Největší mýty o perlivé vodě

Největší mýty o perlivé vodě Zdroj: Profimedia

Perlivá voda: Opravdu ji nesmíte při hubnutí?

Také jste slyšeli, že po perlivé vodě se tloustne? Nebo že způsobuje nežádoucí překyselení organismu? Jak je to vlastně doopravdy a jaké nejčastější mýty o perlivé vodě ještě mezi lidmi kolují?

Perlivá voda obsahuje oxid uhličitý. Díky tomu voda získá osvěžující nakyslou chuť a malé bublinky, které příjemně lechtají v krku. Není tak divu, že ji mnozí z nás pijí raději než obyčejnou vodu z kohoutku. Je však sycená voda pro naše zdraví neškodná? Tohle je pět nejčastějších mýtů, které o ní kolují.

Způsobuje překyselení organismu

Přidáním oxidu uhličitého do vody se z ní stává velmi slabá kyselina uhličitá. To se projeví mimo jiné také lehkou změnou chuti. Takovéto okyselení je však velmi slabé a nezpůsobuje našemu organismu větší problémy, stejně jako například konzumace kyselé okurky nebo citronu. Mírné okyselení například v tlustém střevě je dokonce žádoucí, protože zamezuje vzniku nežádoucích bakterií.

Pokračování 2 / 5

Perlivá voda ničí zuby

Přidáním oxidu uhličitého se z vody stává kyselina uhličitá. Ta je však skutečně tak slabá, že naší sklovině výrazněji neškodí. Jiné je to u nápojů, které kromě kyseliny uhličité obsahují také velké množství cukru případně i kyselinu citronovou. Pokud však tyto sladké limonády nekonzumujete po litrech denně a dodržujete pravidelnou ústní hygienu, je riziko zubního kazu i v tomto případě relativně malé.

Pokračování 3 / 5

Po perlivé vodě se tloustne

Proces sycení vody oxidem uhličitým nepřidává nápoji rozhodně žádné kalorie. Probíhá totiž jen za pomoci uhlíku a kyslíku. S tím, že jsou pro naši linii perlivé vody bezpečné, souhlasí také obezitolog Rudolf Němec. „Osobně nevidím v pití perlivé vody žádný problém. Spíše než tomu, jestli pijete perlivou nebo neperlivou záleží na tom, jestli jí pijete dostatečné množství. Na neochucené vodě s citronem, ač je perlivá není nepochybně nic zdraví škodlivého,“ říká.

Pokud tak chcete skutečně udělat něco pro své zdraví, spíše než syceným nápojům se vyhýbejte přeslazeným limonádám, které kromě cukru obsahují i umělá barviva a další látky, které našemu zdraví neprospívají rozhodně více než bublinky.

Pokračování 4 / 5

Sycený nápoje hydratují více než voda

Asi to zná většina těch, kteří pravidelně sportují. Zatímco obyčejné vody můžete po vydatném tréninku vypít hektolitry, té perlivé stačí jen pár doušků. V důsledku brnivého pocitu v ústech a následnému nutkání k říhání tyto nápoje totiž pijeme pomaleji a po menších doušcích než obyčejnou vodu. Díky tomu může naši žízeň uspokojit už i velmi malé množství perlivé vody. Po tréninku však nechceme jen uspokojit žízeň, ale především doplnit tekutiny, které jsme aktivitou ztratily. Pokud tak váš oblíbený potréninkový nápoj obsahuje bublinky, dejte tak pozor, abyste tekutin přijmuli dostatek. Sycené nápoje totiž rozhodně lépe než voda nehydratují.

Obzvláště pro sportovce jsou pak po tréninku vhodné minerální vody, které můžete často zakoupit v perlivé i neperlivé verzi. Ty totiž obsahují minerální látky, které se z těla odplavují společně s potem, proto je vhodné je po aktivitě do těla opět dodat. K tomu můžete využít například speciální iontové nápoje, avšak skvěle poslouží také minerální voda.

Pokračování 5 / 5

Perlivé nápoje zaženou hlad

Ačkoliv se perlivým nápojům říká také sycené, rozhodně plnohodnotný oběd zastoupit nedokážou. „Po vypití většího množství vody s bublinkami se skutečně můžeme cítit plní, avšak pocit zasycení zřejmě příliš dlouho nevydří,“ říká doktor Němec. Tělo totiž oxid uhličitý ze žaludku velmi záhy vypudí a pocit hladu se tak rychle vrací.

Více o sportu a zdravém životním stylu čtěte na iSportLife. Můžete začít běhat podle plánu od Šárky Strachové nebo zjistit, jak dopadly v testu běhací boty, silniční kola a další.