Kolik kusů oblečení bychom měli mít?

Kolik kusů oblečení bychom měli mít? Zdroj: Profimedia.cz / Grafika: Ivona Horváth Souralová

30 je žalostně málo, 3000 nestydatě moc: Kolik kusů oblečení bychom měli vlastnit?

Kolik kusů oblečení bychom měli mít v šatníku? Asi tušíte, že na tuhle otázku lze jen stěží najít matematicky přesnou odpověď. Výzkum se o to přesto pokouší, a to především v souvislosti s klimatickou krizí a hledáním způsobů, jak předcházet nutkavému spotřebnímu chování. A skutečně přinesl konkrétní čísla. Co myslíte, jsou realistická?

Vzpomínám si, jak jsem před několika lety sledovala blog jedné mladé slečny – Češky, která se rozhodla zredukovat svůj šatník na pouhých třicet kusů (doplňky a spodní prádlo se tuším počítaly bokem). Aby byla schopná sestavit na každý den ucházející outfit, a přitom stále nechodila v tom samém, musela do svého nejužšího oděvního arzenálu vybrat jen oblečení, které se dá opravdu dobře kombinovat či vzájemně vrstvit. Samozřejmě nechyběla bílá košile a kožený křivák, džíny, svetry a topy v základních barvách, jedny nebo dvoje šaty – zkrátka sestava, která se vám dodnes na Pinterestu vyjeví, když si zadáte heslo capsule wardrobe.

TIP NA VIDEO: Top second handy podle stylistky

Video placeholde

Dotyčná slečna nejspíš následovala světovou výzvu, která rezonovala kolem roku 2016 a jmenovala se Project 333. Šlo o to, abyste v průběhu 3 měsíců nosili jen 33 kousků oblečení. Cíl byl zjevný: dobrat se k tomu, že víc toho ani nepotřebujete, a postupně se zbavit závislosti na nakupování. V té době jsme totiž všichni začali pociťovat zahlcení z toho, kolik toho doma, potažmo v šatníku máme, a přesto nám to nepůsobí kýžené uspokojení.

„Já sama jsem doma měla tři tisíce kusů oblečení a doplňků, ale myslím, že nejsem výjimka. Žijeme v době, kdy jsou nákupy extrémně jednoduché. Za dva kliky si koupíte úplně cokoliv a ani nemusíte nikam chodit,“ zhodnotila před dvěma lety v rozhovoru pro Ženy.cz Lucie Poubová, jedna ze spoluzakladatelek oblíbených swapů neboli akcí, při kterých si lidé směňují oblečení.

Je zřejmé, že 33 kousků stejně jako 3000 jsou extrémy, které nemohou přinášet dlouhodobou „radost“ – slovníčkem úklidové celebrity Marie Kondo, která nás v poslední dekádě učila třídit šatníky na základě emocí. I oněch třiatřicet kousků totiž optikou dneška zastaralo velmi rychle a nyní by již takový ideální capsule šatník musel vypadat trochu jinak – já osobně bych v něm potřebovala mít dlouhou saténovou sukni nebo třeba tmavé oblekové kalhoty, které se mezi nejuniverzálnější dámské kousky vymrštily až v posledních letech. I když v současné době nejsou redukční módní výzvy tak populární a všichni spíše žijeme z dozvuků euforie z konce pandemie (teď si to musíme ještě užít, než udeří další globální krize), věda přesto tyto snahy nevzdala. A překvapivě přináší i velmi konkrétní čísla.

Výzkumníci z berlínského institutu Hot Or Cool loni vydali report, ve kterém deklarují ideální spotřební chování jedince a mimo jiné nabízejí odpověď na otázku, co v boji s klimatickou krizí zmůže každý z nás. Abychom se přiblížili k hlavnímu cíli Pařížské dohody – tedy omezit emise a nepřekročit globální narůst teploty o 1,5 stupně – měli bychom si na sebe kupovat maximálně pět nových kousků ročně. „To by znamenalo, že spotřebitelé ve Velké Británii by museli v některých případech omezit nakupování až o 80 %,“ konstatuje britská Vogue, která o tomto výzkumu referovala. Pět kousků, to je jeden nový kus za dva měsíce a ještě s prázdninovou pauzou. Zní to racionálně, ale umíte si to doopravdy představit? Na druhou stranu, občasný nákup v second handu by se do tohoto cíle logicky počítat nemusel, což potvrzují i sami výzkumníci.

Report dále uvádí, že efektivní šatník by se měl skládat ze 74 kousků a dvaceti outfitů pro specifické příležitosti či aktivity – do práce, na doma, na sport, do přírody, do společnosti a podobně. Už zde je jasné, že tyto šablony nebudou individuálním nárokům stačit. Příkladem je můj muž, který si na sebe kupuje věcí chvályhodně málo, nicméně čtyřiasedmdesát kousků by čítala už jen jeho sportovní a outdoorová výbava. Já se zase v létě neobejdu bez pořádného arzenálu šatů. Točím je stále dokola už několik let, občas nějaké vyřadím a jiné přikoupím, ale na dovolenou si beru klidně dvactery.

Na druhou stranu, ve chvílích, kdy i v listopadu nosíme lehčí bundy, zatímco dlouhé kabáty leží ladem, je každé zamyšlení nad nákupy žádoucí. Já jsem si v poslední době nejvíc oblíbila radu stylistky Allison Bornstein, která zní: shop your wardrobe. Spočívá v tom, že když se vám líbí něčí outfit, nejdřív prozkoumejte, co konkrétně vás na něm baví – střih, materiál nebo třeba barevná kombinace. A pak se místo na e-shop vydejte hledat nejpodobnější kousky do své skříně.