Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Veganské brunche, výběrová káva i perly architektury: Kde se najíst v Brně?

V pátek 28. července začíná v Brně mladý, přesto ale hudebně našlapaný festival Pop Messe. Pokud se i vy chystáte na Tommyho Cashe, Young Fathers nebo Maxe Coopera, jistě se nemůžete dočkat. V Brně ale stojí za to ocenit nejen slibně se rozvíjející kulturní scénu, ale také tu gastronomickou, která už je naplno rozjetá. Obejít všechny podniky, které stojí za návštěvu, by vydalo na několikadenní výlet. Vybrali jsme proto pro vás dvanáct míst, která nesmíte minout, abychom vám případné rozhodování co nejvíc ulehčili. Nechte si chutnat!

Večerka

V Pekařské ulici hledejte Večerku. A nemyslíme tím prodejnu se smíšeným zbožím, kde seženete tabák a pivo v plechu, i když tohle je pochopitelně také důležité, pokud se chystáte navštívit hudební festival. Řeč je ale o bistru a kavárně, které si před pár lety otevřeli dva baristé. Večerka Brno stojí na konceptu propojení vietnamské a české kultury, proto zde najdete například pho s játrovými knedlíčky nebo kimchi alias segedín. Podávají zde ale i výborné brunche a výběrová káva je tu samozřejmostí, stejně jako bohatá veganská nabídka. 

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 12

Manya

Sushi, saké, japonské jídlo, chuť umami a foodsharing. To vše pod jednou střechou pojmenovanou Manya nacházející se v samém centru Brna. Tohle skvělé místo v Průchodní ulici oceníte, pokud potřebujete najít ideální spot na rande nebo chcete sedět s více přáteli u jednoho stolu a ochutnávat od sebe navzájem. A nejen jídlo vás zde přesune lusknutím prstů do ulic rušného Tokia – je to také interiér, který zprostředkovává nevšední zážitek z japonské izakayu neboli malé japonské hospůdky, která servíruje domácí jídlo.

Pokračování 3 / 12

U Karla

V ulici Bayerova, hned vedle Lužánek, narazíte na klasickou restauraci, která nese název U Karla. Najdete zde všechny dobroty, které vás vytáhnou z alkoholového opojení i nepříjemné kocoviny nebo vám udělají řádný základ pro festivalové veselí. Na jídelním lístku najdete burgery, smažené řízky, sýry, tatarák, ale i gulášek či nakládaný hermelín. Samozřejmostí je skvělá „plzeň“ a pořádné porce. Nevýhodou je pouze fakt, že vegetariáni si zde moc nepochutnají. Pokud ale maso jíte, uspokojí vás tato místními velmi vyhledávaná hospoda na maximum. 

Pokračování 4 / 12

Kafe Friedrich

V maličké, a přesto útulné kavárně Kafe Friedrich ve Smetanově ulici najdete nejen výběrovou kávu, ale také skvělá veganská jídla. Kavárna je totiž ryze veganská a i do kávy vám zde dají místo mléka smetanovinu, tedy rostlinnou náhražku smetany. Dělají si také vlastní tonic, takže určitě ochutnejte jejich espresso s tonicem. Co se týče jídla, snaží se v kavárně vyjít vstříc všem lidem s nejrůznějšími potravinovými alergiemi, proto se nemusíte návštěvy obávat ani v případě, že nemůžete konzumovat lepek nebo ořechy.

Pokračování 5 / 12

Piknikbox

V docházkové vzdálenosti od parku Lužánky naleznete menší Björnsonův sad. A proč byste si do něj měli udělat krátkou procházku? Najdete v něm totiž originální piknikovou kavárnu, která vznikla ve třech kontejnerech. V kavárně s názvem Piknikbox si můžete, jak už název asi napovídá, zapůjčit piknikový koš nebo dřevěné hry a udělat si posezení podle svého gusta. Posedět ale můžete i přímo u kontejnerů a ochutnat zde skvělé slané i sladké vafle nebo výborné makronky, větrníky či koláče. 

Pokračování 6 / 12

Poppy Beans Coffee

Poppy Beans Coffee je kavárna s vlastní pražírnou, kde si můžete dát kromě kávy také výborný brunch nebo moučník. Brunche se zde podávají pouze o víkendu, což je ale pro návštěvníky festivalu Pop Messe vyloženě příhodné. Jejich menu najdete na sociálních sítích kavárny a podle starších příspěvků na Instagramu lze soudit, že je opravdu pokaždé na co se těšit.

Pokračování 7 / 12

Mây House

Doby, kdy byly vietnamské restaurace jedna jako druhá, jsou pryč. Na scénu totiž přicházejí prostory s útulnými dekoracemi a vybraným jídelním lístkem. Jedním takovým je také bistro Mây House, které najdete poblíž náměstí Svobody. Má dvě podlaží a přízemí zdobí mrak vytvořený z odřezků ratanu z židlí Ton. Na menu najdete závitky, polévku pho, rýžové a nudlové pokrmy i vietnamské limonády či speciální ledovou kávu. Samozřejmostí je možnost vyměnit maso za tofu čili se jedná o ideální prostor, pokud se potřebují najíst u jednoho stolu masožravci společně s vegetariány.

Pokračování 8 / 12

Bistro Franz

Příjemný moderní interiér rodinného bistra Franz nabízí od úterý až do neděle sezónní jídla z čerstvých surovin od místních dodavatelů, jedinečné zákusky, bio limonády, výběrovou kávu i moravská vína. Zavítejte tam na vydatný víkendový brunch. Na výběr budete mít mezi sladkými i slanými lívanci, vejci benedikt nebo míchanými a několika specialitami, jejichž výčet najdete na Instagramu kavárny.

Pokračování 9 / 12

Café JAGA

Na Žerotínově náměstí 6 se v Bílém domě nachází kavárna JAGA, která zaujme neobyčejným interiérem. Za konceptem stojí zkušená kavárnice Hedvika Šolcová, což také souvisí s názvem prostoru. Jaga je totiž zkratka polského jména Jadwiga, česky Hedvika. Interiér kavárny v sobě snoubí sedmdesátá léta s modernismem tak citlivě, že se v podstatě jedná o umělecké dílo. JAGA nabízí výběrovou kávu z Candycane Coffee a výborná jídla. Skočte si sem na oběd a odpolední posezení, pokud potřebujete festivalový refresh mimo areál Lužánek.

Pokračování 10 / 12

Café Ernst

O nové kavárně Café Ernst se dá mluvit také jako o poctě brněnskému architektovi Ernstu Wiesnerovi. Je totiž situovaná ve vile Stiassni v Pisárkách, která byla postavena podle jeho návrhů. Jednoduchý, elegantní a unikátní interiér si vás získá stejně jako terasa, která slouží jako letní zahrádka. Dát si zde můžete výbornou kávu od qb roasters, výborné tradiční zákusky inspirované první republikou i osvěžující limonády a sendviče. Pisárky jsou od Lužánek, kde festival Pop Messe probíhá, sice maličko z ruky, nicméně tohle místo se vyplatí navštívit. Zvažte sem cestu třeba v neděli před odjezdem domů. Tento prostor za to stojí.

Pokračování 11 / 12

Smash Burgers

Přímo na Moravském náměstí, kousek od sochy koně, najdete Smash Burgers. Nadýchané domácí housky, šťavnaté maso, vegetariánské varianty, hranolky, sýrové kuličky i speciálně servírovaná vařená kukuřice. Pokud dostanete po festivalovém veselení chuť na pořádný junk food, zavítejte sem.

Pokračování 12 / 12

Larva Mola

Na rohu ulic Poštovská a Jánská se skrývá známá Alfa pasáž, kde najdete nejen experimentální divadelní scénu, oblíbené HaDivadlo, ale nově také kavárnu a bistro s názvem Larva Mola. Za tímto projektem stojí majitel, který již na svědomí jednu úspěšnou restauraci má. A i přesto, že Koishi už v brněnských ulicích nenajdete, není třeba smutnit. Janko Martinkovič totiž otevřel multifunkční podnik, který se v průběhu dne mění z kavárny v bar a z bistra v galerii nebo koncertní prostor. Kávu si zde můžete dát od qb coffee roasters, pivo z pivovaru Theodor. Larva Mola nabízí sladké i slané snídaně, obědy i večeře.