To, jak spíte, může ovlivnit váš vzhled.

To, jak spíte, může ovlivnit váš vzhled. Zdroj: istockphoto.com

Vrásky ze spánku: Jak velký vliv má vaše spací poloha na stárnutí pleti?

Boj proti stárnutí pleti je komplexní záležitost, to víme všichni. Skin care rutinu je potřeba postavit na pevných pilířích, jako je ochrana proti slunci, hydratace, čištění či zdravá životospráva, ve které nemá místo ani alkohol ani kouření či ponocování. Věděli jste ale, že na stárnutí pleti může mít vliv i zdánlivě neškodná aktivita, bez které nemůže žádný organismus přežít? Ano, pojďme se podívat detailněji na to, jak spánek ovlivňuje náš vzhled.

Spánek je součástí života každého živočicha. Probíhá při něm nespočet procesů, které jsou doslova životně důležité pro naše fyzické i mentální zdraví. Je potřeba spát dostatečně, na kvalitní matraci, v chladnější místnosti, bez zbytečného hluku či světla a ideálně bez kapky alkoholu požité před ulehnutím. To, jak se vyspíme, ovlivňuje naši náladu, imunitu, obranu před stresem či úzkostmi, ale také paměť či kreativitu. Co kdybychom vám ale řekli, že spánek působí také na to, jak vypadáte a jak stárne vaše pokožka?

TIP NA VIDEO: Jak se konečně dobře vyspat?

„Poloha, ve které spíte, může časem ovlivnit vaši pokožku. Nejvíce se to týká spánku na břiše a na boku, který kvůli tlaku způsobuje vrásky v obličeji, zejména na čele a bradě,“ říká MUDr. Dominika Slezáková, dermatoložka mezinárodní sítě klinik estetických inovací Mediestetik. Tím potvrzuje studii vydanou v časopise Aesthetic Surgery Journal, která tvrdí, že spánek na břiše či boku skutečně vytváří tlak na obličejové svaly a pokožku, což může vést až k deformaci obličeje.

S dokonale symetrickou tváří se samozřejmě nikdo nerodí a riziko, že byste si během spánku vytvořili deformaci rozpoznatelnou běžným smrtelníkem, je minimální. Pokud však chcete udělat v boji s vráskami maximum, nezbývá než se zamyslet nad polohou, ve které spíte.

Nejméně optimální a zdravou polohou je ta na břiše, kdy je v nepřirozené poloze obličej i krční páteř a namáhán je též dekolt. Ano, přesně odtud se totiž berou tolik nechtěné vrásky mezi prsy. Ideální pozicí je naopak ta na zádech. Nedochází při ní k tření tváře o polštář ani k otlakům, které mohou způsobit obličejovou asymetrii. Spánek na zádech navíc zlepšuje krevní oběh a umožňuje správnou funkci lymfatického systému, což zabraňuje hromadění tekutin v oblasti obličeje. 

 

Zdá se vám to jako nepravděpodobný scénář, jenž vás má donutit přemýšlet nad estetickými zákroky, které vůbec nepotřebujete? Podívejte se zřetelně na svou tvář a zmapujte, kde se nacházejí partie, se kterými nejste spokojeni. Možná budou právě na té straně obličeje, která se každý večer potkává s vaším polštářem. 

Jaké jsou tedy možnosti řešení? I když by se nabízela zdánlivě jednoduchá rada prostě spěte na zádech, nic není tak jednoduché. Při usínání se sice můžete přemoct a na zádech skutečně usnout, to, co se však bude dít během vašeho sladkého rozjímání s polohou vašeho těla dál, neovlivníte. Vyzkoušet můžete spánek s polštářem vhodným na krční páteř nebo s cestovní „podkovou“, která vaši hlavu zafixuje, a zamezí tak nevědomému přetáčení. 

Neméně důležitá je ale i péče, jelikož správně hydratovaná pokožka je dostatečně pružná, a tak nepodléhá mechanickému poškozování v takové míře jako dehydratovaná pleť. „Významnou roli v kvalitě pokožky hraje hydratace, protože dobře hydratovaná pokožka má tendenci být pružnější a méně náchylná k vráskám. Zvlhčení a udržení elasticity pokožky pomáhají minimalizovat tvorbu vrásek souvisejících se spánkem. Fototerapie BBL v kombinaci s mezoterapií jsou novinkou v odborném ošetření, které zajistí biorevitalizaci s dlouhodobým účinkem hydratace,“ dodává MUDr. Dominika Slezáková z Mediestetik.