10
Fotogalerie

Kapky deště i vzpomínka na léto: Těchto 9 parfémů bude na podzim velkým hitem

Dá se s jistotou říct, že léto je u konce. A s ním končí i sluncem opálená ramena, vyšisované vlasy, letní barvy laků na nehty, šaty i sandálky. To všechno právě teď začínají nahrazovat krásy nové sezóny sahající od podzimních outfitů přes tlumenou manikúru až po vůně. Zatímco v létě jdou ve valné většině případů těžké a orientální parfémy do ústraní, na podzim je opět čas zahalit se do jejich odéru. Jaký si ale zvolit, když chcete zkusit něco nového? Vybrali jsme pro vás devět parfémů – starších i novinek – se kterými bude letošní září víc než jen snesitelné.

Pokud jste člověk, který miluje teplo a slunečno, může pro vás být příchod podzimu trochu depresivním obdobím. O to víc je potřeba si následující propršené a sychravé dny zpříjemnit. Třeba tím, že se zachumláte do teplé deky s knihou a čajem, pustíte si oblíbenou sérii na Netflixu nebo si koupíte nový kosmetický arzenál. Pokud se ptáte, kde začít, za mě jsou to jednoznačně parfémy. Podzim je totiž ideální doba na voňavé experimenty v podobě těžších a kořeněnějších složek. Jen máloco je tak opojné jako hřejivá vanilka, pižmo, dřevo nebo zemité květiny. Je zkrátka čas zahalit se do kašmírových svetrů vonících jako sám podzim.

TIP NA VIDEO: Jak vůně ovlivňuje výběr partnera?

Video placeholde

Hledáte ten ideální podzimní parfém pro vás a nevíte, kde začít? Tohle jsou ty nejlepší podzimní vůně! A je už jen na vás, zda zvolíte starší klasiku nebo niche novinku. Navíc… Kdo říkal, že si musíte vybrat jen jeden?

Dior – J'adore Parfum d’Eau

Když Dior oznámil, že bude na trh uvádět novou verzi J'Adore, spousta parfémových nadšenců vůbec nepochopila, proč je nutné mít několikáté provedení totožného, byť kultovního parfému. Jenže tato verze je skutečně úplně jiná. Jde o mýdlovou, ale zároveň svěží vůni s uklidňujícím podtónem a výrobci slibují, že s vaší pokožkou doslova splyne. J´adore Parfum d'Eau šíří svěží bezprostřední květinovou vůni a svěžest, kterou do parfému vnáší neroli z francouzského města Vallauris a podtrhují slunečné tóny arabského jasmínu a sametové akcenty čínské magnólie.

J'adore Parfum d’Eau, Dior, 100 ml Edp, 3707 Kč, notino.cz
J'adore Parfum d’Eau, Dior, 100 ml Edp, 3707 Kč, notino.cz

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 9

Diptyque – Orphéon

Svěží, květinová, smyslná, dřevitá a samozřejmě unisex. Tak by se ve stručnosti dala popsat vůně, kterou parfumér Olivier Pescheux namíchal k 60. výročí pařížského parfémového domu Diptyque. Inspiraci našel v nočním životě pařížských umělců a intelektuálů a v jazzovém klubu Orphéon, oblíbeném podniku zakladatelů značky Diptyque, který se v 70. letech nacházel nedaleko jejich prvního butiku v pařížské Latinské čtvrti.

Orpheon, Diptyque, 75 ml EdP, 4000 Kč, ingredients-store.cz
Orpheon, Diptyque, 75 ml EdP, 4000 Kč, ingredients-store.cz

Pokračování 3 / 9

Akro – Rise

Nová parfémovaná voda Rise je vůně, která oslavuje radost z léta v každém ročním období. Nekonečné potěšení, závislost na nejočekávanější části roku, na hřejivém slunci, na koupání v modré vodě, na koktejlu na pláži, na festivalu pod hvězdami. Vůni nekonečného léta otevírají sladké tóny kokosové vody, které doplňují šťavnaté ananasové akcenty připomínající koktejl Piña Colada. K nim se po chvíli přidají jemné a lahodné nuance karamelu a květu tiaré, aby je v závěru doplnila hluboká a přitom krémová vůně santalového dřeva. Návykovou vůni, která vás přenese zpět do kouzelných letních dní, kdykoliv a kdekoliv budete chtít, potřebujete hlavně v případě, že jste se s odchodem teplých dnů ještě nesmířili.

Rise, Akro, 100 ml EdP 3920 Kč, myskino.cz
Rise, Akro, 100 ml EdP 3920 Kč, myskino.cz

Pokračování 4 / 9

Estée Lauder – Desert Eden

Desert Eden je smyslnou dřevitě-květinovou vůní, jež navozuje mystickou atmosféru. Ušlechtilé santalové dřevo obklopuje povznášející záře turecké růže a mystické olibanum. Zkrátka když slunce zapadá po posledním letním dnu, tento parfém je vítaným svěžím závanem čerstvého podzimního vzduchu.

Desert Eden, Estée Lauder, 100 ml EdP, 5070 Kč, douglas.cz
Desert Eden, Estée Lauder, 100 ml EdP, 5070 Kč, douglas.cz

Pokračování 5 / 9

Jo Malone – English Pear & Freesia Cologne

I přesto, že jsou hrušky považovány za ryze jarní vůni (zvláštní, když dozrávají na podzim), tato lehká vůně od Jo Malone je pro sychravé podzimní dny jako stvořená. Je sice svěží, ale její dřevitý základ s jantarem, pačuli a pižmem plní svou úlohu průvodce zářijovými dny víc než obstojně.

English Pear & Freesia Cologne, Jo Malone, 100 ml EdC, 3760 Kč, douglas.cz
English Pear & Freesia Cologne, Jo Malone, 100 ml EdC, 3760 Kč, douglas.cz

Pokračování 6 / 9

Aēsop – Rōzu

Hluboká, dřevitá a kořeněná vůně od značky Aēsop je jako podzim v lahvičce. I když nejste zrovna příznivci silných a hřejivých parfémů, tento má štiplavý nádech růžového pepře a santalového dřeva, který mu dodává potřebnou svěžest. K tomu si připočítejte růži, která vůni dává něžnost a zároveň luxus, a vznikne vám láska na první přičichnutí.

Rōzu, Aēsop, 50 ml EdP, 3520 Kč, douglas.cz
Rōzu, Aēsop, 50 ml EdP, 3520 Kč, douglas.cz

Pokračování 7 / 9

Van Cleef & Arpels – Thé Amara

Zářivé tóny bergamotu a máty peprné jsou výchozím bodem čajového akordu, který je zelený a zároveň květinový. Jejich svěžest doplňuje pikantní akcent růžového pepře jako předehra pro nadčasově elegantní buket růží a sladkého hrášku. V základu je vůně protkaná hřejivými tóny kašmíru a bílého pižma, které společně tvoří sametový závoj. Cedrové dřevo dodává této unikátní kompozici hloubku a plnost podněcující představivost a probouzející všechny smysly.

Thé Amara, Van Cleef & Arpels, EdP 75 ml, 4110 Kč, fann.cz
Thé Amara, Van Cleef & Arpels, EdP 75 ml, 4110 Kč, fann.cz

Pokračování 8 / 9

Maison Margiela REPLICA – When the Rain Stops

Dešťový mrak pomalu odchází a první sluneční paprsky rozehřívají promoklou přírodu. Unisex toaletní voda When the Rain Stops od Maison Margiela REPLICA tyto chvíle, které všichni dobře známe, propsala do své vonné kompozice. Její tóny jsou připomínkou, že slunce vždy znovu vyjde. Jako první připoutají pozornost živé tóny růžového pepře v doprovodu oleje z bergamotu a akordu přírodní zeleně. Po chvíli se dostane do popředí borovicové jehličí. Zářivost pak vnáší spartská růže s dotekem jasmínu, pačuli zase evokuje po dešti mokrou zem.

When the Rain Stops, REPLICA, 100 ml EdT, 2810 Kč, notino.cz
When the Rain Stops, REPLICA, 100 ml EdT, 2810 Kč, notino.cz

Pokračování 9 / 9

Chapel Factory – Oud Pagode

Parfémářka Anaïs Biguine svou značku Chapel Factory, věnovanou vůni posvátného kadidla, doplnila o sedmou parfémovou novinku Oud Pagode. Na cestě do historie náboženství se Biguine odhodlala otevřít dveře staré pagody, ve které se pálí agarové dřevo. I když se toto aroma nejčastěji objevuje ve spojení s Blízkým východem, parfemářce přišlo zajímavé objevit ho pod vlivem jiné kultury. Cesta kadidla nás zde přenáší do srdce ceremonie Kōdō. Lístky vzácného černého čaje provoněné lotosem a chryzantémami následují císařské agarové dřevo, jehož charisma zkrášlují vzácné tóny smíchané s rýžovým pudrem, kašmírovým dřevem a pižmem.

Oud Pagode, Chapel Factory, 100 ml Edp, 2210 Kč, myskino.cz
Oud Pagode, Chapel Factory, 100 ml Edp, 2210 Kč, myskino.cz