.

. Zdroj: Istock.com

Dieta podle krevní skupiny: Může vám pomoci, nebo je to jen mýtus?

Mýtus nebo způsob jak se zbavit přebytečných kil a zdravotních problémů? To je otázka, nad kterou by odborníci mohli debatovat hodiny. Podle tvůrce diety si každý z nás nese genetickou informaci, která nějaké potraviny beze zbytku zpracuje, a nějaké naopak nesnáší. Tyto potraviny se odvíjejí právě od vaší krevní skupiny. Jak vypadá taková dieta, kterou drží například herec Hugh Grant, nebo česká modelka Petra Minářová?

Mezi její příznivkyně patří nejen celebrity, tento způsob měl pomoct zhubnout a zlepšit zdraví miliónům lidí. Klíčem je jíst pouze ty potraviny, které toleruje naše krevní skupina. S dietou přišel v roce 1996 doktor Peter D’Adamo který tvrdí, že naše krevní skupina odráží genetické stopy našich předchůdců. Co může jedné krevní skupině vyhovovat, může druhé skupině naopak škodit a naopak. A pokud se těmto „škodlivým“ potravinám vyhneme, měli bychom se nejen zbavit kilogramů navíc, ale zlepšit i svoje zažívání a celkové zdraví. Co by měly jednotlivé skupiny jíst?

Krevní skupina A - pěstitel

Trávicí trakt „pěstitelů“ přetěžují potraviny živočišného původu, například uzeniny a červené maso, a naopak jim velmi dobře dělají potraviny rostlinného původu. Příčinou je málo žaludečních kyselin, které podporují trávení živočišných potravin.

Vhodné potraviny: rostlinné oleje, sójové výrobky, zelenina, ananas, mořské produkty, ořechy, semínka, pohanka, zázvor, česnek, zelenina, ovoce

Nevhodné potraviny: uzeniny, červené maso, mléčné výrobky, pšeničný chléb, pšeničná mouka, špenátové těstoviny

Vhodné nápoje: zelený čaj, červené víno, káva bez kofeinu

Vhodný pohyb: jóga, relaxační cvičení

Krevní skupina B - kočovník

Skupině B se přezdívá „kočovníci“, protože kočovníci moc nepěstují, ale spíš chovají. Těm naopak prospívá maso, vejce a mléčné výrobky. Jejich tělo ale obtížně zpracovává lepek, a proto by se mu měli vyhnout.

Vhodné potraviny: skopové, jehněčí, krůtí, králičí, losos, mléčné výrobky, rýže, brambory, zelí, ovoce, prohřívací koření

Nevhodné potraviny: kukuřice, pohanka, pšenice, sezamová semínka, mořské plody, sója, rajčata,

Vhodné nápoje: pivo, zelený čaj, mátový čaj

Vhodný pohyb: rychlá chůze, jízda na kole

Krevní skupina AB

Vzácná skupina AB propojuje potraviny z obou skupin. To, co mohou ony, může obvykle i skupina AB. Samozřejmě to má svoje omezení. Lidé se skupinou AB v žádném případě nesmí červené maso, pohanku, kukuřici, nakládané a kyselé potraviny.

Vhodné potraviny: skopové, jehněčí, králičí, krůtí, bažantí, tofu, mořské plody, mořské řasy, mléčné produkty, zelená zelenina

Nevhodné potraviny: červené maso, hovězí, vepřové, fazol obecný a měsíční, semínka, kukuřice, pohanka, pšenice, černooký hrách, americký sýr, kukuřičné pečivo

Vhodné nápoje: káva, zelený čaj

Vhodný sport: jóga, relaxační cvičení, jízda na kole, tenis

Krevní skupina 0 - lovec

Lovci si jako jediní můžou dovolit maso ve velkém množství a založit na něm svůj jídelníček. Jejich organismus zvládá metabolizovat bílkoviny a tuky nejlépe ze všech krevních skupin. To ale neznamená, že jejich metabolismus je nejrychlejší. Ten je naopak nejpomalejší, a proto mají největší tendenci přibírat, a tudíž je potřeba vyhnout se lepku.

Vhodné potraviny: červené maso, ryby, zvěřina, kuřecí, játra, srdce, rajčata, kozí mléko a sýry, rýže, luštěniny, kapusta, špenát, sůl s jódem, mořské řasy

Nevhodné potraviny: pšeničný lepek, kukuřice, fazol obecný a modrý, květák, hořčice, vejce, mléko, ořechy

Vhodné nápoje: minerální vody, sodovka, zeleninové šťávy

Vhodný sport: intenzivní fitness cvičení, aerobik, kontaktní sport, běh

Pokud svoji krevní skupinu neznáte, můžete si v lékárně koupit jednoduchý test.

Co na to výživový poradce?

Někteří odborníci jsou skeptičtí a poukazují na to, že neexistuje žádná vědecká studie, která by účinnost diety podle krevní skupin ukazovala. Výživová poradkyně Alena Vídeňská je ale úplně nezatracuje. "Každý jsme individuální a je důležité řídit se vlastními pocity. Určitě stojí za zkoušku ověřit si v praxi, co s naším tělem tento výživový směr udělá. Zkoumání není záležitostí několika dnů, ale mnohdy i měsíců, které nám poté umožní zhodnotit jeho účinky. Řiďte se faktory, jako jsou tělesná hmotnost, stav pleti, vlasů a nehtů, četnost nachlazení nebo jiných banálních onemocnění, či zhoršení/zlepšení chronických stavů," říká.

"Stravování podle krevních skupin můžeme chápat i jako součást přirozené léčby stravou vhodnou k eliminaci již vzniklých zdravotních problémů, či může pomoci ke stanovení diagnózy. Věřím, že tento výživový směr je vhodný ke snížení riziku onemocnění, ke kterému můžeme být díky genetice náchylnější. Z osobní zkušenosti „áčkaře“ mohu potvrdit, že jsou mi bližší potraviny rostlinného původu a aniž bych se jakkoliv omezovala, na maso a jiné živočišné produkty chuť nemám. Zkrátka poslouchám své tělo."

Odborná spolupráce Mgr. Alena Vídeňská, osobní fitness trenérka a výživovová poradkyně