.

. Zdroj: iStock.com

Pitný režim běžce. Kolik toho máte vypít?

Při jakémkoliv sportu je důležité doplňovat tekutiny, a u běhání obzvlášť. Nečekejte na žízeň a začněte pít pravidelně. Upravte svůj pitný režim a zachovejte vyvážení tekutin v těle. Jen nezapomeňte, že ne vše, co je k pití, je vhodné.

Dostatek tekutin brání přehřátí organismu, navíc je základním předpokladem pro dosažení uspokojujícího výkonu. Příjem a vylučování tekutin řídí v mozku hormon vasopresin, který zadržuje vodu v těle, a kortikoidy, které hormonálně řídí vodní bilanci. Jenže při stresu – což sportovní výkon pro tělo je – způsobí jiné signály v centrální nervové soustavě to, že žízeň vůbec neucítíme. Na pití jednoduše zapomeneme, což je špatně. Proto je při běhání nutné pít zcela automaticky.

Kolik vypít?

Orientačně je to asi půl litru na každých 15 kilogramů vaší váhy. Dále záleží na délce a intenzitě tréninku nebo na počasí. Vydáte-li se na trať do 5 kilometrů, stačí se napít před a po běhání. Nemusíte tedy běhat s lahví. Výjimkou je extrémně teplé počasí. Delší vzdálenost už si žádá doplnění tekutin i během tréninku. Běžíte-li závod, využijte každé občerstvovací stanice a doplňte 200 ml.

Co pít?

Neperlivou vodu, bylinkové čaje, čisté ovocné a zeleninové šťávy, zelený čaj, případně iontové nápoje. Jak často a kolik jich pít proberte raději s trenérem nebo se zkušenými běžci. Sycené a slazené nápoje raději vynechte. Nechutná-li vám obyčejná voda, je dobrou volbou nápoj, který obsahuje nanejvýš 7 % cukru.

Iontové nápoje zařaďte do pitného režimu až po běhu nad 10 km vzdálenosti. Před během se užívají hypotonické nápoje, mají nižší podíl iontů než krevní plazma a hodí se k dlouhodobé námaze. Naopak isotonické nápoje konzumujte po výkonu. Jak správně vybrat iontový nápoj, vám určitě poradí ve specializovaném obchodě.

Kdy pít?

Ať vás čeká trénink, nebo ne, důležité je rozvrhnout si pití na celý den. Jedna až dvě sklenice po probuzení nastartují organismus. Během dne pak pijte podle potřeby a čeká-li vás běh, dejte si jednu až dvě skleničky čtyřicet a dvacet minut před tréninkem. Po tréninku doplňte vodu, kterou jste vypotili – měly by vám stačit opět dvě sklenice.

Chystáte-li se na závod, dva dny před ním pitný režim striktně dodržujte. Před samotným závodem pijte maximálně do 1 hodiny před startem. Pokud se potřebujete napít při závodě, nedělejte to za běhu. Zpomalte, zastavte a v klidu vodu vypijte, třeba při pomalejší chůzi. Po závodu hned vypijte cca 300–500 ml vody. Pokud si vaše tělo říká o sacharidy a máte chuť na slazenou bublinkovou limonádu nebo džus, dopřejte si menší skleničku. Zbylé množství by měla být voda.