Chtěli byste si lépe pamatovat své sny? Poradíme vám, jak se to dá natrénovat.

Chtěli byste si lépe pamatovat své sny? Poradíme vám, jak se to dá natrénovat. Zdroj: Profimedia.cz

Chcete si lépe pamatovat sny? Dá se to natrénovat. Jak na to?

Zajímá vás, proč se sny po probuzení tak rychle vytrácejí z naší mysli? A co můžeme udělat pro to, abychom si lépe zapamatovali, o čem se nám v noci zdálo? I tohle se dá natrénovat a je to snadnější, než si možná myslíte. Poradíme, jak začít.

Ráno před probuzením se vám zdá bohatý, nesmírně zvláštní sen s bizarní, nezapomenutelnou zápletkou. Jenže vtom se kdesi v dálce ozve melodie budíku. Po paměti nahmatáte telefon a umlčíte ho s úmyslem ještě chvíli se toulat v krajině snu. Ale už se vám nedaří navázat. Snažíte se alespoň udržet v hlavě, co se vám zdálo. Vstanete a jdete do koupelny. Ale sotva rozsvítíte světlo a uděláte pár kroků, sen vám zmizí z hlavy jako vzkaz napsaný prstem do páry sražené na zrcadle.

TIP NA VIDEO: Praktické tipy, jak večer rychleji usnout

Video placeholde

Podle vědců se nám většina snů zdá ve fázi spánku REM, která je důležitá pro fungování naší dlouhodobé paměti. Jenže paradoxně právě sny se do dlouhodobé paměti ukládají velmi špatně. „Je v nich daleko méně smyslových detailů a kontextuálních návazností než v reálných situacích,“ vysvětluje spánková výzkumnice Jade Wu. Zapamatování snů je tedy něčím, co náš mozek sám od sebe nedělá. Ale můžeme ho k tomu poměrně snadno vytrénovat.

Kdo víc spí, víc sní

Pro začátek několik nudných rad a ponaučení, bez kterých to ale nebude fungovat. Kvalitního snění nemůžeme docílit bez kvalitního spánku. Je tedy třeba dodržovat základní zásady spánkové hygieny. Především chodit spát dostatečně včas, ideálně v pravidelnou hodinu, protože spánková deprivace je největším nepřítelem snových filmových produkcí ve vaší hlavě. „Čím více času během noci prospíte, tím pravděpodobněji dosáhnete ideálního počtu REM fází, k nimž dochází především v druhé polovině noci a nad ránem,“ vysvětluje doktorka Jade Wu.

Před spaním se vyhněte alkoholu a drogám, které snižují kvalitu spánku a tím i snění. Během usínání se soustřeďte na svůj záměr: po probuzení si chcete zapamatovat, co se vám zdálo. Není nutné přeříkávat si to jako mantru, stačí si před usnutím vědomě připomenout, že si chcete pamatovat svůj sen. Nezní to příliš vědecky, ale při pravidelném opakování to skutečně pomáhá.

Neskákejte z postele

Jedním z faktorů, které přispívají k zapomínání snů, je stresový hormon noradrenalin. Když se jeho hladina náhle zvýší, působí to na naši paměť jako mokrá houba na tabuli. Co nám po ránu může tak náhle zvednout hladinu noradrenalinu? Ano, přesně tak: jedním z důvodů, proč zapomínáme sny, je řinčící budík. I vstávání bez budíku se dá natrénovat, pokud nejste permanentně nevyspalí. Pokud bez něj skutečně nevstanete, zvolte nějakou méně agresivní melodii, která vám nezpůsobí šok.

A teď ta nejdůležitější věc: sen byste si měli v hlavě zafixovat dřív, než vstanete z postele. Ideálně ještě před tím, než se v posteli posadíte. Náhlá změna polohy vám totiž může celý sen velmi rychle vymazat z hlavy. Dokud ještě ležíte v polobdělém stavu, zkuste si ve svém snu trochu lebedit, přehrávat si ho v hlavě, zůstat s ním v kontaktu. Díky tomu se vám podaří přenést vzpomínky ze snu na druhý břeh, do světa bdění. A hned potom – stále ještě vleže v posteli – sen zarámujte do slov. Můžete ho vyprávět partnerovi, který se probouzí vedle vás, nebo si ho zapsat do připraveného zápisníku.

Tímto způsobem se vám samozřejmě nepodaří uchovat sen ve zcela původním stavu, ale získáte alespoň jakousi tresť nebo záchytné body, které vám pomohou se na něj později rozpomenout. Je to podobné, jako když zavařujete ovoce: meruňkový džem není totéž jako čerstvé meruňky, ale typická chuť, která je spojuje, zůstává zachována. Zapisování snů do notýsku (který by měl být připraven i s tužkou skutečně hned vedle postele, abyste nemuseli vstávat) má navíc tu výhodu, že po nějakém čase získáte skutečně unikátní deník plný vašich vlastních snových obrazů. „Zápisky snů nemusejí být nijak detailní. Stačí pár klíčových slov, jedna dvě věty,“ říká doktorka Jade Wu. „Jde o to, vytvořit si návyk, že každý den po probuzení trávíte pár minut rozpomínáním na čerstvý sen.“

Zapamatování snů je schopnost, která se s procvičováním zlepšuje. Napoprvé nebo napodruhé to možná nevyjde, ale výsledků můžete dosahovat už po několika dnech. Klíčem je pravidelnost, kvalitní spánek a pár klidných minut po ránu. A pokud nenávidíte ranní vstávání, možná že právě malý soukromý rituál spojený se zapamatováním snů váš vztah k probouzení a vstávání zcela promění.

Pokud vás trénink zapamatování snů zaujal, tady jsou 3 tipy navíc pro jeho vylepšení:

* Zavřete oči. Když se snažíte vybavit si sen znovu během doby, co ho vyprávíte partnerovi, mějte zavřené oči, aby vás nerozptylovaly reálné předměty ve vašem okolí.

* Tři sklenice vody. Pokud vám nestačí poslední sen, který se vám zdá před ranním probuzením, vypijte večer před spaním tři sklenice vody. V druhé polovině noci se vzbudíte a budete muset jít na toaletu. Je pravděpodobné, že se vaše tělo probudí těsně po jednom z REM cyklů, tedy vzápětí po skončení snu. Budete tak mít příležitost zapamatovat si během noci i více než jeden sen.

* Porušte denní rutinu. Říká se, že když někde spíte poprvé, sen, který se vám zdá, se splní. Tato pověra zřejmě pramení z toho, že výrazné a dějové sny jsou častější, když během dne děláme něco neobvyklého. Pokud se tedy chcete dočkat vzrušujících snů, zažívejte něco vzrušujícího i přes den.