Jak zvládnout jeho nový vztah?

Jak zvládnout jeho nový vztah? Zdroj: iStock.com

Bývalý partner má nový vztah. Jak to zvládnout a jít dál?

Rozchod už je za vámi a máte pocit, že jste se s danou situací srovnali. Jenže pak je zahlédnete. Vašeho bývalého partnera a jeho novou lásku. Jak překonat další fázi rozchodu a přijmout svůj i jeho nový život?

Je hezčí než já? Co asi teď dělají? Chodí do stejných restaurací, kam jsme chodili společně? Vezmou se? Má ji raději než mě? Má lepší sex, než byl se mnou?... Tyto toxické myšlenky nás velice často napadají, jakmile se dozvíme o novém vztahu našeho bývalého partnera, a to někdy i tehdy, když už sami nový vztah máme. Zvládnutí další rozchodové fáze je často psychicky náročné, a to zejména tehdy, máme-li bývalého díky dětem, společnému místu bydliště, práci často na očích. Bolest ze samotného rozchodu sotva vyprchala a musíme se vyrovnat s další vztahovou situací. Navíc jsme možná ještě kdesi ve skrytu duše tajně doufali, že by se k nám mohl bývalý partner vrátit. Teď je nám jasno, že asi už ne. Je tu totiž nová láska.

Vzrůstají v nás negativní pocity, které se pak často obrací právě na nového partnera či partnerku, v nichž vidíme příčinu všeho zla, které se nám děje. A naše zlé myšlenky, sebelítost, napětí ovlivňují lidi kolem nás, dle terapeutky Lenky Matouškové ze Servisu vztahů, který patří pod obecně prospěšnou společnost Women for Women, zejména děti. „V takových chvílích je samozřejmě extrémně těžké přijmout nový vztah našeho ex. Pokud máme s partnerem děti, je to ještě mnohem těžší, jelikož i nový partner se často stává členem širší rodiny našeho dítěte. Dítě však celé situaci nemůže rozumět tak jako my dospělí. Intuitivně však děti neuvěřitelně dobře vnímají naše pocity a jsou zmatené, jak se mají v nové situaci ke komu chovat.“ Jak tedy danou situaci zvládnout? Minimalizovat setkání s bývalým? Odejít z práce? Pro zvládnutí dané situace je velmi prospěšné vyhojit zranění, která jsme si ve vztahu vzájemně způsobili. A po zhojení ran a ideálně i po nalezení hezkého vztahu sami k sobě můžeme zraleji a nezávisleji vstoupit do vztahu nového. Co budeme muset překonat? A je normální zase brečet?

Přestat na ně myslet

Občas přemýšlet a srovnávat se s novým vztahem je normální, především v začátku, ale věnovat veškeré své myšlenky 24/7 jen bývalému a jeho novému životu je zničující a je potřeba s tím něco udělat. Jednoduše se řekne, ale hůře koná. Ale čím dříve se s tím popereme, tím dříve přestaneme sami sobě ubližovat. Když už si chceme dávat otázky, místo těch srovnávacích bychom se měli zeptat, co pro mě vztah znamenal: Byl ten vztah opravdu to pravé? Bylo mi v daném vztahu opravdu jen dobře? Co mi tento vztah dal? Za co jsem svému bývalému partnerovi vděčná? Měla jsem já ten nejlepší sex s ex?... Terapeutka Lenka Matoušková radí nechat svého bývalého myšlenkově být a zaměřit se hlavně sami na sebe. Zároveň je dobré svoji mysl zaměstnat „novými myšlenkami“.

Začít něco nového

Důležitým krokem je přestat se vyptávat společných kamarádů na to, jak se ex má, co dělají, jak se mají rádi… apod. Toto vše vede pouze k porovnávání a negativním emocím. „Začněte se znovu zajímat o cokoliv. Když říkám cokoliv, myslím tím vše, co vás baví a co vás dokáže vtáhnout do úplné přítomnosti,“ říká vztahová koučka Dagmar Kožinová, autorka knihy Rozchod jako nový začátek. „Možná jste v průběhu vztahu zapomněli dělat věci, které jste dřív milovali. Nebyl prostor, upřednostnili jste partnera. Avšak právě teď je ten nejlepší čas se k tomu zase vrátit. Zkuste se více stýkat s novými lidmi, pusťte se do nových věcí a hlavně pracujte na svém vztahu sami k sobě.“ To se neobejde bez toho, aniž bychom přestali svého bývalého špehovat, a to i jen na síti. A to jde dnes velice špatně. Jediným řešením, pokud nezvládneme svou sebekontrolu, je si bývalého z přátel odebrat či zablokovat na určitou dobu. Navíc často realita života lidí na FB či Instagramu není reálná a často prezentovaná instagram dokonalost nemusí být vůbec pravda. A pak se stává, že vnímáme nový vztah i život bývalého jako lepší a bez mráčků.

Přijmout své emoce

Je důležité se za své emoce nestydět, přijmout je, nepopírat či nepotlačovat včetně těch negativních. Je přirozené, že na začátku budeme žárlit i se srovnávat s novým partnerem. „Přijměte to. Tyto pocity jsou normální. Můžete i svému bývalému říct, že je vám nepříjemné novou partnerku nyní vídat. Nevyčítejte mu nový vztah, nedělejte žárlivé scény. Pokud to nezvládáte, zkuste raději vyhledat pomoc odborníka. Především, pokud jste ve styku kvůli dětem či kvůli práci,“ říká vztahová terapeutka Lenka Matoušová ze Servisu vztahů. Pocity, které prožíváme, v nás mohou vyvolávat nutkání chtít mluvit s našimi bývalými, kritizovat je a jejich nového partnera, pomstít se nebo se jim nějakým způsobem pokusit konkurovat. Ale i když nám některé z těchto akcí mohou dočasně ulevit od našich pocitů, z dlouhodobého hlediska nám nepomohou. Je nutné si stanovit dle odborníků priority a jít dál.

Udělat opravdovou tečku

Pozitivem nového vztahu bývalého je i to, že můžeme konečně přijmout rozchod a nedoufat v to, že se dáme znovu dohromady. Urychlí se naše odtrhnutí od minulosti a za to bychom, i když to nechceme slyšet, měli být vděční. V situaci, která se nám zdála špatná, musíme najít i něco pozitivního, a to je možnost se pohnout dál. Americká terapeutka Lisa Marie Bobby, autorka knihy Exaholics: Breaking Your Addiction ex love, používá trefné přirovnání k závislosti na drogách: „Je to podobné jako mít abstinenční příznaky po přerušení vazby na návykovou látku. To, že toužíš po heroinu, ještě neznamená, že bys ho měl užívat."

Musíme tedy vědomě pracovat na tom, abychom vztah ukončili i v sobě. Jednou z cest je přijmout novou partnerku jako novou skutečnost. Není dobré vidět nové partnery jako démony, kteří jsou zde, aby nám jen škodili, a libovat si v emocích oběti. A pokud jsou ve vztahu děti, radí Lenka Matoušková, pokusit se co nejvíce spolupracovat. „Nesnažte se vidět ve všem chybu. Stanovte si společně určitá pravidla a ta zkuste dodržovat a vzájemně si vycházet vstříc. Je dobré si také říkat, že nová partnerka má též těžkou pozici a může mít naprosto stejné pochybnosti a negativní emoce, stejně jako vy.“ Děti, pes, rodina, přátelé by se neměli stát prostředkem pomsty. Nedávat jim ultimáta: buď vy, nebo on. Nepomlouvat svého bývalého před nimi či nevyvolávat zbytečné hádky. „Je důležité si uvědomit, že nový vztah tím rozhodně nezničíte, akorát u dětí vyvoláte stresy. Pokud jsou žárlivost a stres z nového vztahu opravdu velké a nejdou překonat, neobviňujte se za to. Někdy je to opravdu nad naše síly. Řekněte si v takové situaci o odbornou pomoc,“ uzavírá nabídkou odborné pomoci terapeutka. Rozchod a vyrovnávání se s ním je velmi náročná životní situace a člověk by se neměl bát říci si o pomoc, cítí-li, že ji potřebuje.