rozchod jako nový začátek, Dagmar Kožinová, 220 Kč, Knihcentrum

rozchod jako nový začátek, Dagmar Kožinová, 220 Kč, Knihcentrum Zdroj: Archiv značek

Síla zvyku, Charles Duhigg, 269 Kč, Kosmas
Hypotéza štěstí, Jonathan Haidt, 346 Kč, Luxor
Myšlení rychlé a pomalé,  Daniel  Kahneman, 536 Kč, Knihy Dobrovský
Vztahy a mýty, Honza Vojtko, 251 Kč, Luxor
Emoční inteligence, Daniel Goleman, 224 Kč, Grada
9
Fotogalerie

8 knih o psychologii, které řeší vztahy, úspěch, konec zlozvyků a osobní rozvoj

Trápí vás v současnosti nějaký problém? Chcete si víc věřit, konečně se doma přestat hádat nebo lépe komunikovat a získat víc zákazníků? Odpovědi na své otázky můžete najít v knihách. Tito čeští a zahraniční odborníci se na různé psychologické oblasti zaměřili. Už je jen na vás vybrat si tu, kterou potřebujete.

Chcete dělat lepší rozhodnutí? Pochopit, jak funguje mozek? Být produktivnější? Umět se po rozchodu znovu nadechnout? Nebo vás jen zajímají v rámci svého osobního rozvoje různá psychologická témata? Pokud to myslíte se seberozvojem vážně, zde je několik knih, které byste měli číst.

1. Myšlení rychlé a pomalé – Daniel Kahneman

Myšlení rychlé a pomalé,  Daniel  Kahneman, 536 Kč, Knihy Dobrovský
Myšlení rychlé a pomalé, Daniel Kahneman, 536 Kč, Knihy Dobrovský | Zdroj: Archiv značek

Převratná a průkopnická kniha o fungování naší mysli, napsaná čtivě a srozumitelně jedním z největších a nejvlivnějších myslitelů současnosti. Daniel Kahneman, psycholog a držitel Nobelovy ceny za ekonomii, v ní shrnuje desítky let svých výzkumů a navždy mění způsob, jakým přemýšlíme o přemýšlení, rozhodování, životě, práci i světě. Naučí nás odhalovat chyby a zkratky naší mysli a vyhnout se tak pasti mentálních chyb. Kniha je nezbytná pro všechny studenty, učitele, investory... a prostě všechny, kteří chtějí porozumět sobě, lidem i světu. Poutavý průvodce myslí nás v této čtivé knize vtahuje do dialogu o tom, jak přemýšlíme, a přitom odhaluje, v kterých situacích můžeme a kdy naopak nesmíme věřit své intuici a také kdy a jak čerpat z přínosu pomalého myšlení. Nabízí praktické i poučné poznatky o tom, jak vznikají naše rozhodnutí v pracovním i osobním živote – a hlavně, jak se vyvarovat chyb.

Pokračování 2 / 8

2. Psychologie ovlivňování – Vít Prokůpek

Psychologie ovlivňování, Vít Prokůpek, 335 Kč, Luxor
Psychologie ovlivňování, Vít Prokůpek, 335 Kč, Luxor | Zdroj: Archiv značek

Kniha, která si rychle získala oblibu čtenářů především díky čtivosti, praktičnosti a užitečnosti popisovaných technik. Dozvíte se, jak využít sílu slov a úspěšně komunikovat. Co udělat pro to, abyste od ostatních častěji slyšeli Ano! jako odpověď na své žádosti. Jak se stát oblíbenějšími. Čím zabodovat v prodeji a v marketingu. Jakým způsobem využít nevědomých procesů, které řídí naše rozhodování. Co udělat pro to, aby vám ostatní rádi vycházeli vstříc. Jak rozeznat manipulaci a efektivně se jí bránit.

Pokračování 3 / 8

3. Síla zvyku: Proč děláme to, co děláme, a jak to změnit – Charles Duhigg

Síla zvyku, Charles Duhigg, 269 Kč, Kosmas
Síla zvyku, Charles Duhigg, 269 Kč, Kosmas | Zdroj: Archiv značek

Proč se někteří lidé a firmy snaží o změnu roky, zatímco jiní se změní přes noc? Jak zvyky vznikají, proč vůbec existují a lze s nimi něco dělat? Jak ukazuje Charles Duhigg, poznáme-li, jak fungují, můžeme je snadno změnit a využít ve svůj prospěch a zlepšit tak mnohé oblasti nejen našeho osobního a pracovního života, ale i fungování celé společnosti. Strhující vyprávění podložené nejnovějšími vědeckými poznatky a výzkumy přináší zcela nové chápání lidské povahy a jejího potenciálu ke změně.

Pokračování 4 / 8

4. Vztahy a mýty – Honza Vojtko

Vztahy a mýty, Honza Vojtko, 251 Kč, Luxor
Vztahy a mýty, Honza Vojtko, 251 Kč, Luxor | Zdroj: Archiv značek

„Pořiďte si dítě, to pomůže!" „Rozhodně mu nesmíš psát první!"

Kdo ještě nedostal zaručeně osvědčenou radu do vztahu, ať se přihlásí. A podrží ruku nahoře, pokud se jí nenechal zviklat. Přece musí existovat návod nebo vysvětlení, proč ten či onen vztah nevydržel nebo leckdy ani nezačal. Občas nám to připadá směšné, ale není snad nikdo, komu by na harmonických partnerských vztazích nezáleželo. V období singlovství i během vztahu snadno podléháme mýtům a pohádkám, které nám okolí podává jako obecný fakt. Jaké mýty jsou ty nejčastější a do jaké míry bychom jim měli naslouchat, objasňuje odborně, ale s nadhledem kniha, která zároveň dokáže čtenářům dodat klid. Je to terapeutův gauč v knižní podobě.

Pokračování 5 / 8

5. Emoční inteligence – Daniel Goleman

Emoční inteligence, Daniel Goleman, 224 Kč, Grada
Emoční inteligence, Daniel Goleman, 224 Kč, Grada | Zdroj: Archiv značek

Nové vydání přelomové práce jednoho z nejpřednějších amerických psychologů, která naprosto mění pohled na to, co to znamená být chytrý. IQ není zdaleka tak důležité jako EQ! Je „chytrost” něčím, co je člověku předem dáno, aniž by na tom mohl něco změnit? Donedávna se myslelo, že ano a že tím, co určuje inteligenci člověka, je právě míra úspěšnosti v IQ testech.

Kupodivu tomu tak ale není. Tato fascinující kniha Daniela Golemana, která vzbudila nesmírný ohlas jak v laických, tak v odborných kruzích a vyvolala doslova revoluci v zavedeném uvažování, nám přesvědčivě ukazuje, že naše chápání lidské inteligence je příliš zúžené. Schopnost empatie, sledování dlouhodobých cílů, umění domluvit se s ostatními... to všechno jsou věci, za něž získáváme body na úplně jiném poli, v království emoční inteligence.

Pokračování 6 / 8

6. Rozchod jako nový začátek – Dagmar Kožinová

rozchod jako nový začátek, Dagmar Kožinová, 220 Kč, Knihcentrum
rozchod jako nový začátek, Dagmar Kožinová, 220 Kč, Knihcentrum | Zdroj: Archiv značek

Tato kniha je určena všem, kdo se právě rozcházejí nebo jsou krátce po rozchodu a stále se nemohou s novou realitou smířit, případně je ve starém vztahu něco drží i po několika letech. Autorka ukazuje, jak projít rozchodovým procesem až do jeho skutečného ukončení a jak se na celou situaci podívat s jistým nadhledem.Přijmout rozchod, prožít emoce, zpracovat je, odrazit se ode dna a jít v životě dál. A také se poučit z chyb, zamyslet se nad tím, co vztah člověku dal i vzal. V knize najdete dostatek podnětů k zamyšlení nejen nad sebou a rozchodem, ale rovněž i nad novými začátky. Inspirujete se pomocí doporučení, jak neztrácet víru, naději a důvěru v budoucnost. I po rozchodu totiž může být vše v pořádku. A dokonce může být váš život daleko lepší než dřív.

Pokračování 7 / 8

7. Hypotéza štěstí – Jonathan Haidt

Hypotéza štěstí, Jonathan Haidt, 346 Kč, Luxor
Hypotéza štěstí, Jonathan Haidt, 346 Kč, Luxor | Zdroj: Archiv značek

Jak naplnit svůj život a dát mu smysl? Může být pomsta sladká? Co je štěstí a jak ho dosáhnout? K čemu je nám ctnost? Proč a jak vycházet s ostatními lidmi? Jak vyvážit rozum a city? To jsou příklady velkých filozofických, náboženských a psychologických otázek, na které po mnoho tisíc let hledali a nacházeli odpovědi největší myslitelé Západu i Východu. Americký sociální psycholog Jonathan Haidt v deseti kapitolách probírá deset základních aspektů těchto velkých otázek. Je pozoruhodné, kolik z myšlenek starých mudrců potvrzuje moderní věda, některé závěry jsou však se současnými poznatky o anatomii mozku, mysli i lidské společnosti v rozporu.

Pokračování 8 / 8

8. Holky to někdy nemaj lehký – Radkin Honzák

Holky to někdy nemaj lehký, Radkin Honzák, 269 Kč, Kosmas
Holky to někdy nemaj lehký, Radkin Honzák, 269 Kč, Kosmas | Zdroj: Archiv značek

Říká se, že žena vydrží víc než kůň. A kolik toho vlastně vydrží kůň? Jak říká v knize Holky to někdy nemaj lehký psychiatr Radkin Honzák, je bláhové si myslet, že náš život řídí rozum. Jsou to emoce, co vedou naše kroky a občas s námi i pořádně lomcují! V rozhovoru s novinářkou Klárou Mandausovou prozrazuje mnoho dalších věcí o lásce, zdraví, vztazích, rodinných vzorcích, výchově, morálce, zkrátka o všem, čím každý den žijeme, z čeho se radujeme nebo s čím zápolíme. Jeho vyprávění je proložené příběhy deseti žen, se kterými život pořádně zacloumal. Měly namířeno k samému dnu, ale když už bylo na dosah, dokázaly sebrat síly, nadechly se a vydaly zpátky. Jejich životní osudy komentuje s laskavým nadhledem psychiatrička Alena Večeřová Procházková.