Video placeholde

O čem se mlčí: Každý si zaslouží dostat šanci

„V mém životě se rozsvítila další nová hvězda, když zazvonil telefon a naše sociální pracovnice z Poradny pro integraci nám řekla o programu IKEA pro uprchlíky,“ vypráví Abdulrahman Alkayali, původem Syřan z Damašku, který se svou ženou Silvií a malým synem začali v Praze nový život poté, co odešli z válkou zmítané Sýrie. Díky tomuto programu se Abdul zdokonalil v češtině, získal práci v oboru, který miluje, a s ní i možnost vybudovat pro svou tříčlennou rodinu stabilní zázemí a konečně doopravdy zapustit kořeny.

Abdul je jeden z lidí, kteří využili Program pro rozvoj kompetencí uprchlíků, který ve spolupráci s Konsorciem nevládních organizací pracujících s migranty připravila IKEA. „Programem chceme podpořit ty, kteří hledají šanci na nový život zde v Česku. Často mají problém sehnat práci – přitom právě zaměstnání je pro integraci v nové zemi klíčové. Migrace je přirozená a chceme ukázat, že pokud dobře fungují podpůrná integrační opatření, může být obohacením pro všechny,“ říká Roman Bojko, manažer pro rovnost, diverzitu a inkluzi z IKEA Česká republika.

Abdul a Silvia se synem
Abdul a Silvia se synem | Zdroj: Robert Tichý

Komu se pomáhá

Program nabízí vzdělávání a také 32 pracovních míst pro držitele mezinárodní ochrany, kterých je v Česku dohromady zhruba 2000. Jsou to lidé, kteří byli ve své zemi pronásledováni například kvůli své rase, národnosti, náboženství nebo pro zastávání určitých politických názorů. „Typicky to mohou být příslušníci národnostních menšin ohrožených etnickým násilím nebo zástupci opozice v totalitních režimech. Jsou to lidé, u kterých existují důvodné obavy, že by jim v zemi původu hrozil trest smrti, mučení nebo nelidské či ponižující zacházení, případně, že by se mohli stát jako civilisté terčem válečného násilí. Nejsou to lidé, kteří by k nám přišli z ekonomických důvodů,“ vysvětluje Lucie Kellnerová, koordinátorka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty.

Příležitost musí mít jasné obrysy

Vzdělávací část programu obsahuje kurz češtiny, informace o trhu práce a nácvik praktických dovedností, jako je psaní životopisu nebo přijímací pohovor. Po celou dobu mají zájemci také k dispozici individuální poradenství. Podobných projektů, které pomáhají migrantům nebo jiným znevýhodněným skupinám, existuje víc, ale tenhle je unikátní svým napojením na IKEA. Jejich personalisté se podílejí na vzdělávání, pomáhají klientům najít vhodné uplatnění, a pokud klienti chtějí v IKEA pracovat, dostanou i podporu během přijímacího řízení. „Vidíme, že takhle konkrétní vidina práce probouzí v účastnících mnohem větší motivaci, než kdyby se vzdělávali ‚jen tak‘,“ říká Lucie Kellnerová. To potvrzuje i Roman Bojko z IKEA: „Účastníci od nás získali na konci programu přehled volných pracovních míst v našich obchodních domech a mohli se přihlásit. V současnosti už čtyři z účastníků v IKEA pracují a další se účastní výběrového řízení,“ upřesňuje.

Jazyk je základ

Cizinci musí vstřebat hodně informací, zvládnout češtinu, protože se zvládnutím jazyka a s komunikačními schopnostmi souvisí pracovní uplatnění. Zaměstnavatelé totiž nejsou zvyklí pracovat s jazykovou bariérou, jenže rozmluvit se česky cizincům často pomůže právě až fungování na pracovišti a vztahy v komunitě. Vedle toho si pro zapojení do společnosti musí cizinci vybudovat hmotné zázemí, ale to zásadní se podle Lucie Kellnerové odehrává v pocitové a vztahové rovině, v budování vnitřní spokojenosti a v zapojení do komunity. Podle ní je velmi důležité, aby ve společnosti nevznikaly izolované ostrůvky, diverzita by neměla být na překážku soudržnosti a sounáležitosti. „Zároveň by v nikom neměla narůstat frustrace – z nenaplněných potřeb, ze zneuznání nebo ze strachu – a to se týká uprchlíků, obecněji migrantů i většinové společnosti. Ten zlomový bod, kdy se z „cizince“ stane ‚našinec‘, asi nastává pro každého jindy,“ dodává na závěr.

Program pro rozvoj kompetencí uprchlíků bude pokračovat také v dalších dvou letech a cílem IKEA je pomoci alespoň 32 uprchlíkům v Česku.

Co je nejobtížnější na pobytu v uprchlickém táboře? A proč mají lidé z uprchlíků strach? To a mnohem více se dočtete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 07/2021
Moje psychologie 07/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie