Helen Stanku

Helen Stanku Zdroj: osobní archiv

Kartářka Helen Stanku: Ženy chtějí vědět hlavně to, zda ON je ten pravý

Už od dětství vnímala, že má dar pomáhat. Karty začala vykládat ve 13 letech a v 17 už k ní jezdilo mnoho lidí. Profesionálně se Helen Stanku začala výkladům věnovat až později. Vedle karet pronikla i do tajů run, otvírání třetího oka nebo využívání magického zrcadla. Co u ní klienti nejčastěji hledají? A proč je jich čím dál víc? Dokáže přičarovat lásku a štěstí? Tak jednoduché to není.

Kolika lidem už jste dnes otevřela oči?

Oko, nebo oči? Dnes dopoledne jsem tu měla například jednu úžasnou ženu, která si sem přišla řešit vztahové problémy s manželem a odcházela s pocitem, že ví, co s tím. V momentě, kdy je vám lehce přes čtyřicet, děti odrostly, doma máte manžela, každý svoji práci, tak se v tom najednou začínáte ztrácet. No a při našem sezení u karet našla klientka způsob, jak komunikovat s manželem i co dělat se sebou, a to mi dělá obrovskou radost. Ale neberu lidi každý den. Pokud si chci uchovat dostatek energie a síly, tak si obojí musím šetřit. A když nechci vyhořet, je potřeba, abych si výklady prokládala jinou prací. Chci, aby byl výklad příjemný jak pro ně, tak i pro mě. Nejtěžší práce je práce s lidmi. A pokud při ní nedobíjíte pravidelně baterky, vyhoříte.

TIP NA VIDEO: Co říká o roce 2021 čínský horoskop?

Video placeholde

A co se děje, když otvíráte oko?

Myslí se tím otevření třetího oka. Každý z nás má v sobě něco jako šestý smysl, někdo víc, někdo míň. Říká se tomu intuice, taková vnitřní GPS. A lidé, kteří přijdou, chtějí, abych jim pomohla právě intuici lépe vnímat. Najít sebe a energii, kterou potlačili. Tento druh energie způsobí, že vidíme věci, které jsme neviděli, a otvírá nám prostor pro nové nápady.

Některá témata, která lidé řeší, jsou hodně náročná. A i komunikace s nimi může být obtížnější? Jak se k tomu stavíte?

Myslím, že si s každým člověkem dokážu díky své empatii najít společnou řeč. Může se však stát, že si s někým nesednu. V takovém případě buď sezení ukončíme dřív, než začne, klient i já na to máme právo, nebo se do toho vrhnu sympatie nesympatie. Vždy jsem profesionál a snažím se pomoci maximálně, jak to jde. Někdo ze začátku působí nerudně, je nespokojený, ale během sezení se proměňuje a odchází, když to řeknu nadneseně, jako můj nejlepší kamarád.

Možná proto, že odkrýváte místo, které ho bolelo.

Ano. Každý člověk je rébus a každý je originální. Když mám nepříjemné klienty, většinou to bývá tím, že jim říkám věci, které oni sami nechtějí slyšet. Neříkám věci, které nejsou pravda a které v kartách nevidím, jen proto, že oni si je přejí slyšet. Připravuji je na to, co tam je a pod co se podepíšu. Ale samozřejmě je důležité při takovém sdělení volit slova, neříkám nic negativně a zle.

Helen Stanku
Helen Stanku | Zdroj: osobní archiv

Neřeknete: „Do roka se rozvedete.“

Takto to neřeknu, ale jdu směrem: „Pokud se nechcete do roka rozvést, tak je potřeba to nastavit tak a tak. Pokud vám manželství už nedává smysl, zvažte, co může po rozvodu přijít. Jestli jste s tím srovnaná, tak je cesta volná.“ Často lidé chodí za kartářkami v naději, že se situace někdy změní. Musí si položit otázku, co pro to mohou udělat oni sami, a tím i začít. A velmi často volají lidé také v době svých narozenin. Je to totiž doba, kdy něco uzavírají a chtějí vědět, co bude dál.

Jaký typ lidí za vámi chodí? Ti, kteří věří kartám dlouhodobě, nebo spíš racionalisté, kteří už vyčerpali všechny ostatní způsoby řešení situace?

Když přijde racionalista, většinou je to proto, že ho v životě něco kompletně praštilo a on najednou začíná hledat, proč se mu ty věci dějí a jaký to má smysl. Začíná sahat po různých filozofiích, náboženstvích a vyzkouší i kartářku. Avšak hodně lidí chodí na doporučení někoho druhého. Je to mix osobností.

A každý možná využívá něco jiného. Vidím tu kolem sebe křišťálovou kouli, pyramidu, faraonská žezla, runy, kameny… Se vším pracujete?

Ano. Prošla jsem si řadou směrů a z každého jsem si vybrala, co mi sedí. A s klienty využíváme různé způsoby. Karty jsou jednou z možností. Člověk, který se věnuje oblasti spirituality, se neustále rozvíjí a učí se. Například, teď mi do mé sbírky přibylo magické zrcadlo, taková novinka, ale ona je stará stovky a možná tisíce let. Skrz něj se dokážete napojit na jiné dimenze a více formovat svou budoucnost. Samozřejmě se skrz něj dá ještě věštit, uvést do hypnózy a pohybovat se v minulosti i budoucnosti. Například Nostradamus měl něco podobného. Využíval vodní hladinu v hrnci jako zrcadlo. Z vodní hladiny se dá krásně věštit. A dokáže to člověk sám. Když jste například u jezera a podíváte se na proud světla na horizontu, tak stačí jen sledovat hladinu tam a zpět, tam a zpět. A když si předtím položíte nějakou otázku, tak vám začne v momentě, kdy se nehlídáte, přicházet odpověď. Může si to zkusit každý.

Helen Stanku
Helen Stanku | Zdroj: osobní archiv

Úžasné. Jak jste zjistila, že svět magie je pro vás?

Přitáhl si mě. Každý člověk si svůj nástroj přitáhne. Když někam přijdete a něco vidíte, tak ta věc k vám nějakým způsobem promlouvá, cítíte z ní nějakou energii. Cítíte jemné brnění v prstech, příjemné i nepříjemné. Já si tak vybírám i to, co si v obchodě koupím. Nebo vám to i ukazuje místo, kde se cítíte dobře, a proto se tam pak často vracíte. Já například, jak říkám, mlsám energie, někam vyjedu a jen tak se procházím a vnímám, jak na mě prostředí působí. A tak se dokážu i dobít. A vlastně každý člověk. Nacházíte si místo, které vám dává energii, a když ji potřebujete, vyrazíte tam. Kde vás nejvíc brní prsty, tam je vaše místo.

A co si přitáhlo vás?

Různé předměty. Moje karty. Nebo třeba tady mám šamanskou hůl ve tvaru hada. Chvíli jsem si na ni šetřila, a pak když jsem si ji nesla z obchodu, jen tak jsem si ji přehazovala v ruce a zhruba do týdne se v mém životě začala dít kompletní čistka. Věci, které byly schované a bývaly by mi ublížily, jsem měla možnost překopat zavčas. A od té doby vím, že had je dobrý nástroj, jak zjistit, kde je zakopaný pes. A ukáže vám, kudy na to. Dávám ji do rukou někdy i klientům, když je potřeba. Každá věc, kterou tu mám, má svůj příběh.

A jak se na všechny tyto magické věci tváří lidé v Čechách? Řekla bych, že stejně asi nejvíce chtějí karty.

Ano, nejčastěji lidé chtějí vědět, na co si dát v životě pozor, co je čeká, kterou cestou jít, eventuelně co je jejich posláním. A hlavně, zda jim vyjde vztah. Nejvíce lidé řeší vztahy. Práce, osobní růst, to je až na dalších místech. Vztahy jsou dominanta. Výběr partnera a otázka, zda je jim souzený.

Ale mám pocit, že veřejně nepřiznají, že čtou horoskopy, chodí ke kartářce, aby zjistili, co je čeká. Přitom návštěvnost a čtenost stránek s horoskopy a předpověďmi je obrovská.

Jsou lidé, kteří když řeknou, že chodí ke kartářce, tak si druzí hned myslí, že jde o nějaké čarování. Jsou to předsudky, obecně je návštěva kartářky, vědmy či nějakého duchovního soukromá věc a je velmi intimní a to, co je mezi mnou a klientem, tam zůstává. Nikdy to nejde z mé strany dál.

Helen Stanku
Helen Stanku | Zdroj: osobní archiv

Působí to na mne, že suplujete kouče, terapeuta…

Já jsem certifikovaný kouč, a když jsem si dělala kurz koučinku, tak mě naprosto fascinovala ta paralela mezi koučinkem a magií. Magie je stará tisíce let, předává se z generace na generaci ústní či psanou formou. A to, co fungovalo v 16. století, funguje v určité míře stejně i dnes. Magie je plastická a umí se přizpůsobit době. Stále má základ v minulosti, v tom základním dědictví. I v koučování si musíte něco intenzivně promítnout, přepracovat, naplánovat a to už je magie. Říkáte si: „Já chci tohle, co proto musím udělat?“ V cestě pomáhají různé předměty, energie místa a dostává to mnohonásobnou sílu. Znám i techniky, které jsou velmi, velmi staré a koučink je nevyužívá.

V posledních letech se čím dál více lidí obrací k magii, má svého kouče, terapeuta… Nebo se mýlím?

Nemýlíte. Lidé to potřebují. Navíc každý chce vědět, že něco má smysl. My pořád něco hledáme. A to něco může být právě napojení na něco vyššího. A když ho najdeme, dostáváme se do vnitřního klidu. Po narození tam ještě jakési napojení na něco vyššího je, ale postupem času o něj přicházíme. Musíme se začlenit, přichází puberta, zakládáme rodiny a duchovno jde stranou. Ale pak přichází období, kdy ženám kolem pětatřiceti let a mužům kolem čtyřiceti začíná něco chybět a potřebují se k tomu vrátit a hledají. Projdou různé filozofie, náboženství a hledají to své napojení, aby se dostali sami k sobě, do svého nitra a byli v souladu se svým vyšším já. No a já jim to pomůžu nahodit, říkám tomu aktivace intuice. Poté se stávají více empatickými, chápou jednání druhých lidí a mají nastartovaný vnitřní kompas. V lidech se probouzí takoví ti mystici, ti jsou spíše pasivní a obdivují dokonalost světa, nebo mágové, kteří potřebují věci měnit. A když to má člověk otevřené, tak mění a může si programovat svůj život. A přichází koučink, magie, něco, co je vede k tomu mít věci tak, jak chtějí.

Hodně lidí ale magii, vykládání karet, věštění nevěří.

Protože mají mylnou představu, jak to funguje. Když přijde žena a očekává ode mě, že jí přičaruju rituálem toho pravého, protože jí se ho nedaří najít, tak já to neudělám. Proč? Já nejsem strůjce vašeho osudu, to jste vy. Když je ve vašem životě, osobnosti něco špatně, tak můžete čarovat, jak chcete, ale neopravíte to. Nejdřív musí mít člověk vyřešené věci sám v sobě, mít tzv. v sobě uklizeno, přijít na to, kde dělá chybu. Vyčistit vzorce, které nejsou funkční. Ta žena třeba moc zahlcovala partnery pozorností a oni se dusili a utíkali. Když tyto vzorce nezmění, může čarovat jako blázen, ale nic se nestane. Když si tohle srovná a pak si dá objednávku tam nahoru do vesmíru, aby jí přišel do cesty člověk, kterého chce, začnou se dít věci. Přání by nemělo být o konkrétním člověku, spíše by měla obecně definovat, jaký by měl být a jak se k sobě budou hodit. Pak energie mají průchod. Magie jinak fungovat nemůže, alespoň dlouhodobě. Aktivní je v procesu hlavně člověk sám, magie ho jen podporuje, ale nedělá věci za nás. Ono se to stane, ne hned, ale stane. Já vám jako kartářka řeknu, jak to bude, co vidím, ale vy si to musíte odžít.