Video placeholde

Jakými lidmi se obklopujeme, takoví jsme. Koho máte ve své blízkosti?

Trávíme s nimi spoustu času. Ať je to rodina, přátelé nebo kolegové v práci, jsou to právě oni, kteří mají vliv na to, jací jsme. Pesimista dokáže náš život stejně rychle otrávit, jako nadšenec ho rozzářit. Jaké lidi máte ve své blízkosti? Jak na váš život působí?

Partner spíše pesimista, kamarádka hledající sama sebe, úzkostná maminka, věčně naštvaná kolegyně. Vaše nejbližší okolí, se kterým jste nejčastěji v kontaktu. Uvádí se, že jsme průměrem pěti lidí, se kterými nejčastěji trávíme čas. A máme-li kolem sebe takto laděné osoby, ani přešťastný a věrný pes nedokáže jejich negativní vliv zvrátit. S takovým okolím se cítit moc šťastně asi nebudeme. Stejně tak jako když toužíme po velké kariéře a kolem sebe máme lidi, pro které kariéra neznamená tak mnoho jako pro nás. Podporu od nich nemáme, inspiraci také ne. Když jsem při rozhovoru s přední českou podnikatelkou Simonou Kijonkovou, úspěšnou ženou stojící za Zásilkovnou, položila otázku, jak člověk dosáhne úspěchu, absolutně jasně a trefně mi odpověděla, že hodně záleží na výběru partnera a na lidech, kterými se obklopujeme. Jsou-li to lidé, kteří nás podporují, mají nadšení pro věc, sami jsou spokojení, i my se takovým člověkem stáváme.

Video placeholde

Psychologové i koučové s takovým tvrzením absolutně souhlasí. „Ano, je to přesně tak. Toto zjištění může mít velké důsledky pro náš život. Pokud máme v životě plány a cíle, na kterých jsme odhodláni tvrdě pracovat, ale jsme obklopeni lidmi, kteří jsou pesimističtí, pořád si jen na něco stěžují a zároveň nejsou ochotni udělat nic pro zlepšení své situace – bude pro nás velice obtížné zůstat pozitivní a motivovaní,“ vysvětluje míru vlivu okolí Mgr. Kristýna Rusnáková, psycholožka on-line psychologické poradny MOJRA.cz, www.mojra.cz a nabízí odpověď na otázku „Co s tím“. „V takovém případě je nasnadě zvážit, zda nám takoví lidé neberou potřebnou energii a čas. Na druhou stranu pokud v našem okolí budou lidé s podobným smýšlením, mohou nám být podporou, inspirací a dodávat nám chuť na cestě za našimi sny.“

Co od lidí kolem sebe přebíráme?

Slova Jana Wericha bezesporu dokládají sílu vlivu lidí kolem nás. „Nadšení je nakažlivá věc a člověku je těžko mlčet, když kolem všechno jásá.“ Veselá kamarádka se spoustou snů, nadšená založit si vlastní podnik, vám dokáže vlít krev do žil a odhodlat se k podobným krokům. Vaše spokojenost a nadšení ovlivní vašeho partnera a on vám to svým pozitivním naladěním vrací. Síly vlivu jsou oboustranné. „Od lidí kolem přebíráme jak způsob myšlení, názory, hodnoty, postoje, tak i vzorce chování či životní filozofii. Jen do jisté míry můžeme vůlí ovlivnit to, jak na nás druzí lidé působí. Můžeme však z velké části ovlivnit to, koho si do svého nejbližšího okolí pustíme. Vědomě si proto vybírejme lidi, kterými se obklopujeme,“ připomíná odbornice možnost, kterou sami máme.

Chcete-li ve svém životě něčeho dosáhnout či jít určitým směrem, obklopujte se lidmi, kteří smýšlí podobně. Například, když chcete skončit s prokrastinací a pohnout se ve svém pracovním životě, snažte se trávit čas s lidmi, kteří pilně pracují a mohou vám kdykoliv poradit. „Pokud kolem sebe máte lidi, kteří jsou pracovití a neustále se vzdělávají, nechte se jimi inspirovat a uvidíte, že jejich přítomnost bude pro vás i vaši práci velice prospěšná. Navštěvujte semináře, workshopy, díky tomu se potkáte se spoustou zajímavých lidí, kteří vám mohou dodat novou chuť do práce a nebo vás inspirovat,“ ukazuje možnost plnit své okolí lidmi, kteří nás posouvají a prospívají nám, Jarmila Mandžuková, jež se zabývá osobním rozvojem a je autorkou knihy Ovládněte svůj čas i život. Je na čase si položit otázky Co chci? Proč se mi nedaří? Jaké lidi kolem sebe mám? Co si od nich přebírám? V čem mě brzdí nebo naopak posouvají?

Jak změnit sílu vlivu?

Máte odpověď a víte, zda vám vaše okolí prospívá, nebo vás naopak brzdí. Někteří lidé vám byli životem přidělení, jako je vaše nejbližší rodina, kterou jste si nemohli vybrat, a nelze je ze svého života jen tak vyškrtnout jako nehodící se pro můj život. Jak tedy s touto skupinou nám nejbližších lidí pracovat, když víme, že nám v mnohém neprospívají? Řešení, aniž bychom ublížili, dle psycholožky Kristýny Rusnákové je: „U lidí, kteří tvoří naše přirozené okolí a jejichž názory nerezonují s našimi, bych doporučovala odpojit se od těch myšlenek, které nám škodí, zkrátka pouštět to, co říkají, jedním uchem dovnitř a druhým ven. Jestliže nás někdo z rodiny či z kolegů odrazuje od něčeho, co je pro nás důležité, můžeme to brát jako motivaci k tomu stávat se sami sebou, lepšími. Pokud v nás někdo nevěří, je možné, že se o to více budeme snažit přesvědčit je o opaku. Pamatujme, že pokud máme negativní lidi vedle sebe ve smyslu fyzické přítomnosti, nemusíme mít tyto lidi vedle sebe z hlediska toho, čemu věříme. O to důležitější je svůj čas trávit s lidmi, kteří nám jsou lidsky blízcí a působí na nás pozitivně.“

Video placeholde

U těch dalších lidí, kteří s vámi nejsou pokrevně svázáni, už postupujte, jako když budujete sportovní tým. Také si budete vybírat spoluhráče, kteří budou stejně namotivovaní. Po setkání s novými lidmi, kteří by se mohli stát vašimi životními spoluhráči, si po každém setkání zhodnoťte, co vám tato interakce dala a jaké pocity ve vás daný člověk vyvolává. Nabíjí mě? Vysává mě? Pamatujte, že lidi mají své nálady a každý den s nimi nemusí být růžový, ale člověka, který vám dlouhodobě bere energii nebo vám ji dává, poznáte. Výběr máte ve svých rukách. S někým se budete muset rozloučit či vztahy trochu ochladit, ale získáte tím prostor pro ty, kteří jdou v rytmu vašeho já.