Video placeholde

Jak získat ráno více energie a vstát svěže z postele? Jde to jednoduše!

Budík zvoní. Nový den. Nové zážitky. Avšak vaše chuť vyskočit z postele je nulová.  I když chodíte spát  v rozumnou dobu, ranní energie vám chybí. Bojujete už ráno s pocitem únavy? Zkuste své tělo natrénovat k rannímu úsměvu. Jde to!

Ráno vstáváte bez energie a dokopat se vylézt z postele na první zvonění je téměř nadlidský úkol. Když jdete spát po půlnoci a v půl druhé ještě dokoukáváte film, dá se pochopit, že ráno nebudete překypovat energií. Ale co když chodíte spát před půlnocí a se spánkem nemáte problémy? Proč vám ráno chybí energie? Ne všichni jsme ranní ptáčata, ale i pro sovy nemusí být rána tragická. Pokud chcete víc ranní energie, začněte pracovat na každodenní rutině. Zkuste pár změn a nových návyků, které si do života začleňujte, a zjistíte, že se vaše energie zvyšuje. Budete produktivnější a zvládnete víc. Jako zástupce sov a ranních povalečů jsem se do změn pustila s chutí a na rána se poslední dobou těším víc a víc. Zkuste naše doporučení a mějte víc energie už za ranního rozbřesku.

TIP NA VIDEO: Ranní vzpruha

Video placeholde

1. Nastavte si budík tak, aby přehrával vaši oblíbenou hudbu

Malá změna, a tak funkční. Vyhoďte klasická zvonění z nastavení mobilu a nahrajte si na ranní vstávání písničku, kterou milujete, vždy vás rozveselí a s chutí si ji zpíváte. Zvuk většiny budíků je nudný, plochý a bez emocí a u mnoha lidí může vyvolat pocity úzkosti. Když se probouzíte při takové hudbě, první myšleny v hlavě jsou negativní. Místo toho nastavte budík tak, aby přehrával hudbu, která vám dělá radost. Vaše první myšlenky budou jen pozitivní. Možná se vám začne chtít tančit, doposlouchat celou písničku a rozhodně ne budík típnout.

Pokračování 2 / 9

2. Umístěte budík daleko od postele

Umístíte-li budík daleko od postele, budete muset vstát a vypnout jej. Použijte komodu nebo parapet, ale ujistěte se, že musíte udělat několik kroků, abyste se k němu dostali. Proč tak složitě? Protože právě vstaní z postele je ten nejtěžší ranníúkol. A jak už jednou vstanete, neulehnete.

Pokračování 3 / 9

3. Naplánujte si něco na ráno

Mít „vzájemnou odpovědnost“ je jednou z nejúčinnějších motivací. Pokud je na vás ráno někdo závislý, budete mít motivaci lépe vstávat. Skvělými tahači z postele jsou zvířata. Mé dvě fenky a kocour si ráno navykli na masitou snídani, pět minut před budíkem už přešlapují u postele a hypnotizují mě zářícíma očima. Odolat jim nejde. Ta radost, když vstanu a jdu jim připravit snídani, se na mě přenese každý den. Další variantou je naplánovat si na ráno něco, co máte rádi: skvělou snídani s partnerem, cvičení jógy, které vás baví, beauty rituál, procházku se psy, běhání, čtení knihy, cokoliv, o čem víte, že vás nastartuje a rozhýbe.

Video placeholde

Pokračování 4 / 9

4. Jděte spát a probuďte se každý den ve stejnou dobu

Udržování pravidelného a konzistentního spánkového plánu pomáhá tělu dostat se do přirozeného rytmu. „Tímto způsobem začnete přirozeně usínat a probouzet se každý den ve stejnou dobu, kdy se váš cirkadiánní rytmus dostane do konzistentního vzorce,“ doporučuje Mike Fishbein, lídr v oblasti digitálního marketingu, který se zaměřuje na podporu efektivity na serveru Lifehack.org. „Probuzení bude přirozenější a ráno budete mít více energie. Správné množství spánku vám pomůže cítit se nabití energií. Zůstávat vzhůru déle, když nemusíte druhý den brzy ráno vstávat, může mít nepříznivý vliv na hladinu energie.“ A proto ani když o víkendu nemusíte brzy vstávat, snažte se vylézt z postele maximálně o hodinu déle než v běžný den. Ani večerní uléhání výrazně neprodlužujte.

Pokračování 5 / 9

5. Pijte kofein krátce po probuzení

Lidé se často po první nebo druhé hodině od probuzení cítí unavenější. Pocit ospalosti pak vede k nižší produktivitě a znamená více času, který potřebujeme na určité úkoly. Chcete-li eliminovat ranní únavu, doporučuje Mike Fishbein vypít šálekkávy nebo čaje přibližně do patnácti minut po probuzení. „Už se vám nebude chtít vrátit zpět do postele a dodá vám to energii, kterou potřebujete k rychlejšímu dokončení ranních úkolů.“

Pokračování 6 / 9

6. Jezte, když se probudíte

Menší, dobře stravitelné ranní jídlo vám dodá energii. Mějte na paměti, že jste během osmi hodin spánku neposkytli tělu žádnou výživu, doporučuje se proto kousek ovoce, jogurt nebo celozrnné müsli. Zdravá snídaně je klíčem k tomu, aby vaše tělo získalo potřebnou podporu. Snažte se zajistit, abyste ráno měli dobrou rovnováhu bílkovin, zdravých tuků a sacharidů, aby tělo dostalo vše, co potřebuje k výrobě energie, kterou pro tento den potřebujete.

Video placeholde

Pokračování 7 / 9

7. Pijte vodu těsně před spánkem

Když vypijete dostatek vody před spaním, budete muset jít brzy ráno na toaletu. Díky tomu budete chtít vstát a zabráníte tomu, abyste znovu usnuli. Ale pozor! „Snažte se však během několika hodin před spaním vyvarovat přebytečného množství vody, protože by to mohlo způsobit, že se probudíte uprostřed noci. Doporučuji experimentovat, abyste našli optimální načasování a množství vody k pití před spánke“ zdůrazňuje Sarah Garone, NDTR, výživová poradkyně publikující témata zdravého životního stylu pro server Healthtline.com.

Pokračování 8 / 9

8. Cvičte ráno

Lehké ranní cvičení rozproudí endorfiny a dodá vám více energie. Můžete si dát malou pětiminutovou rozcvičku na rozhýbání těla v podobě několika pozdravů slunci nebo se pustit do tréninku. Optimální doba trvání a intenzita cvičení se u jednotlivých lidí liší. Já, ač nadšená dynamická sportovkyně, ráno po probuzení věnuji deset minut jógovému protažení a počáteční únava, se kterou se do pozic stavím, rychle mizí a cítím se nabitá nejen ráno. Pokud dáváte přednost něčemu uvolňujícímu, vyjděte ven a po probuzení si udělejte ranní procházku. Studie ukázaly, že pracovníci, kteří jsou ráno vystaveni přirozenému světlu, mají tendenci v noci spát lépe, prožívají méně deprese a rychleji usínají. To jsou jistě skvělé důvody, proč ráno vyrazit ven!

Video placeholde

Pokračování 9 / 9

9. Nechte své rolety roztažené

Pokud necháte v noci otevřené žaluzie, sluneční paprsky vás mohou probudit, což vám pomůže cítit se bděleji. Slunce je i zdrojem vitaminu D, který je přirozeným zdrojem energie. „Probuzení se sluncem umožňuje, aby se vaše tělo probudilo postupně a přirozeně, místo aby vás probralo z tolik potřebného REM spánku neboli hlubokého spánku, který je potřebný pro učení, paměť a regulaci emocí,“ uzavírá doporučení pro ranní energii Sarah Garone. Na vás už je jen vybrat si, jak ranní energii načerpáte.