Tuhle náladu vám nepřeju

Tuhle náladu vám nepřeju Zdroj: iStock.com

Jak rychle zlepšit náladu, vrátit si sebevědomí a přestat pochybovat

Každá z nás čas od času zažije ten den, kdy se cítí pod psa. Z celkem sebevědomé ženy se stane hromádka neštěstí s pocitem, že nejen ona, ale i celý svět je na nic. Že tenhle stav dobře znáte? Pokud vás zasáhne jen občas, není to vlastně nic hrozného a my víme, jak se během chvilky zas „vrátit do normálu.“

U někoho se tak stává na pár hodin, někdo si se špatnou náladou užije i pár dní. Většinou si dokážeme uvědomit, co naši "depku způsobilo". Necitlivá slova z partnerových úst, kritika v práci, nové výzvy, podraz či rozchod.

Nebojte, nejste v tom sama. Každý člověk na chvilku spadne do této tmavé propasti. Někdo v ní zůstane déle, jiný umí zas rychle získat rovnováhu. Každý má asi své metody, některé fungují více lidem, jiné jsou zcela individuální. Cílem americké psycholožky Alice Boyes je použít výzkumy z klinické a pozitivní psychologie a využít je v pomoci lidem v jejich každodenním životě. Těchto pět tipů doporučuje. Vyzkoušejte a zjistěte, zda a které vám fungují.

Zeptejte se sama sebe: "Z čeho jsem byla ze začátku nervózní a pak to bylo snadné?"

Ke kolísání sebevědomí často dochází, když se rozhodneme zdolat výzvy, které jsou nové, těžké nebo obojí. Pro tento případ zkuste mít v hlavě pár situací, které jste zvládla, ač jste si předem myslela opak. Měla jste pocit, že nikdy nezvládnete nový systém a práci, a osvojila jste si je raz dva? Vzpomeňte na řidičské začátky! Nebo co ty první kilometry běhu, kdy jste myslela, že vypustíte duši, a za čtrnáct dní tréninku už se běželo lehce? Ušetřila jste peníze? Zvládla určitou oblast ve výchově dětí? Jen si to tam do hlavy zapište a rychle si pak vzpomeňte.

Tip: Možná je těžké si vzpomenout na příklady, když je vám pod psa. Zkuste si je vybavit, když je vám dobře, a vytáhnout je v případě potřeby.

Udělejte krok zpět a získejte stabilitu

Když zjistíte, že někdy se stresujete zbytečně předem z věcí, které nejsou tak tragické, může se vám trochu ulevit. Podobně funguje i to, že si připomenete, v čem jste jako člověk dobrá. Určitě něco najdete. Pomohla jste kamarádce z mnoha problémů? Umíte lidi rozesmát? Skvěle vaříte? Umíte udělat bezva party?

Možná jste něco pokazila a způsobila pár lidem problémy. Říkáte si, že jste strašná, ale objektivně to není pravda. Děláte chyby, jako je dělá každý, ale hrozná a strašná nejste.

Zeptejte se sama sebe: "S kým se porovnávám?"

Jakmile se začneme porovnávat s ostatními, jste na nejlepší cestě svému sebevědomí zasadit poslední rány. Prohlížíte si facebookové statusy svých přátel? Kocháte se fotkami celebrit? Řešíte, že všichni mají skvělou postavu nebo fantastikou dovolenou? Zkuste si to vzít reálně: Opravdu můžete mít při svém zaměstnání a se svými koníčky stejně dokonalé křivky jako modelka, kterou tělo živí? Opravdu se vám daří mnohem hůř než kamarádce?

Nesrovnávejte se s lidmi, kteří žijí ve zcela jiném životním standardu. A pokud tolik toužíte po dovolené v exotice, začněte šetřit. A ještě jednu podstatnou věc si uvědomte: i tito lidé se někdy cítí od psa, nevěří svým úspěchům a mohou cítit syndrom podvodnice. Jen o tom tak často nepíší.

Uvědomte si, že pocit nízkého sebevědomí nemusí nutně znamenat, že jste na nesprávné cestě

Pochybování o sobě samých nás vyzývá, abychom přemýšleli o tom, co děláme, a jestli je to správné. Jenže to nemusí nutně znamenat, že jsme na nesprávné cestě. Často jde jen o to, že čelíte výzvě, která je těžká, nová nebo obojí. Ano, cítíte se sice nepříjemně, ale má to i své výhody. Musíte v práci zabrat, jste nucena se něco nového naučit, abyste se nejistoty a pochybností zbavila. Když si uvědomíte, že se potřebujete zlepšit v určité oblasti, je to pro vás a vaše sebevědomí snadnější.

Zjistěte, co potřebujete, když se necítíte dobře

Je dobré vědět, co vám pomůže a co na vaše sebevědomí platí. Můžete si vybrat společenské strategie, jako je kontaktování přátel, nebo probrat stresové situace s partnerem či zvolit meditaci, dechové cvičení, malování, běh, vaření. Pokud se cítíte společensky izolovaná, zvažte možnost oslovit příjemného kolegu. A konečně mějte na paměti, že je lepší předem se na problém připravit nebo se mu vyhnout. Máte ráno špatnou náladu z nevyspání? Prostě jděte spát dřív.