Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta

Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta Zdroj: časopis Dieta

Nesoustřeďte se na výkon, ale na prožitek
2
Fotogalerie

Začněte a radost přijde sama: Užijte si běh

Buďte šťastnější, volnější, rychlejší, štíhlejší... Běh je jedna z pohybových aktivit, kterou můžete dělat kdykoli a kdekoli. Tak si to pojďte vychutnat. A pokud si v některých otázkách nejste jistí, pak tu pro vás máme odpovědi našich odborníků.

Zeptali jsme se Miloše Škorpila, trenéra a jednoho z největších propagátorů běhu, autora mnoha knih, pořadů a projektů, www.bezeckaskola.cz, Adély Blahovcové, kapitánky běžecké komunity adidas Runners Prague, běžecké trenérky a trenérky funkčních tréninků, FB adidas Runners Prague, a Soni Hrabec Kotulkové a Michala Hrabce, běžeckých nadšenců a blogerů z Running2.cz.

Co všechno potřebuje běžec začátečník?

Soňa a Michal: Nejdůležitější jsou kvalitní běžecké boty. Doporučujeme na nich nikdy nešetřit, nechat si na jejich výběr dostatek času a položit si nejprve otázky: Jak často běhám, kolik kilometrů a na jakém povrchu (silnice, nebo příroda)? Podle toho by měl být jejich výběr jasnější, stačí se poradit s odborníkem, jde to dokonce on-line. Doporučujeme si také pořídit běžecké oblečení z funkčních materiálů, ty skvěle odvádějí pot od těla a rychle schnou. A nezapomínejte na běžecké ponožky, díky nim nebudete mít odřená chodidla a také se vám nebudou dělat puchýře.

Video placeholde

Začala jsem běhat, ale moje tempo ani výdrž se nezlepšují a s tím souvisí demotivace. Co dělat?

Miloš: Změnit motivaci. Netlačit na pilu, nesoustředit se na výkon, ale na prožitek. Není to tak těžké, ani pro člověka zaměřeného na výkon, stačí si to v hlavě přenastavit tak, že jdu běhat. Už samo to slovo „jdu“ vás zklidní. Dalším krokem je, že si nedáte za cíl, kolik chcete uběhnou, ale čas, který chcete strávit se svým novým přítelem – během. Tedy ne 5 kilometrů za 30 minut, ale 30 minut budeme spolu a je fuk, kolik kilometrů to bude. Tohle přenastavení vám pomůže odstranit nejčastější začátečnickou chybupřepálení tempa. Jasně, to tempo není zázračné, ale na tom nesejde. Chvilku běžte, chvilku jděte, tempo udržujte takové, abyste ho v klidu udýchali, a uvidíte, že za dva tři týdny zjistíte, že aniž se o to snažíte, běžíte rychleji a uběhnete dál, a když doběhnete, už nemáte pocit, že umíráte, ale naopak máte pocit, že vám narostla křídla a vy byste mohli klidně běžet dál.

Jak poznám, že jsem přepískla tempo?

Miloš: Snadno, dojde vám dech a ztěžknou nohy. Dech vám dojde proto, že jste porušili jedno ze základních pravidel běhu, a sice že nikdy nejsme schopni udýchat tempo, ale tempo musíme přizpůsobit vždy tomu, co jsme schopni udýchat. A nohy vám ztěžkly, protože tělu se zoufale nedostává kyslíku a v důsledku toho všechen laktát, který se uvolnil ve snaze těla dodat vám pro výkon dostatek energie, se usadil ve svalech a ty ztratily pružnost a do slova a do písmene se vás snaží zabrzdit a posadit na pozadí.

Jak moc je důležité rozcvičení se před během a po něm?

Adéla: Způsob rozcvičení je dán samotným obsahem, tzv. hlavní částí tréninku. V běhu tedy záleží, jestli se jdeme jen proběhnout, půjdeme zrychlené úseky, nebo poběžíme schody či trénujeme techniku. Na našich trénincích adidas Runners Prague se vždy rozcvičujeme po lehkém zahřátí, což v případě lehčího výběhu znamená rozehřátí v podobě 1 až 2 kilometrů běhu, a pokud bude následovat těžší trénink, tak volíme 5 až 10 minut běhu. Strečink po samotném běhu je důležitý. Ráda říkám, že vynechat závěrečný strečink je jako neumýt nádobí po večeři, ráno to nádobí bude nepoužitelné. To je samozřejmě s nadsázkou, ale po strečinku se svaly hezky uvolní a můžou lépe regenerovat.

Další zajímavé otázky a odpovědi a podobné skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta
Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta | Zdroj: časopis Dieta