Pro spánek je důležitá úplná tma.

Pro spánek je důležitá úplná tma. Zdroj: Shutterstock

Spánková revoluce: Choďte do postele dřív, jinak vám hrozí deprese

Spánek ovlivňuje více, než si myslíte. Veškeré pracovní úspěchy, zdravotní stav, mezilidské vztahy. To všechno může nedostatkem spánku výrazně trpět. Většina z nás přitom tráví v posteli méně hodin, než by měla. 

Víte, k čemu je dobrý spánek? Dává prostor našemu mozku, aby se vyčistil od všech toxinů. Ráno je pak opět připraven naplno fungovat. Kromě toho se ale v noci také mozek zbavuje bílkovin, které lékaři dávají do souvislosti s vypuknutím Alzheimerovy choroby.

Pokud nebudete mozek pravidelně čistit, zpomalí se jeho fungování a navíc to může vést k psychickým problémům. "Pokud u pacienta odhalíte depresi nebo úzkosti, pak v 80 až 90 procentech případů zjistíte, že se u něj vyskytují problémy se spánkem," píše v knize Spánková revoluce psycholog Brad Wolgast.

Myslí vám to dobře?

Než tedy začnete svádět svoji psychickou nepohodu na cokoliv jiného, zamyslete se nad tím, jestli náhodou nemáte nedostatek spánku. Ukazatelem, že v posteli trávíte méně hodin, než je zdrávo, může být i to, že máte problémy s pamětí, nejste schopna udržet myšlenku či se soustředit na práci. "Nedostatkem spánku se zhoršují sociální dovednosti. Trpí tím celý váš výkon. Projevují se také změny v rozhodování," vypočítává profesor chronobiologie Till Roenneberg, který na téma spánek vydal několik knih.

Modré světlo ovlivňuje vyplavování melatoninu.
Modré světlo ovlivňuje vyplavování melatoninu. | Zdroj: Shutterstock

Optimální doba, kterou by dospělý člověk měl strávit v posteli, je podle knihy Spánková revoluce sedm hodin. Kromě doby spánku je ale také důležité, aby byl pořádně kvalitní. Jeho hlavním zabijákem je světlo. To totiž potlačuje tvorbu melatoninu, který dává znamení, kdy je čas jít spát. Proto byste měli ztlumit osvětlení ještě dříve, než ulehnete. V koupelně mějte na čištění zubů rozsvícenou malou lampičku a světla využijte z chodby, v ložnici zbytečně nesviťte, vystačíte si s lampou na stolečku.

Noci s telefonem

To všechno vám je ale k ničemu, pokud dlouho do noci hledíte na monitor svého počítače nebo na displej mobilního telefonu. Modré světlo, které přístroje vyzařují, má totiž ještě větší vliv na potlačování melatoninu než to klasické. Potíž je v tom, že ještě nějakou dobu poté, co jej vypnete, organismus běží na plné obrátky a biologické cykly se zastaví až ex post. Odborníci doporučují, abyste mobil vzala do ruky naposledy půl hodiny před tím, než ulehnete do postele, a ideálně se s ním na noc rozloučila a nechala ho v jiném pokoji.

Mobil si nechte raději v druhé místnosti.
Mobil si nechte raději v druhé místnosti. | Zdroj: Shutterstock

Nejen světlo ale může ovlivnit kvalitu spánku. Vliv na to má i cvičení, stačí, abyste se týdně hýbala alespoň 150 minut a ráno se budete probouzet mnohem odpočatější. Stejně tak jestliže dáte přednost zdravým jídlům před těmi nezdravými, vyhnete se alkoholu těsně před spaním a stáhnete si topení tak, abyste v ložnici měla ideálně 18,3 stupně.