Nový díl pořadu O čem se mlčí řeší téma neplodnosti a vymodlených potomků.

Nový díl pořadu O čem se mlčí řeší téma neplodnosti a vymodlených potomků. Zdroj: Ženy.cz/Moje psychologie

O čem se mlčí: Neplodnost a umělé oplodnění
2
Fotogalerie

O čem se mlčí: Dítě jako zázrak. Co obnáší boj s neplodností?

Víc jak 20 % českých párů se potýká s neplodností. Co může vést k problémům s početím? Kdy je čas jít na umělé oplodnění a co celý proces boje s neplodností udělá s lidskou psychikou? O tom se v novém díle pořadu O čem se mlčí moderátor Honza Vojtko bavil s psycholožkou Šárkou Vávrovou a s MUDr. Kateřinou Veselou, Ph.D., majitelkou a generální ředitelkou kliniky pro léčbu neplodnosti Repromeda.

Počít dítě přirozenou cestou se Kristýně s manželem nedařilo dva roky. „To, že nemůžu otěhotnět, jsem vnímala jako problém už asi po půlroce. Zpočátku se tomu člověk snaží dát volný průběh. Navíc jsme měli kolem sebe plno kamarádů, známých, přátel, o dětech nikdo nemluvil, ale jak plynou týdny a měsíce, nic se neděje, člověk najednou znejistí a říká si, že je asi něco špatně,“ popisuje Kristýna, kdy si začala uvědomovat, že s otěhotněním může být u nich problém.

Následovala řada vyšetření, z jejichž výsledků vyplynulo, že příčina Kristýniných potíží spočívá v nezdařené operaci slepého střeva, kterou absolvovala v mládí. „Původně banální operaci začaly provázet ohromné komplikace, které nakonec vyústily v další operaci doprovázenou silným zánětem, který zasáhl i reprodukční orgány. Přestalo u mě docházet k ovulaci a i kdyby k ní došlo, tak bohužel přes mohutné srůsty, které u mě vznikly, nebylo prakticky možné, abych otěhotněla přirozenou cestou,“ vzpomíná Kristýna. Po čase ji i jejího muže to dlouhé čekání začalo psychicky ničit. Páry kolem začaly oznamovat, že čekají miminko, a oni pořád nic. Nakonec se rozhodli podstoupit vyšetření na klinice asistované reprodukce.

„Když jsme tam přišli s manželem poprvé, byli jsme oba velmi nervózní. Možná manžel ještě o něco víc než já, protože obecně doktory v lásce moc nemá a navíc celý ten proces vnímal trochu jako potupu‘ protože muž si má toto přece splnit sám. Vládla tam ale tak příjemná atmosféra a člověk tam na všech viděl, že na vás vůbec nikdo nekouká skrz prsty, naopak všichni chápou, proč tam jste, a chtějí vám pomoct. Nejsou tam žádné ty pohledy, na které člověk předtím občas narážel, žádná lítost nebo nepřejícnost,“ popisuje Kristýna. Manželovou jedinou podmínkou bylo, že si přál, aby použitý genetický materiál byl jeho, což se ukázalo jako proveditelné.

Po náročné přípravě Kristýna podstoupila první zákrok IVF (in vitro fertilizace). Premiérový pokus nevyšel, žena nicméně otěhotněla už napodruhé. I když je pokus nakonec úspěšný, psychický stres z vás nespadne. „Projít celým procesem IVF je velmi fyzicky i psychicky náročné. Člověk žije v neustálém strachu, aby všechno vyšlo. Uvědomte si, že když žena otěhotní přirozeně, leckdy o tom nemá dlouho ani ponětí. Tady to víte hned a strachujete se od samého začátku. Nemyslet na to, že je ve vás malé zrníčko a dělat jakoby nic je strašně těžké,“ říká Kristýna s tím, že je velmi psychicky náročné nemoci si těhotenství nemůžete užívat, protože víte, jak malý krůček je od toho, že najednou zase nic není.

Navzdory všemu ale Kristýna nelituje. „Stojí za to vytrvat a i když se to může podařit až podvanácté, řeknete si, že to za to stálo, protože dívat se na to vytoužené miminko – tomu pocitu se nic nevyrovná,“ uzavírá. Co všechno vlastně může způsobovat problémy s početím?

Kateřina Veselá, majitelka a generální ředitelka kliniky pro léčbu neplodnosti Repromeda, říká, že příčin neplodnosti je celá řada. Podle lékařky se obecně uvádí, že faktory neplodnosti jsou z jedné třetiny na straně ženy, za druhou třetinu jsou zodpovědní muži a poslední část je kombinací obou faktorů. „U žen je to například chybějící nebo nefunkční vejcovody, nedostatek vajíček nebo jejich špatnou kvalitu, nefunkční děložní sliznici a další děložní faktory, hormonální poruchy a různá onemocnění endokrinního systému a mnoho dalších,“ vypočítává Veselá a doplňuje, že u mužů problém může spočívat v nedostatku kvalitních spermií nebo jejich špatné pohyblivosti či morfologii – tedy tvaru.

V České republice se podle statistik potýká s neplodností 20 % párů, přičemž neplodnost v západních evropských zemích včetně Česka rok od roku roste. Týká se již každého čtvrtého a pátého páru. Moderní medicína dnes dokáže při vhodné a včasné léčbě pomoci až 90 % párů.

Neplodnost v číslech

Podle Veselé hraje v procesu početí velkou roli také psychika. „Určitý podíl párů u nás pravidelně otěhotní samovolně záhy po vstupní konzultaci, zpravidla poté, co zahájí vyšetřování a spadne z nich velké napětí. Někdy se počínající těhotenství dokonce odhalí již na samotné první konzultaci. To bývají doslova euforické okamžiky,“ říká. Pokud pár ale přeci jen podstoupí proces asistované reprodukce, může to pro oba být velká psychická zátěž a stres. Proto je pro každý pár důležitá nejen odbornost pracoviště, ale i schopnost naslouchat, lidskost a empatie u celého týmu.