O jedení ve spěchu a stresu nebo uspokojování nenaplněných potřeb jídlem ví většina z nás své. A jak to „neumíme“, dokazuje i úplně jednoduchý pokus z kurzů organizace STOB: „Rozdáme na kurzu vždy bez řečí nějakou malou potravinu, sušenku a podobně,“ říká Iva Málková, zakladatelka STOB. „Než stačíme vysvětlit záměr, že bude potravina sloužit k nácviku pomalého jedení, skončí v útrobách účastníků. Protože víme, že to tak probíhá vždy, máme samozřejmě pro nácvik připravenou náhradní potravinu. Můžeme tak účastníkům kurzu názorně ukázat, jak jedeme na autopilota.“
TIP NA VIDEO: Které potraviny nám mohou uškodit? Odpovídá výživářka Karolína Fourová

Je to pro mě?
Zda se vás problematika (ne)všímavého jedení týká, nebo ne, zjistíte pomocí těchto jednoduchých otázek: Jíte, když jste ve stresu, unavení nebo naštvaní? Teoreticky víte, jak byste měli jíst, ale v praxi to stále pokulhává? Jsou vaše chutě na „zakázané“ jídlo silnější než zdravý rozum? Pokud odpovídáte ANO, pojďte do toho!
Jak na to?
Mám vůbec hlad?
Na škále jedna až deset zkuste zhodnotit svůj aktuální stav od „jsem hladový“ až po „jsem nasycený“. Pokud hladoví nejste, zamyslete se, co v tu chvíli opravdu potřebujete (je to odpočinek, ocenění, láska, vyřešení problému, zmírnění smutku…?).
Dýchání
Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, pravidelná meditace zmenšuje amygdalu, tedy centrum okamžité reakce a stresu v mozku. Díky tomu vám přestanou dělat takovou starost maličkosti a vy se budete moci zaměřit na to, na čem vám v danou chvíli opravdu záleží. Pak se dokážete snáz zbavit třeba automatického pojídání chipsů u televize nebo sahání po oplatce vždy po odpolední kávě.
Pryč s rušivými elementy
Vyřizujete u jídla e-maily, koukáte na seriály nebo jíte většinou v autě po cestě na schůzku? Pak pravděpodobně ani nevíte, co jste předevčírem jedli. Udělat si čas na jídlo je formou sebelásky a seberespektu.
Čas pro sebe
Zkuste si pro začátek vyhradit prostor třeba na jedno jídlo denně, které si dostatečně vychutnáte. Seďte pohodlně s nohama pokrčenýma v kolenou a s chodidly na zemi. Nevstávejte od stolu s plnými ústy, nechte si čas i na trávení. Můžete z toho udělat pěkný rodinný rituál, kdy se například všichni sejdete u společné večeře.
Vnímání jídla všemi smysly
Pozorujte, jak jídlo vypadá, jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni, chuť, jak křupe apod. Už když pokrm připravujete, buďte jako foodstylista, a při jídle si užívejte každé sousto. U všímavého jídla neexistují zakázané potraviny. Takže si třeba dáte i kousek čokolády. Někdy toho sníte méně, jindy více.
Červnové číslo časopisu Dieta si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!
