Už žádné menstruační křeče

Už žádné menstruační křeče Zdroj: iStock.com

Co jíst v každém týdnu cyklu, aby vám bylo dobře

Hormonální rovnováha je základní složkou našeho zdraví. Pokud je hormonů příliš mnoho nebo příliš málo, může nás trápit únava, nepříjemné změny nálad, nepravidelná menstruace, přibývání na váze nebo akné. Jedním ze způsobů, jak mít hormony více pod kontrolou, je správná strava. Co tedy jíst?

Ženské tělo a psychika se během týdnů cyklu mění. To, že si chvíli připadáte tlustá a jindy se vám zdá, že máte zářivější kůži a jasnější pohled, ovládají hormony. Jestliže je však necháte, aby si dělaly, co chtějí, PMS vás může proměnit ve fúrii a menstruace přikovat doma k posteli. Health koučky Nicole Jardim a Megan Hallett specializující se na na funkční výživu žen ovšem poukazují na to, že to tak být nemusí. Jak lze jídlem ovlivnit prožívání vašeho cyklu? Rady a recepty shrnuly ve své kuchařce Happy Balance. Kdy a co tedy jíst?

Pokračování 2 / 5

Folikulární fáze

Jste po menstruaci a vaše úroveň energie stoupá, stejně jako hladiny testosteronu a estrogenu. Říká se jí také dynamická fáze, stíháte pět věcí najednou, zajímá vás nejvíc práce a jste silně pragmatická. Ve vaječnících dozrává vajíčko.

Co si máte dát jídlu?

Pro zdraví vaší dělohy zařaďte do stravy vitamín E. Servírujte si často avokádo v různých pokrmech a nezapomínejte na ořechy. Rozhodněte se pro potraviny, které podporují metabolismus estrogenů, jako jsou brokolice, kimchi, klíčky a zelí.

Pokračování 3 / 5

Ovulační fáze

Není neobvyklé, že se během ovulační fáze cítíte trochu nafouknuté a během uvolňování vajíčka pociťujete mírné křeče v dolní části břicha. Ale i přesto býváte jako žena v této fázi neodolatelná, většina pociťuje také větší touhu se milovat. Víc mluvíte a méně pracujete. Toužíte být s lidmi a pečovat o ně.

Co si dát k jídlu?

Kvašené a na vlákninu bohaté potraviny na podporu zdravého trávení a “spláchnutí” přebytečného estrogenu. Pijte hodně vody a zmírněte konzumaci alkoholu, kofeinu a cukru. Posilte játra stravou bohatou na tmavě zelenou zeleninu a zařaďte detoxikační bylinné čaje. A co tolik doporučovaný kontryhel?

”Kontryhel bývá označován jako „ženská bylinka“, ovšem často je jeho účinek přeceňován. Mnoho žen totiž kontryhel nadužívá, a tak v důsledku více škodí, než pomáhá. Jak je to možné? Kontryhel totiž ovlivňuje hormonální hladinu, a pokud žena pije kontryhele velké množství, může ovlivnit nástup ovulace či dokonce způsobit cyklus anovulační (bez ovulace). Proto se doporučuje kontryhel pít raději ve směsích s jinými bylinami a pít jej pouze v případě, kdy se menstruace nechce dlouho spustit či je její nástup zdlouhavý,“ upozorňuje na pití kontryhelových čajů Veronika Lančaričová, autorka knihy Ženství jako dar aneb menstruace ve 21. století.

Pokračování 4 / 5

Luteální fáze

Pokud vaše vajíčko nebylo oplodněno, pak je vaše tělo v režimu přípravy menstruace a hladiny testosteronu a estrogenu klesají a hladiny progesteronu stoupají. Mnoho žen zažívá v této fázi výkyvy nálady.

Co si dát k jídlu?

Nyní je čas na jídla, která budou podporovat játra. Jezte dušené maso, čočku a listovou zeleninu. Pokud toužíte po čokoládě, užívejte si ji, kakao je bohaté na hořčík, báječné pro boj proti únavě, stejně jako dýňová semínka a špenát. Některé potraviny včetně fermentovaných potravin pomáhají přirozené produkci serotoninu a zmírňují výkyvy nálad. Takže si naložte talíř plný quinoy, pohanky a zelí. Veronika Lančaričová doporučuje jídla bohatá na esenciální mastné kyseliny, které jsou skvělé pro zmírnění menstruačních křečí a najdete je v rybím tuku nebo ve lněném oleji.

Když už vybíráte olej, sáhněte po tom z pupalky dvouleté, ten umí snižovat bolesti v době menstruace a příznaků PMS a pomáhá také zklidnit přecitlivělá a bolavá prsa. Výzkumy také prokázaly, že ženám, které trpí PMS, pomáhá dodání hořčíku. Ten naleznete například v ořeších, banánech, listové zelenině a v sušeném ovoci – nejvíce v meruňkách, datlích, fících a brusinkách.

Kromě zdravého jídla je důležité také dostatečně pít, nejlépe čistou vodu, která je pro člověka nejpřirozenější. Uvádí se, že by se správně mělo denně vypít 3–4 dcl vody na 10 kg hmotnosti člověka. Bylinek, které nám mohou být nápomocné, je naštěstí celá řada. Bylinné čaje pijte zhruba týden před očekávanou menstruací. „Pozor ale, bylinky je nutné střídat nebo si vždy dát pauzu alespoň 2 týdny a nepít pouze jeden bylinný čaj nepřetržitě po delší dobu,“ upozorňuje Veronika Lančaričová a dodává: „Vybrat si můžete například meduňku (ta zabírá na křeče), kopřivu (výborně čistí krev), kmín, fenykl nebo hřebíček (uvolňují napětí v děloze). Skvělou volbou je kokoška pastuší tobolka. Tato nenápadná bylinka s legračním názvem zmírňuje silné krvácení a pomáhá ulevovat od bolestí. Na šálek čaje použijte vrchovatou lžičku sušené kokošky, pijte jeden až dva šálky denně po dobu osmi až deseti dní před očekávaným začátkem menstruace.“

Pokračování 5 / 5

Menstruační fáze

A konečně, menstruační fáze. Hladiny progesteronu klesají, a to vyvolává uvolnění výstelky dělohy. Čeká vás týden poklesu energie, kdy žena potřebuje více odpočívat, chce být více sama, ale zároveň má v této fázi skvělé vhledy.

Co si dát k jídlu?

Zásobujte se protizánětlivými potravinami a popíjejte chia a kořeňte kari. Vyživujte se dušenými masy, polévkami a indickou čočkou dhal. Zařaďte potraviny bohaté na železo, zejména pokud máte hodně silnou menstruaci, je potřeba železo doplňovat nejlépe přímo z potravin, jako jsou sušené meruňky, mandle, dýňová a slunečnicová semínka nebo třeba játra či ledvinky, sušený komb nebo wakame. Superpotravinou, která ženám pomáhá, je maca peruánská, která harmonizuje menstruační cyklus, pomáhá při nepravidelné menstruaci a také při anémii. Nebo moringa, která rovněž zmírňuje nepříjemné projevy menstruace. Dokonalou ženskou bylinkou je šalvěj, která je svým složením dokonce podobná ženským hormonům estrogenům. Šalvěj umí utlumit také nadměrně silnou menstruaci.