.

. Zdroj: iStock.com

3 sporty, které vám zpevní zadek. Rychle!

Plavková sezóna se kvapem blíží, a tak není čas otálet. Pusťte se do formování postavy už teď. Nemusíte chodit do posilovny, užívejte si pohyb venku i sluneční paprsky. Do jakého sportu se pustit?

Chůze do schodů

Chůze je všemocná a pro naše tělo přináší jen samé benefity. Chodíte denně, takže to pro vás nebude žádná výrazná časová ani organizační změna. Pro posilování zadečku choďte dál, jen změňte terén. Zmapujte si cestu do práce, na nákupy, zkrátka všude, kde chodíte, a uvědomte si, kde máte – nebo byste mohla mít – schody. A už se jim nevyhýbejte. V metru, v parku, v práci, vynechte eskalátor nebo výtah.

Bude-li vaše procházka či cesta do práce protkána schody a bude trvat alespoň třicet minut a pětkrát týdně, nastartujete tím spalování tuků. Svaly na nohou a zadečku začnou pracovat a formovat se. Po dvou týdnech už začnete vidět výsledky. Jak se rozchodíte, začněte zvyšovat tempo a schody si vystoupejte klidně dvakrát za sebou. U chůze nezapomínejte na ruce, které mějte v pravém úhlu a hýbejte s nimi dopředu a podporujte pohyb těla nahoru. Nezapomeňte se vždy po aktivitě protáhnout, a to i když je to cesta do práce. Pár protažení pomůže regeneraci svalů.

Běh do kopce

Začala jste s chůzí do schodů a už jste si zvykla na pohyb a dech a jde vám to dobře? Tak se do schodů rozběhněte. Nejprve zvyšte tempo chůze. Když budete brát několik schodů najednou, zapojíte poměrně výrazně svaly dolních končetin a hýždí. Vydržte chodit do schodů alespoň 3 minuty. Dejte si to několikrát nahoru a dolu.

Jste-li už aktivní běžkyně, vyměňte rovinky za různorodý terén s kopci. Už zařazením běhu do schodů či kopce dvakrát týdně poznáte změnu a běh po rovince vám bude připadat jednodušší a vaše mentální síla poroste. Během do kopce posilujete intenzivně kvadricepsy, hýžďové svaly a lýtka. „Zařaďte schody do vašeho tréninku jednou týdně. Z chůze pak přejděte na běh do schodů a dopracujte se až ke sprintu, při němž vybíhejte schody v rychlém tempu a hned se volně vracejte zpátky dolů. Měňte počet schodů – jeden výběh po jednom, jeden po dvou, po třech. Zkuste vydržet běhat sprinty alespoň 3 minuty. Spíše než na uběhnuté metry se dívejte na hodinky, vybíhání se věnujte 40–50 minut,“ doporučuje běžecká trenérka Mattoni Freerun Martina Němcová.

Jízda na in-line bruslích

Chůze vás nebaví a na běhání si nevěříte? Tak zkuste in-line brusle. Pohyb na nich se podobá běhu, posilujete stehenní a hýžďové svaly, ale nezatěžujete tolik klouby jako při běhu, proto na nich mohou jezdit i lidé mající nadváhu, sportovní začátečníci a lidé s problémy s koleny a kotníky. „Hlavní součástí zdravého životního stylu těch, kteří bojují s nadváhou, je umět volit vhodnou aktivitu i provedení, abychom si příliš nezatěžovali klouby či dýchací aparát. Běh v této situaci není ideální,“ radí sportovní fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba a Mgr. Petr Hafič z McKenzie Kliniky ho doplňuje: "Je proto vždy důležité u jakéhokoliv sportu si přidávat zatížení postupně a přirozeně a tak tělo adaptovat na fyzický výkon a růst kondice."

Brusle tedy můžete nazout a pozvolna s nimi začít. Opět platí pravidlo 30 minut, které je na bruslích nutné strávit, abyste začala spalovat tukové zásoby a tvarovat zadeček. Hlídejte si tepovku na chytrých hodinkách či ve sportovní aplikaci a mějte ji mezi 120–140 tepy za minutu. Projeďte se alespoň dvakrát týdně. Jste-li absolutní bruslařský začátečník, nechte si poradit ve specializované prodejně, jaký typ bruslí zvolit, a klidně se i přihlaste na kurz základů ježdění na in-linech. Nejsou dlouhé ani náročné a během pár hodin se naučíte základy.

TIP NA VIDEO: Zpevněte své tělo díky krátkým cvičícím videím.

Video placeholde