Při cvičení nezapomeňte na sacharidy.

Při cvičení nezapomeňte na sacharidy. Zdroj: Shutterstock.com

Které potraviny zlepší výkon nebo pomohou, aby tělo nebolelo

Jídlo a způsob vašeho stravování můžou ovlivnit mnohé, pokud jde o běh. Mimo jiné obnovu svalových tkání nebo třeba to, kolik máte energie. Proto se to nevyplácí podceňovat. Konzumace těch správných potravin ve správný čas vám může pomoct zvýšit rychlost, zlepšit výdrž i zkrátit dobu rekonvalescence.

Správné načasování jídla je u běhání zásadní, protože prázdný i podrážděný žaludek vám můžou běžecké kilometry pěkně otrávit. Zkuste se vyhnout potenciálně dráždivým potravinám, jako jsou mléčné produkty nebo zelenina s velkým objemem vlákniny, která je náročná na trávení.

Co přesně a jak dlouho před tréninkem sníst, záleží hlavně na tom, na jak dlouhý a náročný sportovní výkon se chystáte, a také, co si od běhu slibujete: Někdo chce hubnout, jiný zrychlovat. Základní informace o tom, co jíst před jednotlivými druhy tréninku, si přečtěte v tomto článku:

A pokud už základní informaci a svůj jídelníček máte, budou vás možná zajímat potraviny, které vám pomohou zlepšit výkon nebo zrychlit regeneraci.

Pro větší výdrž? Čokoláda

Podle výzkumu Kingstonské univerzity pomáhá epikatechin, jeden z hlavních antioxidantů obsažených v kakau, zvyšovat výdrž. Napomáhá totiž lepšímu hospodaření těla s kyslíkem. Sáhnout byste ovšem měli po čokoládě s vyšším obsahem kakaa, ideálně v raw verzi.

Pro lepší výkon? Káva

Jedna káva před tréninkem znamená, že tělo bude brát energii z tukových buněk místo z glykogenu. Kofein také povzbuzuje metabolismus a díky němu byste měli být při běhu více soustředění. Zároveň pomáhá snižovat bolest svalů.

Pro více energie? Oves

Pro běžce je nezbytné dostatečné množství okamžitě využitelné energie. Tu získáte díky komplexním sacharidům, jako je právě oves.

Pro méně bolesti? Omega-3 p

Pokud běháte, nepotřebujete jen dostatek bílkovin, ale také zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny, které najdete například ve lněném semínku, pomáhají bojovat proti namožení svalů a redukují podráždění organismu. Zkuste jimi posypat třeba ovesnou kaši nebo je přidejte do smoothie.

Po lepší regeneraci? Kokosová voda

Kokosová voda obsahuje velké množství elektrolytů, například hořčík a draslík, které pomáhají udržet optimální rovnováhu organismu.