...

... Zdroj: iStock.com

Zlozvyky, které způsobují vrásky: Čemu se vyhněte a co naopak vyzkoušejte?

Vrásky v obličeji bývají první známkou ochabování a stárnutí pleti. Na to, v jakém věku se vám začnou tvořit, mají velký vliv rodinné dispozice. Existují také zlozvyky, které jejich tvorbu ještě zrychlí. A naopak – správná péče a návyky stárnutí zpomalí. Co tedy dělejte každý den a čemu se naopak vyhněte?

Zapomínáte na hydrataci

A začněme tím, čím si škodíte. V první řadě je to určitě nedostatek vláhy. Protože dostatečnou hydrataci si zaslouží každá pleť, nejen suchá, ale i mastná. Schopnost udržovat vodu je totiž úplně něco jiného než produkce mazu. Vrstva hydratačního krému pleť nejen vyživuje, ale vytváří na něm neviditelnou ochrannou bariéru proti vnějším vlivům. Díky ní pak chlad, smog nebo klimatizace působí mnohem pomaleji a pleť zůstává déle pružná a hladká.

I když máte tedy mastnou pleť, najděte lehčí hydratační krém a pravidelně ho používejte. Uvidíte, že pleť se po čase bude i méně mastit.

Málo pijete

Hydratace je důležitá nejen zvnějšku. Podle studií je dokonce dostatek pití během dne pro pleť důležitější, než používání hydratačních krémů. Nezapomeňte tedy na dostatek tekutin během dne. Nejlepší je samozřejmě obyčejná voda, kterou můžete dochutit bylinkami nebo citronem.

Kouříte

Pleť kuřáků ztrácí vitamín C, kolagen a elastin. Kvůli tomu mají více vrásek a jejich kůže šedivý nebo zažloutlý nádech. Kuřáci často vypadají starší, než ve skutečnosti jsou. Kromě pleti trpí i vlasy – slábnou, ztrácejí pigment a vitalitu. Dalším viditelným následkem kouření jsou zažloutlé zuby a špatný dech, a to nemluvíme o škodlivých následcích, které nejsou vidět na první pohled.

Kůži na obličeji příliš napínáte

Čištění pleti večer je jedním z nejdůležitějších kroků v prevenci proti předčasné tvorbě vrásek, to určitě víte. Nesnažte se ale pleť třít příliš hrubě v domnění, že jinak z ní ty nečistoty nedostanete. Obzvláště kolem očí je potřeba postupovat velmi jemně a za pomoci speciálních čisticích prostředků. Přílišný tlak může kůži zbytečně vytahovat a narušovat.

Nechráníte se před UV zářením

Krémy s ochranným faktorem nepatří jen do tašky na dovolenou. Především v létě vsaďte na make-upy nebo denní krémy, které mají dostatečnou UV ochranu. Vyplatí se vám i ve dnech, kdy je pod mrakem – to totiž neznamená, že vás škodlivé paprsky neohrožují. Jedině tak zabráníte předčasnému stárnutí pleti a tvorbě vrásek.

Samozřejmě je potřeba zvolit správný krém. Pokud nebudete na přímém slunci většinu dne, bude vám bohatě stačit přípravek s menším ochranným faktorem, nemusí to být hned třicítka. A pokud se vám nechce používat příliš mnoho přípravků, můžete zvolit tónovaný krém s SPF faktorem a máte vystaráno.

Špatná poloha při spánku

Jedním z důvodů, proč vaše pokožka vypadá povadle a tvoří se na ní vrásky, může být i špatná poloha při spánku. Nepotěšíme ty, kteří rádi spějí na boku a na břiše. Podle dermatologa z New Yorku je nejhorší mít celou noc zabořený obličej do polštáře. Na pokožku tím vytváříte několikahodinový konstantní tlak, jehož důsledkem je ranní otok a zvýšená tvorba „mračících“ vrásek kolem očí a rýhy kolem rtů. Postupem času se pak urychlí i tvorba jemných linií zejména na čele a v dekoltu. Podobně je tomu i během spánku na boku. Podle Dr. Vasyukeviče a dalších odborníků je poloha na zádech tou nejlepší pro zachování mladistvé a pružné pokožky obličeje. Na kůži nic netlačí, nenapíná se a nikde se – byť minimálně – nedře.

A co tedy naopak proti tvorbě vrásek zabírá?

Správná péče

Základem správné péče je důkladné čištění. Někomu vyhovují mýdla a gely, jinému mléko a voda. Důležité je ale každý večer zbavit pleť zbytků líčení a nečistot a pak teprve aplikovat séra, noční a oční krémy. Co se týče ranního čistění, někteří odborníci ho doporučují, protože na pleti mohou zůstat nečistoty (například pot a maz) z noci. Záleží asi na vás, jak máte mastnou pleť.

Studená voda

Ti z vás, kteří se ráno proberou mytím obličeje ve studené vodě, dělají také dobře z hlediska jejího prokrvení a pružnosti. Chladná (nemusí být ledová) voda pomůže pleť prokrvit, tím vás zbaví například i otoků obličeje, pytlů pod očima a v neposlední řadě zpomalí i tvorbu vrásek.

Masáž a obličejová jóga

Tvorbě vrásek také můžete předcházet pravidelnou jemnou masáží obličeje. K masáži je ideální pleťový olej, vyberte si takový, který vám voní. Začněte ve středu obličeje. Po nose jezděte chvíli směrem od kořenu ke špičce a zpět. Poté jemnými pohyby masírujte obličej ze středu směrem přes lícní kosti k uším. Stejně tak pokračujte na čele a na bradě – masírujte od středu vodorovně směrem do stran. Můžete také vyzkoušet obličejovou jógu – více se dozvíte v tomto článku.