Detoxikační krém Moor Cream Cleanser, Omorovicza, 1660 Kč

Detoxikační krém Moor Cream Cleanser, Omorovicza, 1660 Kč Zdroj: archiv firem

...
Hydratační pěna NIA Wash+Glow Hydrating Cleansing Foam, Strivectin, 660 Kč
Pěnivý gel Effaclar, La Roche-Posay, 308 Kč
Dvoufázová micelární voda na voděodolný make-up, L’Oréal, 219 Kč
Zjemňující tonikum s AHA kyselinami Skin Manager, Alcina, 275 Kč
7
Fotogalerie

Jak správně umýt a odlíčit obličej? Poradíme vám!

Spoléháte se na dobré geny? Chyba! Pro krásu pleti je minimálně jeden krok péče nezbytný u každého bez rozdílu – pravidelné čištění.

Možná budete namítat, že kvalitní krémy si s vaší pletí poradí. Jenomže to platí pouze v ideálních podmínkách, tedy na perfektně očištěném podkladu. V opačném případě se mohou výsledky jen stěží dostavit. Mimochodem, zkusila jste někdy například zaprášený nábytek opatřit leštěnkou? Anebo zablácené boty přetřít krémem? Efekt zcela jistě nebyl podle vašich představ. A stejné je to u péče o pleť. Pravidelný očistný rituál, ráno i večer, je zkrátka základ. Zatímco po probuzení se musí odstranit zbytky noční péče, po celém dni zase prach, pot a líčidla.

(Zlo)zvyky

Pokud totiž máte ve zvyku zakončit noční tah přímou linkou pod peřinu, pak vás můžeme ubezpečit, že projednou se svět nezboří. Jestli ale patříte mezi „party animals“ a vaše častější pozdní návraty mají pokaždé stejný scénář, smiřte se s tím, že tato lehkovážnost přinese dříve či později nepříjemné následky. Nejenže si kvůli tření obličeje ve spánku o polštář můžete polámat řasy, ale především nedáte příležitost pleti, aby pod vrstvou líčidel, potu a špíny „dýchala“ a nabírala nové síly. No a po více takovýchto opakovaných eskapádách už logicky nebývá cesty zpět.

Čistá diagnóza

Rizika zanedbávané hygieny jsou tedy jasná, méně už ale orientace v ohromující nabídce gelů, pěn, mlék, olejů, micelárních vod apod. Zdánlivě nejjednodušší měřítko přitom spočívá v typu vaší pleti. Zdánlivě proto, že určit, do jaké kategorie se vaše pokožka řadí, je pro mnohé dámy pořádný kvíz. Nepomohla vám s ním kosmetička ani konzultantka v parfumerii? Zkuste náš rychlotest: Očistěte si obličej, ale nekrémujte ho. Po hodině přitiskněte na tvář kosmetický ubrousek a vyčkejte. Stopy, které na něm zůstaly totiž značí, že patříte buď do skupiny normální pleť, smíšená, mastná anebo suchá.

Tipněte si typ

Normální pleť: nezanechá na ubrousku žádné mastné stopy, i kdybyste se k němu tiskla sebevíc. Taková pleť totiž nemá tendence k usazování nečistot, ani k tvorbě pupínků.

Smíšená pleť: není rovněž nikterak komplikovaná, ale na ubrousku se odrazí mastnějším obtiskem T-zóny (čelo, nos, brada). Její nevyzpytatelnost se navíc projeví i podivným pnutím na tvářích – nepříliš šťastná kombinace mastné a suché pokožky.

Mastná pleť: obtiskne permanentní lesk z tváří, čela a brady. A když se k tomu přidají rozšířené póry a tendence k tvorbě pupínků a zánětů, vypadá to, že tento typ pokožky nemá žádné pozitivum. Ale jedno přece! Podstatně pomaleji stárne.

Suchá pleť: nezanechá sice ani stopu po mastnotě, zato odumřelými buňkami se to jen hemží. Pro někoho jsou to možná lepší vyhlídky, než mít obličej samý pupínek, ale vězte, že ani tak není suchá pokožka velká výhra. Časté pnutí, vysoká spotřeba krémů a výrazné vrásky v brzkém věku – kdo by o tohle stál?

Snesete se?

Přejdeme-li ke škále nabízených textur čisticích přípravků, pak pro normální pleť je obecně nejlepší gel, u smíšené pokožky zase ideálně funguje mýdlo či pěna. Na mastný typ je vhodná rovněž pěna a suchá tvář bude vděčná za čisticí krém, mléko nebo olej. Je to však individuální, takže jestli s některou konzistencí vyloženě nesympatizujete, nemusíte se jí dogmaticky držet, ale zkusit, jestli by si obličej nesedl též s jinou variantou. Při výběru můžete koneckonců vzít v potaz i další případné nedostatky pleti, které zvládají čisticí přípravky rovněž částečně řešit (pigmentace, vrásky, citlivá pokožka atp.).

TIP: Čištění lze přizpůsobit roční době – na léto odlehčit, přes zimu, kdy kdy je vzduch sušší, přitvrdit (platí i u mastného typu pleti). Na oční okolí je pak dobré mít připraven speciální odličovač, který by měl být schopen rozpustit – pokud používáte – i voděodolnou mascaru.

Dejte to dolů!

Při samotném čištění začněte odlíčením očí a rtů. A pozor! Počínejte si šetrně, protože úporné tření této zvláště jemné partii neprospívá. Pokračujte aplikací vybraného „čističe“ smíchaného s vodou, a to mírnými krouživými pohyby od středu obličeje k uším a dále k horní hraně čela. Nezapomeňte přitom na krk... Během následného smývání mějte na paměti, že horká voda vysušuje, tudíž na citlivou nebo vyloženě suchou pokožku použijte spíše vlažný proud. Závěrem obličej dočistěte tonikem či micelární vodou a u odolnější pleti se nebojte přidat závěrečnou studenou spršku, která osvěží a stáhne póry.

Vcítí se

Specializace: jemná práce. Odličovač očí PurBleuet, bestseller značky Yves Rocher, zvládá díky obsahu zklidňující chrpy odstraňovat veškeré stopy líčení s extrémní šetrností. Pro citlivé oči a nositelky kontaktních čoček spása!

Víceúčelová péče

Nejen na pleť... Pokud se kokosový olej stal vaším společníkem v kuchyni nebo při redukční dietě, neváhejte ho zapřáhnout i v rámci kosmetické péče. Skvěle prospívá vlasům i pleti. Konkrétně jako odličovač je super spolehlivý!