.

. Zdroj: KetoDiet

.
.
.
.
.
19
Fotogalerie

Ideální čas začít řešit postavu do plavek: Zkuste keto dietu. Jak na to, aby fungovala?

Pohled z okna v těchto dnech u většiny z nás myšlenky na koupání nevyvolá. Přesto je teď ale nejlepší čas začít myslet na léto a plavkovou sezónu. Proč? Protože pokud byste před cestou k moři nebo k rybníku chtěli pár kilo shodit, je nejlepší čas začít.

Pokud chcete zhubnout zdravě a hlavně trvale, jděte na to pomalu. Drastické a rychlé redukční diety totiž škodí vašemu zdraví, navíc s nimi nezhubnete tuk, ale svaly, a v neposlední řadě vás bude čekat i zpomalení metabolismu a jo-jo efekt.

Rychlost, jakou byste měli hubnout, jsou ideálně dva, maximálně čtyři kilogramy za měsíc. Záleží tedy jen na vás, jaký máte cíl, a podle toho byste se mu měli časově přizpůsobit.

Také je potřeba si uvědomit, že "trápit se dietou" možná pomůže shodit pár kilo, pokud ale celou dobu budete myslet na to, že se po měsíci zase pořádně nadlábnete, čeká vás brzy návrat k vaší původní váze a k tomu většinou i pár kil navrch. Mnohem efektivnější je celková úprava životního stylu.

Čerpejte energii z vlastních tukových zásob

To se ovšem dobře řekne, ale hůře udělá. Většina lidí potřebuje nějaký impulz, pár kil shodit pro motivaci a zdravé návyky zavádět postupně. A právě s tím vám může pomoci proteinová dieta neboli keto dieta. Co to je?

Ketogenní dieta je založena na vědecky ověřeném faktu: Ve chvíli, kdy tělo nemá dostatek krevního cukru, sahá pro potřebnou energii do vlastních tukových zásob. V játrech začne produkovat z mastných kyselin takzvané ketony, které slouží jako zdroj energie, a proto se tento přirozený stav nazývá ketóza.

Jak dosáhnout ketózy?

Většinou se udává, že k dosažení stavu ketózy je potřeba snížit podíl sacharidů ve stravě na minimum. Udává se maximálně 50 gramů za den, ještě lepší je stáhnout to na dvacet. Chybějící sacharidy je ovšem potřeba doplnit bílkovinami a zdravými tuky. Po dvou až třech dnech by se vaše tělo mělo dostat do avizovaného stavu ketózy. Tento stav nejbezpečněji poznáte díky testu (z moči), který se dá koupit v lékárně.

Její výhodou je, že na sebe výsledky nenechají dlouho čekat. Kilogramy při této dietě začnou ubývat téměř okamžitě díky stavu zvanému ketóza. Při ní tělo spaluje vlastní tukové zásoby, protože z nich čerpá energii, a tu začne z tuků získávat ve chvíli, kdy ve svém jídelníčku snížíte obsah sacharidů na minimum.

Jednoduše řečeno kromě sladkostí a cukru jako takového vyloučíte při keto dietě také sacharidy ve formě těstovin, rýže, brambor, pečiva, ale i ovoce, s výjimkou avokáda, které je při keto dietě důležité jako zdroj zdravých tuků. Tabu je pak samozřejmě alkohol.

Co tedy můžete jíst?

Mezi doporučené potraviny patří maso, ryby a mořské plody, vejce, sýry a samozřejmě zelenina. Nejoblíbenější a nejvýhodnější zelenina je květák, zelí, brokolice, cuketa, špenát, chřest, kale, zelené fazole a růžičková kapusta. Nevhodná je naopak mrkev. Vhodné jsou i ořechy, například pekanové, para, kešu nebo macadamové.

Velmi důležité je také doplňovat bílkoviny, abyste při dietě nepřicházeli o svalovou hmotu, ale pouze o tuk. Ketóza má kromě hubnutí pro tělo i řadu dalších výhod. Jakmile si na nový režim zvyknete, budete se cítit plní energie, zlepší se vám pleť a samozřejmě s úbytkem kilogramů bude následovat i lepší pocit.

Jak s keto dietou začít?

Pokud máte pocit, že dostat se do ketózy je příliš složité, vyzkoušejte přímo dietní program, například s KetoDiet. Pomohou vám sestavit jídelní plán na 2–4 týdny s předem vybranými proteinovými jídly a nápoji, které obsahují maximum bílkovin a minimum sacharidů. Jejich největší výhodou je, že jsou rychle hotová a z počátku vám usnadní rozhodování o tom, co vlastně můžete jíst.

Znovu opakujeme, že ketóza by vám měla pomoci zhubnout, ale k tomu, abyste si vysněnou váhu udrželi je potřeba kompletní úprava životního stylu. Zaměřte se tedy na dostatečný pitný režim, začněte jíst menší porce, ale o to častěji, zvyšte příjem čerstvé zeleniny, zařaďte pravidelný pohyb, klidně jen ve formě procházek, a přestaňte své tělo týrat hladověním. Stejně jako u všech typů diet je potřeba i vhodnost keto diety konzultovat s vaším lékařem. Jen ten totiž opravdu zná váš zdravotní stav.