.

. Zdroj: Zdroj: iStock.com

Tea Tree, argan nebo skvalan: Který olej je pro vás nejlepší a jak ho správně použít?

Oleje patří mezi nejstarší kosmetické ingredience, které znali už ve starověku, a popularitě se těší dodnes. Boom, který kolem nich poslední roky je, můžeme připisovat mimo jiné i obrovskému zájmu o přírodní kosmetiku a jednosložkové produkty. A co si budeme povídat – zejména po zimě, kdy je naše pleť často vysušená a podrážděná střídáním teplot a povětrnostními podmínkami, se po nich vyplatí sáhnout. Jaké se hodí právě pro vás a jak je správně používat?

Arganový olej

V současnosti jde o jeden z nejpopulárnějších olejů vůbec. Vzhledem k velké poptávce po něm ale bohužel roste počet případů, kdy arganový olej obsažený v přípravku není v požadované kvalitě, je šizený nebo naředěný vodou. Proto je třeba hlídat jeho složení a dávat přednost udržitelné produkci z dohledatelných zdrojů. Získává se z ořechů arganového stromu, který roste v Maroku a bývá označován jako král všech olejů. V zemi svého původu má dlouholetou tradici, místní ženy na něj nedají dopustit a už přes 3000 let hlídají tajemství jeho výroby.

TIP NA VIDEO: Víte jak správně nanášet pleťové oleje?

Video placeholde

 

Pro koho se hodí: Pro všechny typy pleti, ale ocení jej obzvlášť zralejší pokožka s vráskami a aknózní pleť. 

Co umí: Vyniká svými regeneračními a ochrannými schopnostmi. Kromě vitaminu E v něm například najdete omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, díky kterým bude pleť mladší, pružnější a hydratovaná. Použít ho můžete nejen na tělo a obličej, ale také při péči o nehty (krásně zjemní nehtovou kůžičku) nebo si z něj připravte zábal na vlasy. Budou silnější a lesklejší. Obsahuje také protizánětlivý koenzym Q10 a spánkový hormon melatonin, který mírní drobné kožní infekce. Hodí se proto nejen pro aknózní pleť, ale také k rychlejšímu hojení ran.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Jojobový olej

Získává se z jadérek jojoby čínské, keře rostoucího v polopouštních podmínkách, proto se jojoba také někdy označuje jako pouštní ořech. I když mluvíme o oleji, správné označení vycházející z jeho složení je jojobový vosk. V kosmetice se také používají nadrcená semínka jojoby, a to zejména v peelingových přípravcích. 

Pro koho se hodí: Pro suchou, normální, mastnou i smíšenou pleť. 

Co umí: Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Svým složením se podobná přirozenému kožnímu mazu. Pokožku hydratuje, zvláčňuje a chrání, aniž by zanechal mastný film, a zmírňuje viditelnost jizev. Neutralizuje pH a je protizánětlivý. Dokáže také hydratovat vlasy a dodat jim lesk, při vmasírování do pokožky hlavy působí proti lupům a stimuluje vlasové kořínky. 

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Pokračování 3 / 6

Mandlový olej

V kosmetice patří mezi nejpoužívanější oleje, protože je velmi jemný a dobře snášený většinou typů pleti. Jeho možnou nevýhodou je, že zanechává mastný pocit na pokožce. Získává se lisováním mandlí zastudena. 

Pro koho se hodí: Pro všechny, nejvíc radosti ale udělá citlivé a suché pokožce. 

Co umí: Pokud se pro něj rozhodnete, budete těžit z obsahu kyseliny olejové, linolové, beta-karotenu a vitaminu E. Díky tomuto složení pokožku zvláčňuje, zklidňuje, vyživuje a regeneruje. Vzhledem k už zmiňované jemnosti ho můžete používat i na pleť ekzematickou, alergickou či podrážděnou od slunce. A hodí se i pro malé děti. 

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Pokračování 4 / 6

Marulový olej

Podobně jako arganový, i marulový olej pochází z Afriky, kde patří mezi tradiční produkty. Lisuje se zastudena ze semen cenných exotických ovocných stromů rostoucích v ekologicky čistých oblastech jihovýchodní Afriky a Madagaskaru. Plod maruly se nejvíc podobá naší švestce. 

Pro koho se hodí: Zejména pro citlivou a problematickou pleť. 

Co umí: Má antibakteriální a hojivé účinky. Je zdrojem mnoha mastných kyselin a antioxidantů, kterých má dokonce o 60 % více než arganový olej. Hloubkově hydratuje, minimalizuje tvorbu vrásek, pleť zklidňuje a ulevuje od zarudnutí a podráždění. Skvělý je také na nehty a poslouží také jako regenerující maska pro suché a poškozené vlasy. 

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Pokračování 5 / 6

Tea Tree olej

Tento olej se získává z čajovníku čínského a v kosmetice má široké využití. Na rozdíl od ostatních výše zmiňovaných olejů se nepoužívá k hydrataci pokožky. Též se s ním můžete často setkat jako s konzervantem. 

Pro koho se hodí: Pro mastnou a podrážděnou pleť a pokožku se sklony k akné. 

Co umí: Jeho doménou jsou antibakteriální a antioxidační účinky. Stimuluje obnovu kožních buněk, zlepšuje hojení, působí proti kožním infekcím a zabraňuje rozvoji zanícených ložisek. Najdete ho často ve vlasové kosmetice, kde pomáhá zmírňovat svědivost pokožky a odstraňuje lupy. Umí ale také zabojovat s otoky a kruhy pod očima a zlepšuje kvalitu nehtů. 

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Pokračování 6 / 6

Skvalan

Aktuálně patří mezi nejvíc trendy ingredience v kosmetickém průmyslu. Jde o tzv. suchý olej, který se velmi snadno a rychle vstřebává do pokožky. Získává se z rostlinných nebo i živočišných olejů (původně šlo o žraločí játra). Setkat se můžete také z označením skvalen. Jaký je mezi nimi rozdíl? Skvalen se získává z olejů, ale není příliš trvanlivý. Proto se z něj vyrábí skvalan, který vydrží déle. Obě látky mají to samé použití a fungují stejně

Pro koho se hodí: Pro všechny typy pokožky. 

Co umí: Posiluje přirozenou ochrannou funkci pokožky, má antioxidační účinky a většinou ho pleť velmi dobře snáší. Neucpává póry, zjemňuje vrásky, pokožku hydratuje. Zlepšuje také roztírání a vstřebávání dalších pečujících přípravků.

Zdroj: Profimedia
Zdroj: Profimedia

Článek vyšel v časopise Dieta 3/21. Archivní čísla zakoupíte v naší on-line trafice iKiosek.cz.

...
... | Zdroj: iStock.com