K lepšímu stavu pleti dokáží přispět i každodenní detaily. KTeré to jsou?

K lepšímu stavu pleti dokáží přispět i každodenní detaily. KTeré to jsou? Zdroj: iStock

7 překvapivých důvodů, proč trpíme akné i v dospělosti

Pupínky nejsou nepříjemnou záležitostí jen v období dospívání. Od vypuknutí pandemie se naplno začalo mluvit o takzvaném „maské“, tedy akné v oblasti obličeje schované pod rouškou, a tím se zase o něco více otevřela i diskuze o problémech s pletí v dospělosti. Pokud i vy patříte mezi ženy, které trápí pupínky, i když už vám dávno není 15 let, podívejte se na 7 možných důvodů, které mohou za problémy s pletí nenápadně stát. A zdaleka nejde jen o chyby v samotné péči či výběru produktů.

Než se pustíme do samotných důvodů, pojďme si na úvod říct pár důležitých věcí: V první řadě je dobré si uvědomit – a že to stále spousta lidí neví – že akné není spojené jen s určitým obdobím našeho života. Jeho vznik závisí hlavně na dvou faktorech: hormonech a nadprodukci mazu. A je jedno, jestli vám je 18 nebo 50 let. Navíc jde o dvě spojené nádoby, neboť hormony mohou samotnou tvorbu mazu podpořit, a přímo tak přispívají ke vzniku pupínků.

TIP NA VIDEO: Akné prozradí, co vás opravdu trápí

Video placeholde

Neméně podstatné je také si uvědomit, že každé tělo reaguje jinak. Pokud tedy kdekoliv narazíte na zaručený návod, jak se zbavit akné, věřte, že něco takového neexistuje. Stejně tak neexistuje jediný produkt, který by stoprocentně vyhovoval každému, a neexistuje ani žádná kosmetická rutina, díky které se každý bez rozdílů akné zbaví. Individuální přístup při léčbě problematické pleti je skutečně klíčový. Pokud tedy máte pocit, že jste již vyzkoušela vše, a vaše pleť se stále zhoršuje či její stav stagnuje, není od věci zajít za dermatologem a pobavit se s ním. Než k němu ale vyrazíte, pojďte se přeci jen ještě podívat na sedm možná trochu překvapivých důvodů, které za špatnou pletí mohou stát. Třeba bude nakonec stačit drobnost a věci se začnou přeci jen obracet k lepšímu…

Až moc produktů na léčbu akné?

Jistě, pravidelná péče je důležitá, ale čeho je moc, toho je příliš. Zatímco tedy svou pleť zásobujete spoustou produktů na zmírnění pupínkového reje, vaše pokožka zahájí obrannou reakci. Týká se to zejména případů, kdy jsou přípravky plné kyseliny salicylové, benzoylperoxidu nebo sulfuru. Ty sice skutečně pomáhají s vysoušením pupínků, pokud je ale používáte ve velkém, jediné, čeho dosáhnete, bude přesušená pleť, která začne produkovat ještě více mazu – a tím pádem se vám póry ještě více ucpou a vzniknou nové pupínky.

Péče o pleť? Jistě, ale s mírou!
Péče o pleť? Jistě, ale s mírou! | Zdroj: iStock

Článek pokračuje na další straně >>>

Pokračování 2 / 7

Opalujete se?

Také jste někdy slyšela radu, že sluníčko vyléčí vaše akné? Pokud ano, na tuto radu zkuste co nejrychleji zapomenout. Opravdu. První dny po opálení to sice může vypadat, že pupínky jsou pryč, faktem ale je, že sluneční paprsky bez dostatečné ochrany akné z dlouhodobého hlediska jen zhoršují. Když při opalování kůže nebude vyživená, bude mít sklony k vysušování, což v konečném důsledku povede ke stimulaci mazu, a tudíž i tvorbě pupínků. To samé platí i o soláriích. Až tedy příště vyrazíte k bazénu či na pláž, k ruce si vezměte opalovací krém s minerálními filtry v podobě oxidu titaničitého a oxidu zinečnatého, které vám zajistí alespoň částečnou ochranu. Pobyt ve stínu by ale byl přeci jen lepším řešením.

Pokračování 3 / 7

Perete pravidelně ložní prádlo?

Nejen čistý obličej, ale také čisté ložní prádlo dokáže se stavem pleti dělat divy. I v tomto případě platí, že jde o dva faktory, které se vzájemně ovlivňují. Pokud sem tam zhřešíte a jdete spát s neodlíčeným make-upem nebo třeba s nedostatečně vyčištěnou pletí, veškeré nečistoty se dostávají mezi vlákna povlaku na polštář a poté zpět do vaší pokožky. Když k tomu navíc přičtete veškeré tření, vaše pleť bude mít o to větší tendenci se zanítit, a tím se opět podpoří vznik akné. Nehledě na to, ložní prádlo pohlcuje veškerou mastnotu (i třeba z vlasů), což vytváří skvělé podhoubí pro tvorbu bakterií, které též pupínky jen umocní.

Polštář dokáže být slušným semeništěm bakterií a nečistot.
Polštář dokáže být slušným semeništěm bakterií a nečistot. | Zdroj: iStock

Pokračování 4 / 7

Spíte dostatečně?

Správná životospráva, vyhnutí se stresu a dostatek spánku lepší stav naší pleti. Tím jsme ale neobjevili Ameriku, že? Spousta věcí se lehce říká, hůře dělá, a toto je jedna z nich. Stresovým situacím je v dnešní době těžké se vyhnout, zkuste se tedy v první řadě zaměřit alespoň na spánek. Co to reálně v souvislosti se stavem pleti znamená? Pokud dostatečně nespíme a neodpočíváme, neklesá nám hladina kortizolu, který přispívá k tvorbě pupínků tím, že se umí navázat na naše mazové žlázy a ty dále stimulovat k nadprodukci. Začarovaný kruh? Ano, ale dá se z něj vystoupit. Sedm až osm hodin spánku na kvalitní matraci a bez koukání do mobilu je pro dobrou pleť jako dělaných.

Sedm až osm hodin spánku? Pro pleť ideální!
Sedm až osm hodin spánku? Pro pleť ideální! | Zdroj: iStock

Pokračování 5 / 7

Nepoužíváte moc často peeling?

Jistě, na jednu stranu je pravidelná exfoliace pro udržení pleti v dobrém stavu klíčová. Na druhé straně i v tom případě platí, že všeho moc škodí. A nemusí jít jen o příliš časté používání peelingu. Ke zhoršení akné často bohatě stačí i příliš velké „drhnutí“ obličeje ručníkem nebo neopatrné používání čisticích pomůcek. Pleti dejte vše, co potřebuje, nezapomeňte, že je ale potřeba k ní přistupovat vždy s citem a jemností.

S peelingem opatrně!
S peelingem opatrně! | Zdroj: iStock

Pokračování 6 / 7

Víte, co obsahují vaše produkty?

Kámen úrazu se stejně tak může skrývat v kosmetice, kterou na pleť nanášíte. Týká se to například i kokosového oleje, který se v posledních letech stal odličovacím hitem. Pravdou ale je, že tento „zázrak“ póry především ucpává. Stejně tak je dobré se při horším stavu pleti vyhnout parfemovaným produktům, které mají tendenci dráždit citlivou pokožku, a přípravkům obsahujícím známé pěnidlo laurethsulfát sodný. Pleť ale stejně tak může ovlivnit i vaše vlasová péče, která též obsahuje sulfatany. Je běžné, že se při mytí šampon dostane i mimo oblast vlasů. V konečném důsledku vám tedy tyto složky mohou přispět k ucpání pórů na obličeji i třeba na hrudníku či na zádech a ramenou.

Kokosový olej jako odličovač? Připravte se, že pořádně ucpává póry.
Kokosový olej jako odličovač? Připravte se, že pořádně ucpává póry. | Zdroj: iStock

Pokračování 7 / 7

Myjete se po cvičení?

Možná si teď klepete na čelo, ale přeci jen se hodí připomenout, že po jakékoliv fyzické aktivitě je dobré skočit co nejrychleji do sprchy a též ze sebe sundat veškeré mokré a zpocené oblečení (v létě toto platí i samozřejmě mimo fitka). Kombinace make-upu, nečistot a potu dokáže s vaší kůží udělat divy, a ne zrovna v dobrém slova smyslu. Dveře k novým pupínkům jsou v takovém případě otevřeny zcela dokořán.

.
. | Zdroj: iStock