...

... Zdroj: red

Zdravé jídlo: Je to bio, raw, nebo vegan? Jak ho spolehlivě poznat?

Všichni chceme jíst zdravě, být zdraví, cítit se skvěle a stejně i vypadat. Co ale termín „zdravé jídlo“ ve skutečnosti znamená?

Jsou zdravé potraviny výhradně ty, které si sami vypěstujeme nebo koupíme na farmářském trhu s označením bio? Nebo mají pravdu makrobiotici? A co vegani, kteří tvrdí, jak se cítí skvěle, když nepozřou nic z toho, co se jen otřelo o zvíře? Jsou zdravější zastánci raw stravy, kteří nejedí tepelně upravované potraviny, nebo příznivci paleo diety, kteří se stravují, jako by byli v době kamenné?

A co když je to něco úplně jiného?

Zdraví je trend a hlavně skvělá příležitost, jak nám pod heslem, pod nějž se schová cokoli, taky prodat cokoli. Zdraví, které dřív bývalo normálním stavem, nám dnes výrobci potravin a doplňků a všeho možného předkládají jako cíl a smysl života, na němž je dennodenně třeba tvrdě pracovat a hlavně za něj hodně utrácet. Přitom jednoznačná definice zdraví vůbec neexistuje. Podle Světové zdravotnické organizace je to stav fyzické, psychické, sociální a estetické pohody, je ovšem na každém, jak si ji vyloží. Se zdravým stravováním je to podobné.

Stravování je jen jednou složkou zdravého životního stylu a nikdo zatím přesně nedefinoval zdravou potravinu, zdravý pokrm nebo recept. Můžeme říct, že salát je zdravý. Platí to ale i ve chvíli, kdy ho hltáte po hádce se šéfem nad klávesnicí počítače? Ukážeme vám náš pohled na věc a kromě toho se zeptáme také specialistky na zdravotní prevenci a výživu, Margit Slimákové, co by vlastně to zdravé jídlo mělo být.

Co to znamená zdravé jídlo a jíst zdravě podle redaktorek z časopisu Dieta?

  • Jíst hlavně to, co někde běhalo, skákalo či jsme si mohli utrhnout, a jídla z toho připravená.

  • Nejíst nic, co se vyslovuje ve většině jazyků na světě stejně.

  • Jíst všeho s mírou a tak pestře, jak to v daný okamžik jde.

  • Nejíst před obrazovkou počítače nebo televize, ale v klidu a v plném soustředění u stolu.

  • Udělat si na jídlo čas a myslet na to, co máme právě v danou chvíli před sebou na talíři.

  • Snažit se sledovat, co dělá našemu tělu dobře, a podle toho si sestavit jídelníček.

  • Dávat si co nejméně zákazů, příkazů a omezení, protože je stejně budeme porušovat.

  • Nic si nevyčítat.

Jak ještě poznat zdravé jídlo? Jaké jsou nejzdravější potraviny světa? Co je horší, přejídání, nebo hladovění? Jaké diety klidně můžete zkusit?

To vše a mnoho dalšího najdete ve speciálu časopisu Dieta s názvem Dietní bible aneb Konec hladovění. Objednat si ho můžete přes SMS:

POŠLETE SMS NA ČÍSLO 902 11 VE TVARU:

DIETNIBIBLEW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ULICE ČP mezera MĚSTO mezera PSČ

Cena každé přijaté SMS je 99 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red