.

. Zdroj: Shutterstock

Vykašlete se na dietu! Zkuste tyhle drobnosti a kila půjdou dolů

Rozhodli jste se s novým rokem pro zdravý životní styl a k němu patří i zbavit se nadbytečných kil? Pak určitě nepřemýšlejte o dietě. Naopak – zkuste postupně do svého životního stylu zařadit tyto maličkosti, které ale mohou mít zásadní vliv nejen na vaši váhu, ale i na zdraví a kondici.

Nevynechávejte jídla

Není důležité, zda jsou jídla denně tři, nebo pět. Stále více odborných studií ukazuje, že v jídle je nejdůležitější pravidelnost a skladba jídelníčku. Ten by měl obsahovat všechny složky potravy (tedy bílkoviny, komplexní sacharidy i zdravé tuky). Pokud jíte přibližně ve stejnou dobu, tělo si zvykne, kdy dostane svoji dávku energie, a tu se naučí efektivně rozložit do dalšího jídla. Pokud ale jednou jíte po dvou hodinách a jindy vynecháte svačinu a myslíte si, že tím vlastně zhubnete, tělo je zmatené a naučí se jediné – dělat si zásoby na chvíle hladovění. A tak veškerou energii ukládá a vy se divíte, kde se vzala kila navíc.

Přidejte zeleninu a bílkoviny

Sáček preclíků nebo samotné jablko vás nezasytí na moc dlouho. Vždycky proto kombinujte ovoce nebo zeleninu s bílkovinami. Tahle kombinace také pomáhá regulovat hladinu cukru a inzulinu v krvi, zažene hlad, zasytí na delší dobu a dodá okamžitě energii. Je proto mnohem výhodnější než samotné sacharidy. Proteinovou složkou může být například lžička ořechového másla, kousek sýra, deset až patnáct nepražených ořechů, dva až tři plátky krůtí šunky nebo krůtího masa či jedno natvrdo uvařené vejce.

Pijte

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Proto se vždy ve chvíli, kdy máte na něco chuť nebo pocit hladu, ujistěte, že dostatečně pijete. Mějte proto během celého dne po ruce láhev s vodou. Při dehydrataci navíc dochází ke zpomalení metabolismu a tělo nespaluje tak, jak by mělo. Podle nedávné studie dokonce zvýšený příjem vody pomáhá denně zkonzumovat až o 205 kcal méně. Pokud vám voda nechutná, vylepšete si ji plátky citronu nebo jiného ovoce či bylinkami, případně sáhněte po bylinkovém nebo ovocném (neslazeném) čaji. Rozhodně nepijte sladké sycené nápoje nebo alkohol.

Nezakazujte si potraviny

Pokud máte rádi čokoládu nebo koláče, nezakazujte si je. Budete na ně akorát zbytečně myslet a trápit se. Obojí může být součástí vyváženého a zdravého jídelníčku – tvarohový koláč s ovocem si můžete upéct doma, abyste měli kontrolu nad množstvím cukru, hořká čokoláda s bílým jogurtem je příklad dobré svačiny. A jak říká s oblibou výživový poradce Petr Havlíček – neexistují špatné potraviny. Jen špatné množství.

Spěte

Spojoval se vám spánek spíše s leností a kily navíc? Opak je pravdou. Během spánku tělo produkuje hormon leptin, který přispívá k pocitu zasycení. Nemáte-li ho dost, bude vás nejspíše honit druhý den mlsná. Nedostatek spánku navíc zpomalí váš metabolismus a z toho důvodu můžete dokonce přibírat. Nedostatek spánku navíc zvyšuje krevní tlak a riziko rozvoje chorob, jako je cukrovka.

Se spánkem to ale na druhou stranu ani nepřehánějte. Když je ho příliš, rovněž byste kvůli němu mohli přibírat. Ideální doba je mezi 7 a 9 hodinami.