,...

,... Zdroj: iStock.com

Pět rad a pět kilo dole. Jednoduché a ověřené tipy, se kterými můžete začít hned!

Přemýšlíte o tom, že byste chtěli o pár kilo snížit svoji váhu – ať už kvůli zdraví, nebo kvůli lepšímu pocitu v letním oblečení? Pokud jste až doteď spoléhali na nějaké diety, možná jste se dočkali akorát tak jojo efektu a nechuti se do toho pouštět znovu. Přitom je ale mnohem efektivnější se na diety vykašlat a změnit jen pár maličkostí, ovšem ideálně natrvalo. Jsou to drobnosti, ale na váhu a zdraví mají zásadní vliv. Které to jsou?

Nevynechávejte jídla

Stále více odborných studií ukazuje, že není ani tak důležité, kolikrát denně jíte. Každému vyhovuje jiná velikost porce i jiná délka pauzy mezi jídly. Důležité je, aby váš jídelníček obsahoval všechny složky potravy (tedy bílkoviny, komplexní sacharidy i zdravé tuky) a hlavně abyste jedli pravidelně. Tělo si totiž zvykne, kdy dostane svoji dávku energie, a tu se naučí efektivně rozložit do dalšího jídla. Pokud ale jednou jíte po dvou hodinách a jindy vynecháte svačinu a myslíte si, že tím vlastně zhubnete, tělo je zmatené a naučí se jediné – dělat si zásoby na chvíle hladovění. A tak ukládá a ukládá a vy se divíte, jak je možné, že nejíte, a ručička na vaší váze stoupá ke stále vyšším hodnotám.

Pokračování 2 / 5

Jezte zdravě

Možná řešíte, že nechcete kosmetiku s konzervanty nebo silikony. Zamysleli jste se ale nad tím, kolik zbytečných složek mají některé potraviny? A právě ty často stojí za tím, proč vaše tělo nedokáže dosáhnout optimální váhy. Kupujte a jezte proto potraviny, které jsou čerstvé. Zapomeňte na paštiky, instantní polévky, konzervy a různá dochucovadla. Používejte přírodní koření, ideálně třeba červené chilli papričky, černý pepř, kurkumu, skořici, česnek a zázvor. Právě tyto potraviny a koření mají pozitivní vliv na rychlost vašeho metabolismu.

Pokračování 3 / 5

Choďte

Aby váš metabolismus rychleji spaloval, nezapomínejte se hýbat. Tělo s vyšším podílem svalové hmoty spálí více energie i v klidu. V ideálním případě je vhodné kombinovat cvičení, které vede k růstu svalů (posilování), s pohybem ve vyšším tempu, který zlepší kondici vašeho srdce a oběhového systému.

Takové cvičení se ale nemusí odehrávat jen ve fitku. Každý pohyb se počítá. Začněte třeba tím, že půjdete část cesty domů z práce pěšky. Zajděte si zaplavat, na brusle, pusťte se do běhání. A pak už je párkrát za týden zkuste pár cviků s vlastní vahou, jako jsou dřepy, výpady nebo cviky ve vzporu na posílení středu těla. To bude úplně stačit a uvidíte, jak kila půjdou dolů sama!

Pokračování 4 / 5

Spěte

Překvapeni? Spojoval se vám spánek spíše s leností a kily navíc? Opak je pravdou. Během spánku tělo produkuje hormon leptin, který přispívá k pocitu zasycení. Nemáte-li ho dost, bude vás nejspíše honit druhý den mlsná. Nedostatek spánku navíc zpomalí váš metabolismus a z toho důvodu můžete dokonce přibírat. Nedostatek spánku navíc zvyšuje krevní tlak a zvyšuje riziko rozvoje chorob, jako je cukrovka.

Se spánkem to ale na druhou stranu ani nepřehánějte. Když je ho příliš, rovněž byste kvůli němu mohli přibírat. Ideální doba je mezi 7 a 9 hodinami.

Pokračování 5 / 5

Nesportujte hladoví

Možná máte pocit, že čím hladovější budete cvičit, tím více zhubnete. Opak je ale pravdou. Pokud budete hladovět, sáhnete si při tréninku do nouzových zásob. A pokud jste ještě ke všemu začátečník, můžete si hravě přivodit nevolnost a slabost, budete unavení a po tréninku pak zpravidla sníte mnohem více. Chcete-li hubnout, jezte asi 1,5 hodiny až 2 hodiny před cvičením.

Jídlo by nemělo být příliš tučné a sladké ani bohaté na bílkoviny. Volte raději sacharidy, které vaše tělo připraví na zátěž a zároveň se rychle stráví. Ideální je ovoce s nižším glykemickým indexem, jako je například jablko, hruška, grep či jahody. Další vhodnou volbou může být i plátek rýžového chlebíčku se slabou vrstvou medu.