....

.... Zdroj: istock.com

Nejšílenější diety: Co jsou schopni lidé dělat pro štíhlou postavu?

Asi každá z nás se někdy ocitla v situaci, kdy by dala vše za „rychlé hubnutí“ nebo „superúčinné“ diety. A svět jich také už dost vymyslel. Často jsou vskutku rychlé a opravdu s nimi zhubnete. Má to ale háček: Takřka jistě vás ohrozí nejen jojo efektem, ale také vám mohou zničit zdraví.

Trend diet se objevil někdy v 19. století. Romantismus si liboval v étericky vypadajících bytostech, pannách s bledou tváří a vysokých, štíhlých mladých mužích. A už tehdy se z takových trendů s odpuštěním „blblo“. Takže když dovolíte, začnu těmi nejšílenějšími dietami už na přelomu 19. a 20. století, protože tam to celé vypuklo!

Které jsou ty nešílenější? Čtěte na další stránce!

Pokračování 2 / 9

Fletcherismus

Tuhle „zábavnou“ dietu vymyslel jistý Horace Fletcher a získal pro ni i tehdejší učence. Šlo o jediné: Aby lidé byli štíhlí, bylo třeba, aby pozřeli co nejméně potravy. A tak se jídlo donekonečna žvýkalo. Někde se dočtete, že šlo doslova jen o to vytáhnout z něj všechnu chuť a pak pevnou složku stravy vyplivnout. Jinde se píše, že se žvýkalo do doby, než se strava stala tekutou. Bylo to rozhodně otravné a vyčerpávající a stonásobné kousání se pak jistě změnilo i ve zvláštní druh čelistního posilování.

Vedlejším cílem byla i snaha, aby lidé prostřednictvím tohoto stravování přestali s „odporným vyměšováním“ a na „velkou“ měli chodit jen jednou za dva týdny a zcela bez zápachu. Fletcher pak prý dokonce u sebe nosíval vzorek stolice a dával otestovat, že po zápachu není ani stopy. No, proti gustu…

Proč ne?

Protože to je snad jasné. Rychlé hubnutí bylo dané takřka nulovým energetickým příjmem, ale tělo trpělo nutričním nedostatkem. K tomu si představte motání a bolesti hlavy, ztrátu fyzické kondice a problémy se žaludkem i celým zažívacím traktem. A celkový metabolický rozvrat, trvala-li by taková dieta celé měsíce.

Pokračování 3 / 9

Octová dieta

Když jsem před dvaceti lety končila na gymplu, zažívala „dieta s jablečným octem“ obrovský boom. Tradovalo se totiž, že když každý den přijmete dostatečné množství ideálně jablečného octa (lžíci rozmíchanou ve vodě před každým jídlem), sníží se množství tuku ukládaného v rizikových partiích, protože ocet ho část rozpustí, a navíc nakopne metabolismus. Obliba octové diety vedla k tomu, že dnes jablečný ocet seženete i v tabletkách jako doplněk stravy. A také se už na rovinu říká, že je možné tuto dietu držet jen maximálně dva týdny.

Proč ne?

Problém u octové diety není v tom, že ocet nefunguje. On to vstřebávání tuků omezuje, ale trávicí soustavě ve větším množství, málo ředěný a při dlouhodobém užívání ubližuje. Naleptává sliznice, způsobuje pálení žáhy a lidem, kteří už tak měli problémy se zažíváním, je ještě zhorší.

Pokračování 4 / 9

Limonádová dieta Master Clean

Dietu známou taky jako Master Clean „vynalezli“ původně v 70. letech 20. století jako „lék“ pro lidi trpící žaludečními vředy. Spočívá v tom, že pijete speciální limonádu z javorového sirupu, citronů a kajenského pepře (nebo chilli). Ale pozor, vy opravdu jen pijete limonádu. Jíst se nesmí.

Energie by vám chybět neměla právě díky cukrům z limonády – i proto je doporučeno až dvanáct sklenic denně. Za deset dní pak sundáte okolo pěti kilo.

Proč ne?

Jojo efekt je jistý! Vyhladovělé tělo si po konci takové diety uloží úplně všechno, co mu nabídnete. Neustálý přísun jednoduchých cukrů vám slušně rozhází hladinu krevního cukru (což znamená rozhozený metabolismus, ale i motání hlavy).

Pokračování 5 / 9

Hollywoodská dieta

Této dietě se také říká „dieta modelek“ nebo „ovocná“. První den sníte k snídani 250 g ananasu, ke svačině to samé, k obědu 1 banán, ke svačině zase ananas a k večeři zase banán.

Druhý den posnídáte, poobědváte a povečeříte 3 kiwi a ke svačinám si dáte po 100 g hroznového vína. Třetí den začnete 200 g hroznů, posvačíte 200 g ananasu, k obědu vycházejí 4 kiwi, ke druhé svačině 100 g ananasu a k večeři 100 g hroznů a 2 kiwi. To všechno pro -3 kg za tři dny.

Proč ne?

Hlad. Absence bílkovin i komplexních sacharidů. Rozházená hladina krevního cukru. A nakonec pochopitelně zase známý jojo efekt.

Pokračování 6 / 9

Dieta z ráje

Ve své podstatě se podobá předchozí. Hodně totiž stojí na ovoci. V přísné formě ze 100ě%, v mírnější formě ze 75ě% a zbytek pak může připadnout i na jiné potraviny. To všechno dlouhodobě, nikoli jen pár dní.

A proč „dieta z ráje“? Protože tak se přece stravovali Adam a Eva, ne? Zajímavé je, že pod tímto názvem pak najdete na internetu i jinou dietu, dietu vyzývající k tomu, abyste jedli cokoli, co nemá výraznou chuť, abyste nedráždili chuťové pohárky a přestala vás brzy honit mlsná. Podmínkou je vedle toho ještě vypít každý den sklenici olivového oleje nebo cukrové vody a po tomto heroickém výkonu dvě hodiny nic nejíst, nic necítit (nesmíte tedy ani projít kolem kuchyně nebo cukrárny, vaše čichové buňky nesmí dostat opravdu žádný podnět, ba ani cigaretový kouř není dovolen).

Proč ne?

U první diety z ráje je to jasné: nutriční podvýživa, hladina krevního cukru v chaosu, hlad, únava, motání hlavy a podobné „radosti“. U druhé varianty snad ani netřeba říkat, jak moc je hloupá.

Pokračování 7 / 9

Jazyková dieta

Nikolas Chugay, plastický chirurg z Beverly Hills, sotva před pár lety přišel s průlomovým řešením nadváhy svých klientek a začal jim na dobu jednoho měsíce přišívat na jazyk tenký plastový čtvereček, který jim znemožňoval normálně se najíst. Ženy tedy automaticky přešly na tekutou stravu a po měsíci se radovaly i z úbytku okolo 15 kg.

Proč ne?

Rizik je tu spousta: infekce jazyka, potíže s dýcháním, bolestivost celé ústní dutiny, a když „zapomenete“ čtvereček nechat odpárat, přiroste. Tělo samotné pak zažije podvýživu.

Pokračování 8 / 9

Baby food diet

Trenérka Tracy Anderson přišla s tím, že nenechá své klientky hladovět, ale usnadní jim zpracování přijaté stravy tím, že je naučí jíst jako malé „baby“, tedy stravu rozmixovanou. Pyré masové, ovocné, zeleninové.

Každý den čtrnáct porcí, jak jen dlouho si budou přát.

Proč ne?

Zní to skoro lákavě, dokud si nepřečtete i podmínku, že žádná z těch porcí pyré nesmí překročit 100 kcal. Takže - hlad si vás stejně najde. I proto, že pyré vás nedokáže zasytit.

Pokračování 9 / 9

Rajčatová dieta

Prý si ji oblíbil Jim Carrey, když potřeboval shodit břicho do jedné ze svých rolí. A tak tři dny snídal rajčata, obědval zeleninové smoothie s převahou rajčat a večeřel rajčatový salát. Podobně rozkošná je třeba také okurková, melounová či ananasová dieta a další.

Proč ne?

Však víte. Podvýživa. Hlad. Zhoršení nálady v důsledku hladu. A taky zhoršení kvality pleti a vlasů nebo nehtů. I tyto následky platí pro všechny nešetrné diety, ale nechala jsem si je až nakonec. To proto, že co si přečtete na konci článku, si pravděpodobněji zapamatujete. A komu by stálo za to zhubnout pár kilo a ztratit náladu, hezké vlasy, pleť i nehty?