Jak zařadit chůzi do svého dne a kolik ujít kroků, abyste byli fit? Poradíme vám!

Jak zařadit chůzi do svého dne a kolik ujít kroků, abyste byli fit? Poradíme vám! Zdroj: iStock.com

Deset tisíc není potřeba! Kolik byste měli denně ujít kroků, abyste zhubli a byli zdraví?

Chcete zhubnout? V tom případě musíte ujít alespoň deset tisíc kroků denně. Také jste už nejspíš takovou větu někde zaslechli, že? Ale skutečně musíte den co den vyrazit na 7 km dlouhou procházku? Kde se tento apel vzal? A není náhodou všechno trochu jinak? Pojďme se detailněji podívat na téma chůze a zdraví.

Chůze je zdraví prospěšná. To je fakt, na kterém se asi bez problému shodnou všichni. Jde o nejpřirozenější formu pohybu, je snadná, nepotřebujete k ní žádné vybavení (snad jen kvalitní obuv, ve které vaše nohy nebudou trpět) a dá se provozovat kdekoliv a kdykoliv. Chůze posiluje svaly, kosti, přispívá ke zdravé funkci kardiovaskulárního systému a také nám pomáhá rozproudit lymfu, která z těla odvádí škodlivé látky a chrání náš organismus před infekcemi.)

TIP NA VIDEO: Skutečně potřebujeme denně ujít 10 tisíc kroků?

Video placeholde

Chodit by měl bezesporu každý, bez ohledu na to, zda zrovna touží (nebo potřebuje) snížit svou váhu. Bohužel s příchodem covidové pandemie se naše chuť vyjít ven rapidně snížila. Dokazují to i výsledky nejnovější a také dosud nejrozsáhlejší „krokové“ studie, která byla letos publikovaná v magazínu European Journal of Preventive Cardiology. Pod vedením Macieje Banacha zkoumal vědecký tým téměř 227 tisíc lidí z různých míst světa. A v jedné věci vědci mluví zcela jasně: „Pandemie viru covid-19 způsobila značný pokles ve fyzické aktivitě. Před vypuknutím v roce 2019 činil ve světě průměrný denní počet nachozených kroků 5323. Během pandemie se toto číslo značně snížilo a – což je důležitější – se dosud nevrátilo na hodnotu před pandemií.“

Na problematiku nedostatku chůze upozorňuje také Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní je v současnosti nedostatek fyzické aktivity čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí (ročně způsobí po světě na 3,2 milionu úmrtí).

Kolik tedy denně ujít kroků, abyste byli zdraví a prožili co nejdelší vitální život? To se dozvíte v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Číslo pro prevenci nemocí: 2337 kroků denně

Přesně tento údaj uvádí Banachův studijní tým jako pomyslnou spodní hranici úspěchu. Pokud denně ujdete alespoň tento počet, který odpovídá necelým dvěma kilometrům, snižujete tím riziko propuknutí kardiovaskulárních onemocnění.

Pokračování 3 / 6

Číslo pro dlouhověkost: 3867 kroků denně

Jako druhý údaj uvádí studie z European Journal of Preventive Cardiology necelé 4000 kroků, tedy zhruba tři kilometry. Taková každodenní procházka se již značně podílí na snížení rizika předčasného úmrtí z jakékoliv příčiny. Lze ji tedy brát jako pomyslnou hranici pro zajištění vitální dlouhověkosti.

S každou další tisícovkou nachozených kroků navíc se vám pravděpodobnost předčasného úmrtí snižuje o dalších 15 procent. Navýšení denního objemu chůze o 500 kroků je následně spojeno se 7% redukcí pravděpodobnosti úmrtí z důvodu kardiovaskulárního onemocnění.

Pokračování 4 / 6

Číslo pro vitální a aktivní život: 7000 kroků denně

Studie zjistila, že vůbec největšího zlepšení zdraví dosáhly mladší skupiny zkoumaných lidí, když denně nachodily libovolný počet kroků, jenž se pohyboval v rozmezí od 7000 do 13 000 kroků. U seniorů nad 60 let se pak toto rozmezí pohybovalo od 6000 do 10 000 kroků za den. Dle závěrů studie lze tedy toto poměrně široké rozpětí brát jako optimální pro naše zdraví. Zároveň také indikuje aktivní způsob života, který může značně přispět k redukci váhy.

Pokračování 5 / 6

Zapovězené číslo: Kde se vzalo pravidlo 10 000 kroků denně?

Čím víc toho denně nachodíte, tím lépe. Ostatně, to samé tvrdí i Maciej Banach ve zmíněné letošní studii. Kde se ale vzalo zrovna toto konkrétní číslo? A proč se jím stále všichni ohání? Původ možná bude pro některé překvapivý. Kořeny této pověstné desetitisícové hranice sahají až do roku 1964, kdy japonská firma Yamasa Tokei uvedla na trh svůj první krokoměr. K jeho promování ale potřebovala chytlavý marketing. Na své přístroje proto nechala napsat číslo 10 000, které v japonských znacích svým tvarem připomíná člověka, který je v pohybu. Od té doby se číslo celosvětově chytlo a začalo být úzce spojováno s jasným návodem, jak vést aktivní život.

Pokračování 6 / 6

Jak zařadit více chůze do svého dne?

Spousta z nás má dnes sedavé zaměstnání a vyhradit si denně více než hodinu čistě na sport nebo procházku je často složité. Pravdou ale je, že při běžných denních pochůzkách nachodíte bez problémů klidně pět až sedm kilometrů, aniž byste si toho všimli.

Pokud ovšem víte, že by to chtělo pár set kroků přidat, zkuste třeba osvědčený trik vynechání výtahu a maximální využívání schodů. Stejně tak dobře funguje vystoupit z MHD alespoň o jednu zastávku dříve a projít se ráno do práce (pokud vám to samozřejmě profese a poloha firmy umožňuje). Stejně tak si můžete s partnerem nebo kamarády nasdílet své krokoměry a dělat si pravidelnou challenge, kdo toho nachodí víc.

Zároveň ale mějte na paměti, že pokud se pravidelně věnujete sportu s vyšší intenzitou zátěže, rozhodně k tomu nemusíte ještě nachodit dalších sedm až deset tisíc kroků. Sport a pohyb jsou pro člověka důležité, všechno je ale potřeba brát s mírou a nezničit se.