Projekt Terapie mezi stromy nabízí alternativu ke klasickým terapeutickým sezením.

Projekt Terapie mezi stromy nabízí alternativu ke klasickým terapeutickým sezením. Zdroj: Instagram @terapiemezistromy

Místo šedé ordinace – les. Terapie mezi stromy léčí skrze přírodu

„Máme kořeny, ale ty nevyrůstají z betonu.“ Psycholog Adam Táborský propojil přírodu a zdraví a dal tak terapeutické činnosti nový rozměr: místo klasického sezení v ordinaci s klienty chodí po lese. Cesta přírodou má vědecky prokázané blahodárné účinky, potlačuje stres a celkově zlepšuje zdraví. Proč tedy při řešení svých strachů a traumat sedět mezi stěnami?

V době plné stresu a napětí, kterou po dvou letech lockdownů ještě přiživila ruská invaze na Ukrajinu, bychom měli pečovat o své zdraví nejen z fyzické stránky, ale i z té psychické důsledněji než kdy dřív. Existuje spousta možností odborné pomoci, kterou lze vyhledat, když na vás přijde úzkost, stres, panika nebo jakékoliv jiné stavy zapříčiňující duševní nepohodu. Jednou z nich je odborná psychologická pomoc. Adam Táborský z projektu Terapie mezi stromy se rozhodl uchopit ji za trochu jiný konec, než je běžné.

TIP NA VIDEO: Co dělat při záchvatu úzkosti a paniky?

Video placeholde

Podle statistik většina z nás tráví 93 % času v uzavřených budovách nebo v dopravních prostředcích. Psycholog Táborský se ve spolupráci se skupinou terapeutů a koučů snaží navrátit člověka k přírodě a při terapeutické činnosti využívá její léčivou sílu. „Kombinujeme koučování, všímavost, vyzrálou mysl, shinrin yoku, což je meditativní pobyt v přírodě vycházející z japonské tradice, a především terapeutický přístup,“ uvádí na sociálních sítích Táborský.

Terapie mezi stromy spočívá v tom, že místo klasického hodinového sezení v ordinaci vyrazíte spolu s terapeutem do lesa. Projekt se nezaměřuje jen na dospělé, ale i na děti. Dlouhodobě se mluví o tom, že mladá generace netráví dostatek času v přírodě a zároveň je přesycená užíváním elektroniky. „Pobyt v přírodě má dobrý vliv na imunitní systém, snižuje agresivitu a má pozitivní vliv na problémy spojené s poruchami pozornosti. Učíme děti objevovat estetickou, etickou, postojovou a fyzickou stránku přírody,“ uvádí Táborský. Jeho projekt nabízí také teambuildingové programy pro firmy a pracovní kolektivy, zaměřené na odbourávání stresu, ale i na celkový rozvoj a růst v rámci týmu.

Terapie mezi stromy usiluje o správné nastavení mysli člověka, pomáhá s osobním rozvojem a celkově se snaží zkvalitnit život a zdraví. „Bylo to pro mě velmi prospěšné, při chůzi v lese začaly myšlenky přicházet naprosto přirozeně. Mluvila jsem bez jediného pocitu studu či ostychu,“ svěřila dojmy účastnice cesty Terapie mezi stromy. Tu je s terapeutem možné absolvovat v okolí Prahy, Brna nebo Pardubic. Přesnou trasu si můžete zvolit sami.