Jak se obléct na koncert (nejen) podle hudebního žánru?

Jak se obléct na koncert (nejen) podle hudebního žánru? Zdroj: Instagram @arlu_ @helenanderz

Jak se obléct na koncert (nejen) podle hudebního žánru?
Šaty, Kitri, 165 gbp, kitristudio.com
Košile, All Saints, 5100 Kč, allsaints.com
Šaty, All Saints, 6350 Kč, allsaints.com
Sako s peřím, Sleeper, 13 412 Kč, the-sleeper.com
29
Fotogalerie

Jak se obléknout na koncert? Inspirujte se outfity fanoušků Taylor Swift i Måneskin

Bývá pravidlem, že s příchodem podzimu se doslova roztrhne pytel s kulturními akcemi. Kalendáře hudebních fanoušků se plní, neboť spousta interpretů oznamuje svá podzimní turné. A s tím vyvstává zásadní otázka: co si obléknout na koncert své oblíbené kapely? Tady je velký přehled módních rad i tipy na outfity podle hudebních žánrů.

Poslední roky sociální sítě ovládly celosvětová turné hudebních hvězd. Harry Styles, Beyonce a samozřejmě také Taylor Swift. Ti všichni se zasloužili nejen o přepsání hudebních rekordů, svými koncerty se ale též zasadili o speciální dress code, jenž se propsal do tribun i kotlů pod stageí. Zatímco Harry Styles naučil své publikum oblékat své typické gender-bender outfity, které kromě androgynnosti vynikají retro vlivy 70. let a boa z barevného peří, obě americké zpěvačky zažehly ve fanoušcích lásku k outfitům ve stylu třpytivých disco koulí a Y2K estetiky z přelomu milénia.

Jenže ne každý koncert si žádá opulenci za každou cenu. Kromě stylovosti a trendů je důležité brát ohled i na podmínky a místo, v nichž se koncert odehraje. A proto než se pustíte do vymýšlení módních kreací, položte si následující otázky, které vám při volbě vhodného oblečení značně pomůžou:

  1. Koná se koncert venku, nebo uvnitř?

  2. Budu sedět, anebo stát v kotli?

  3. Bude na místě k dispozici šatna, kam si mohu odložit bundu nebo kabát?

  4. Pro kolik lidí je koncert určený?

  5. Co všechno si chci vzít s sebou?

  6. Je pro mě důležité pohodlí, anebo akci beru primárně jako módní záležitost?

Místo konání koncertu je pro správný výběr outfitu zcela zásadní. Pokud se chystáte na open-air akci, rozhodně vždy zvažte vhodnou obuv. Podpatky se na louku (která navíc může být rozblácená) nehodí, a tak určitě vždy volte pohodlnou, ideálně nepromokavou koženou obuv. Stejně tak si vždy vezměte do kabelky pláštěnku (deštníky jsou na venkovních koncertech a festivalech kvůli bezpečnosti zakázané) – postačí vám obyčejné igelitové pončo, které se vám vejde do kapsy u kalhot.

Volbu obuvi nicméně zvažujte i při koncertech pořádaných uvnitř. Zásadní je v tento moment informace, zda budete sedět na tribuně, nebo stát. Při sezení si klidně vezměte boty na podpatku dle libosti, v kotli ale počítejte s dlouhým stáním, čekáním, skákáním i případnými fanoušky, kteří se náhle rozhodnou udělat mosh pit a nebudou mít problém do vás strkat. Stabilní rovná podrážka se v takových momentech rozhodně hodí. Pokud jste nižšího vzrůstu a bojíte se, že přes dlouhány před sebou neuvidíte, zvolte boty na platformě nebo alespoň s chunky podrážkou, které vám přidají pár centimetrů k dobru.

Na koncert se zároveň rozhodně netahejte s velkými kabelkami, a už vůbec ne s batohy (tedy pokud si je nedáte do šatny). Batoh bude překážet lidem okolo vás a někteří příslušníci security u vchodu s nimi též mohou mít problém. Velká kabelka vám zbytečně zatíží rameno, navíc hrozí, že nadšený fanoušek vedle vás vám do ní bude stále bouchat při skákání. Nejlepší volbou na koncert jsou proto malé crossbody kabelky, případně menší kabelky na rameno, do kterých se vám vejdou jen opravdové nezbytnosti – mobil, doklady, případně prázdná lahev, do které si na toaletě můžete načepovat vodu – hydratace při koncertech je základ!

Při sestavování koncertního outfitu také mějte na paměti, že sál se velmi brzy zadýchá. Vezměte si proto jen ty nejnutnější vrstvy – pokud je na místě šatna, odložte si do ní svrchník, ať ho nemusíte během show držet v ruce. Pokud nebude možné si věci nikam uložit, vyrazte na akci oblečení spíš nalehko, případně zvolte chytré vrstvení – mikinu můžete v průběhu uvázat kolem pasu, svetr přehodit přes ramena a zůstat jen v topu.

Přestože móda některých současných kapel a interpretů vybízí k pořádné módní okázalosti, mějte na paměti, že v outfitu byste se měli cítit hlavně pohodlně. Flitry, třásně nebo peříčková zdobení jsou super, zvažte ale, zda vám stojí za to, že se vám oblečení může při koncertu potrhat nebo nějak jinak poničit.

Jak by měl vypadat ideální koncertní outfit?

Naprostou sázkou na jistotu budou vždy džíny, které doplníte o zajímavý top, tričko s potiskem kapely (tzv. band tee) nebo volnější košili. Z bot volte ideálně tenisky, případně kotníkové boty. Outfit pak můžete ozvláštnit výraznějšími šperky nebo třpytivou kabelkou, která přidá na okázalosti.

V následujících kapitolách najdete tipy na koncertní outfity podle hudebního žánru. >>>

Pokračování 2 / 5

Glam rock nebo klasika

Zní tato kombinace trochu pochybně? Nemusí. Asi každý milovník hudby zaregistroval velký glamrockový boom, který v mladé generaci v posledních dvou letech zažehla italská kapela Måneskin. S nimi se na stage i do hlediště vrátily třpytky, samet, 70s overaly i boty na platformě ve stylu Davida Bowieho z éry Ziggyho Stardusta. Pokud jste i vy propadli kouzlu této skupiny a jejího stylu, který donedávna značně určovala tvorba Alessandra Michela pro Gucci, a čeká vás koncert v podobném stylu, zvažte obléknutí sametového obleku, který vám dodá správnou dávku glamu. Kalhotový kostým poté můžete využít i během koncertů vážné hudby nebo na vánoční divadelní představení.

Pokračování 3 / 5

Pop a elektro

Popová hudba je značně spjatá s velkým návratem Y2K módy. Bokové džíny, barevné crop topy a výrazné hravé barvy, které často doplňují třpytivé detaily, jsou velmi žádaným artiklem. Nebojte se proto na koncert nebo party vyrazit ve funky, přitom ale dostatečně elegantním outfitu, který ve vás probudí vaše vnitřní stylové party animal.

Pokračování 4 / 5

Hip hop a rap

Kapsáče nebo baggy džíny, mikina, oversize triko a navrch třeba bomber. Snadný, nadčasový, přitom se stylem hudby ladící outfit vytvoříte raz dva. Určitě k této kombinaci přidejte ještě extra cool tenisky, s nimiž zvládnete postrkování v sebevětším mosh pitu.

Pokračování 5 / 5

Rock

Móda na rockový koncert zůstává už několik dekád neměnná. Základem je většinou kožená bunda, rockové nebo metalové tričko, džíny a boty Dr. Martens. Outfit nicméně můžete okořenit i westernovými prvky – v posledních letech se ve velkém vrátily kovbojské boty, které vypadají skvěle s kalhotami, šortkami i šaty všech délek, případně bundy a vesty s třásněmi. Skvělou alternativou ke koženému svrchníku je pak vesta ve stylu křiváku – vypadá stejně rebelsky, zároveň se v ní díky absenci rukávů tolik nezpotíte a budete mít víc prostoru to pod stageí pořádně roztančit.

Kde seženete módní kousky vhodné na koncert? Podívejte se do galerie v úvodu článku.