princessdianastyle

princessdianastyle Zdroj: Instagram @fashioninmyshoes @ @nililotan

princessdianastyle
Sako, Zara, 1399 Kč, zara.com
Mikina, Levi's, 2199 Kč, levi.com
Džíny 501, Levi's, 2299 Kč, levi.com
Kozačky, Ganni, 645 eur, ganni.com
31
Fotogalerie

Od princezny Diany po Kate Moss: 10 nejslavnějších outfitů, které unosíte i dnes

Módní historie se nepíše jen při velkých akcích, jako je předávání Oscarů nebo Grammy. V přelomových outfitech se některé zásadní osobnosti objevily i při podstatně běžnějších příležitostech. Tady je seznam deseti klíčových outfitů, které mnohdy stály za vznikem nových trendů i ucelených stylů, z nichž čerpáme inspiraci dodnes. Které mezi ně patří a jak je přenést do svého aktuálního šatníku? Čtěte dál.

Princezna Diana v saku, džínech a koních

Styl princezny Diany nebyl definovaný pouze skrze šaty a róby, které oblékala na královské události. Ve skutečnosti tomu bylo právě naopak, a zejména v období od konce 80. let nás lady Di inspirovala ke kombinování kousků, které byste nejspíš ani na „první dobrou“ neoblékli v jednom outfitu. Mezi nejzásadnější looky britské princezny bezesporu patří ten, který vynesla na polo v roce 1988. Rovné modré džíny zastrkala do vysokých hnědých kovbojských bot, přidala bílou mikinu s logem nadace British Lung Foundation, oversize sako a vše završila kšiltovkou.

Tento look se před čtyřmi lety stal předlohou pro módní editorial, jejž nafotil časopis Vogue s modelkou Hailey Bieber. A skvěle využitelný je i letos, kdy jsou stále v módě jak koně, tak velká pánská saka. Na začátek podzimu zcela dokonalý outfit s lehce rebelským puncem a silným odkazem.

TIP NA VIDEO: Které trendy z 90. let se vrátily do módy?

Video placeholde

Další outfity najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 10

Jennifer Aniston v malých černých

Nikdo nenosí malé černé jako ona, napsala před dvěma lety v tomto článku má kolegyně Ivona Horváth Souralová. A měla naprostou pravdu, neboť Jennifer Aniston a její pojetí little black dress během tří dekád patří mezi absolutní módní evergreen.

Díky nadčasovosti těchto šatů je unosíte napříč všemi sezónami. Letošnímu létu vládly především jednoduché modely áčkového střihu, a to jak v mini, tak midi délce. Na podzim jim můžete dodat punc elegance a glamouru pomocí modelů ve stylu saténových slip dress, jež připomínají sexy noční košilku. Před den přes ně přehoďte vlněné sako, večer jej pak stačí vyměnit za kožený křivák.

Pokračování 3 / 10

Kate Moss v leopardím kožichu

Rock chic královna nás od konce 90. let učila, jak vypadá ryzí styl holky od kluka z kapely. Přestože by se ve stylu Kate Moss našlo nespočet ikonických kousků (které se navíc postupně jeden za druhým vrací mezi trendy), mezi klíčové prvky bezesporu patří leopardí kožíšek. A kdy jindy si tento fakt připomenout než na začátku podzimní sezóny, které bude vévodit právě tento zvířecí vzor?

Po vzoru Kate noste leopardí saka, bundy, kabáty i kožíšky ke koženým kalhotám, k nim stačí přidat už jen obyčejnou bílou košili s rozhalenkou. Skvěle si ale tento kousek rozumí i s malými černými nebo oblekovými cropped kalhotami, které lze spárovat s černými punčochami a chunky mokasínami.

Pokračování 4 / 10

Britney Spears v all denim looku

Existuje diskutovanější look z éry Y2K než double denim outfit, v němž se v roce 2001 objevila Britney Spears a Justin Timberlake na předávání American Music Awards? Nejspíš ne! Modrá záplava se sice může jevit jako zcela absurdní, ale pravdou je, že vykazuje určité prvky, kterými se můžete i dnes inspirovat a bez většího faux pas je v roce 2023 zařadit do svého šatníku.

Jak na to? Double denim je letos jedním z klíčových trendů. Na konci léta můžete zkusit třeba kombinaci dlouhé džínové sukně s denimovým korzetem či topem. Na podzim zas oceníte pohodlný co-ord set složený z klasické džísky a rovných džínů ve stejném nebo o pár tónů tmavším odstínu.

Pokračování 5 / 10

Marlene Dietrich v bílé košili a černých kalhotách

Původem německá herečka a zpěvačka patří mezi klíčové postavy, jež do módy přinesly androgynní vzhled. Dietrich navrhovala vlastní oblečení a ve velkém se inspirovala módou z přelomu 19. a 20. století. Nechala se zvěčnit ve fraku a cylindru a slavná je i její kombinace šedého obleku s baretem.

Jejím stylem se nicméně můžete inspirovat i při sestavování nadčasového kapsulového šatníku. Začít můžete uvolněnou kombinací bílé pánské košile a volných černých kalhot, kterou unosíte na spoustu příležitostí. V tomto outfitu platí jediné pravidlo: příjemně ženský nádech looku dodáte pomocí pásku, jenž vám vydefinuje pas, a vytvoří tak krásnou siluetu přesýpacích hodin.

Pokračování 6 / 10

Winona Ryder v koženém blejzru

Goth rocková královna devadesátých let inspiruje ženy dodnes, a to nejen ve své aktuální roli odhodlané Joyce v seriálovém hitu Stranger Things. Přestože u Winony Ryder je téměř nemožné vybrat jeden klíčový outfit, v současném módním prostředí nejlépe unosíte nestárnoucí kombinaci složenou z kvalitního koženého saka, bílého trička a středně modrých rovných džínů. Pak už jen stačí přidat conversky, prohrábnout vlasy a přes den přidat černé sluneční brýle.

Pokračování 7 / 10

Julia Roberts v pánském obleku

Poslední roky se oversize blejzry a obleky staly jedním z klíčových trendů a posléze se proměnily v nový základ dámského šatníku. Nebylo tomu ale tak vždy. Velkým přelomem se stal outfit Julie Roberts, v němž si v roce 1990 převzala Zlatý glóbus za vedlejší roli ve snímku Ocelové magnólie. V záplavě večerních rób Roberts vyčnívala v o několik čísel větším šedém pánském obleku z dílny Giorgio Armani. „Zamilovala jsem si jeho střih. Byl pro mě ztělesněním toho, jak by měl vypadat večerní outfit,“ řekla před lety v rozhovoru pro časopis InStyle.

Zatímco na úplném počátku 90. let působila tato módní volba slavné americké herečky lehce šokujícím dojmem, dnes lze její rozhodnutí jen chválit. Julia Roberts se ve svých 23 letech stala módní vizionářkou, jejíž smýšlení o různých podobách večerních outfitů se za pár desítek let naplnilo v plné šíři.

Pokračování 8 / 10

Alexa Chung v Barbour bundě a šatech

Francouzka z britských ostrovů. Tak nějak by šel definovat styl moderátorky a jedné z posledních it-girls Alexy Chung, jejíž nadčasový styl s retro a rockovými prvky zůstává neměnný už po dvě dekády. Alexa umí perfektně kombinovat elegantní kousky s typickými french chic kousky. Svůj styl postavila na áčkových mini šatech odkazujících k Twiggy, Mary Jane lakovkách a blejzrech a bundách, které vždy velmi svěžím způsobem stylově rozbijí jakýkoliv outfit a posunou ho na nový, originální level.

U Alexy Chung platí, že téměř jakýkoliv outfit, v němž se kdy objevila na veřejnosti, by šlo považovat za přelomový. Mezi vůbec nezajímavějšími kombinacemi by ale rozhodně nemělo zapadnout nápadité spárování stříbrných mini šatů s Barbour bundou, kterou milují příslušníci královské rodiny a nejspíš i všichni obyvatelé Skotské vysočiny. Toto módní kombo navíc svádí k experimentům s botami – po vzoru Alexy můžete obout metalické Mary Janes, které druhý den s klidem vyměníte za vysoké Dr. Martens nebo kožené žabky.

Pokračování 9 / 10

Coco Chanel v tvídovém saku

Seznam nejslavnějších outfitů by nebyl úplný bez zmínky o jedné z nejdůležitějších osob módní scény – Coco Chanel. Ať už si o této velikánce myslíte cokoliv, její vliv na formování ryzí francouzské elegance definované především skrze perlové náhrdelníky a tvídová sáčka jí nelze upřít.

Přestože klasické Chanel looky mohou občas působit trochu překonaně a zastarale, několik posledních jarních a podzimních sezón ukázalo, že tvídová a buklé saka mají mezi trendy stále své pevné místo. A milují je i světové influencerky. K sáčku si vezměte rovné džíny nebo mini šaty a obujte balerínky. Styl vintage luxury právě rezonuje celým módním světem, tak se nebojte tuto příležitost využít naplno – lepší chvíle jen tak nenastane.

Pokračování 10 / 10

Harry Styles v průhledné košili na Met Gala

Módní historii nepíšou pouze ženy, proto tento výčet ikonických outfitů neukončí nikdo jiný než miláček pozdních mileniálů a generace Z, Harry Styles. Britský zpěvák patří v současnosti mezi hlavní fashion ikony a takzvané gender bendery, kteří se nebojí přepisovat módní pravidla. Přestože z hlediska módní historie nejsou Stylesovy třpytivé overaly, šaty a baletní sukýnky nikterak přelomové (stačí si vzpomenout na androgynní styl Davida Bowieho nebo Marca Bolana ze 70. let), pro mladou generaci Styles ztělesňuje módní i sexuální odvážnost. A za tyto zásluhy mu v dnešním kontextu rozhodně patří dík.

Stejně jako v předešlých případech i u Stylese je velmi těžké vybrat jeden jediný outfit. Jistý přelom v jeho módní evoluci ale rozhodně způsobila poloprůhledná Gucci košile v novoromantickém stylu a pod prsa sahající kalhoty, v nichž se tento hudebník objevil na akci Met Gala v roce 2019. Nenápadně vykukující tetování v kombinaci s perlovou náušnicí pak už jen dotvářely celé módní poselství, že i novodobí rockeři mohou platit za drsné muže a zároveň být genderově fluidní osoby s citlivou duší. Výhodou tohoto looku navíc je, že může sloužit jako večerní inspirace pro muže i ženy. Pokud byste tedy zatoužili po vlastní verzi, obkoukněte třeba britský rock’n’rollový e-shop Phix Clothing, kde seženete košile přesně ve stylu Harryho Stylese.

Kde seženete kousky, z nichž si sestavíte slavné outfity? Podívejte se do galerie.

princessdianastyle
princessdianastyle | Zdroj: Instagram @fashioninmyshoes @ @nililotan
Sako, Zara, 1399 Kč, zara.com
Sako, Zara, 1399 Kč, zara.com | Zdroj: Archiv firem
Mikina, Levi's, 2199 Kč, levi.com
Mikina, Levi's, 2199 Kč, levi.com | Zdroj: Archiv firem
Džíny 501, Levi's, 2299 Kč, levi.com
Džíny 501, Levi's, 2299 Kč, levi.com | Zdroj: Archiv firem
Kozačky, Ganni, 645 eur, ganni.com
Kozačky, Ganni, 645 eur, ganni.com | Zdroj: Archiv firem
Kšiltovka, Tommy Hilfiger, 950 Kč, zalando.cz
Kšiltovka, Tommy Hilfiger, 950 Kč, zalando.cz | Zdroj: Archiv firem
Šaty, Reserved, 499 Kč, reserved.com
Šaty, Reserved, 499 Kč, reserved.com | Zdroj: Archiv firem
Šaty, Rouje, 185 eur, rouje.com
Šaty, Rouje, 185 eur, rouje.com | Zdroj: Archiv firem
Lněné midi šaty, Massimo Dutti, 2495 Kč, massimodutti.com
Lněné midi šaty, Massimo Dutti, 2495 Kč, massimodutti.com | Zdroj: Archiv firem
Kožíšek, Jakke London, 333 eur, jakke.co.uk
Kožíšek, Jakke London, 333 eur, jakke.co.uk | Zdroj: Archiv firem
Slip dress, H&M, 799 Kč, hm.com
Slip dress, H&M, 799 Kč, hm.com | Zdroj: Archiv firem
Co-ord set, Zara, 1999 Kč a 1399 Kč, zara.com
Co-ord set, Zara, 1999 Kč a 1399 Kč, zara.com | Zdroj: Archiv firem
Denimový korzet, Zara, 599 Kč, zara.com
Denimový korzet, Zara, 599 Kč, zara.com | Zdroj: Archiv firem
Denimová sukně, Ganni, 275 eur, ganni.com
Denimová sukně, Ganni, 275 eur, ganni.com | Zdroj: Archiv firem
Košile, Sézane, 90 eur, sezane.com
Košile, Sézane, 90 eur, sezane.com | Zdroj: Archiv firem
Kožený pásek, H&M, 449 Kč, hm.com
Kožený pásek, H&M, 449 Kč, hm.com | Zdroj: Archiv firem
Kalhoty, Rouje, 165 eur, rouje.com
Kalhoty, Rouje, 165 eur, rouje.com | Zdroj: Archiv firem
Kožené sako, Mango, 2299 Kč, mango.com
Kožené sako, Mango, 2299 Kč, mango.com | Zdroj: Archiv firem
Triko, Réalisation Par, 75 eur, realisationpar.com
Triko, Réalisation Par, 75 eur, realisationpar.com | Zdroj: Archiv firem
Džíny 724, Levi's, 2999 Kč, levi.com
Džíny 724, Levi's, 2999 Kč, levi.com | Zdroj: Archiv firem
Oblek, Lindex, 1999 Kč a 1499 Kč, lindex.com
Oblek, Lindex, 1999 Kč a 1499 Kč, lindex.com | Zdroj: Archiv firem
Oblek bez rukávů, Zara, 1399 Kč a 1199 Kč, zara.com
Oblek bez rukávů, Zara, 1399 Kč a 1199 Kč, zara.com | Zdroj: Archiv firem
Oblek, & Other Stories, 199 eur a 129 eur, stories.com
Oblek, & Other Stories, 199 eur a 129 eur, stories.com | Zdroj: Archiv firem
Bunda, Barbour, 9640 Kč, zalando.cz
Bunda, Barbour, 9640 Kč, zalando.cz | Zdroj: Archiv firem
Flitrové šaty, Sézane, 210 eur, sezane.com
Flitrové šaty, Sézane, 210 eur, sezane.com | Zdroj: Archiv firem
Mary Jane boty, Carel, 9950 Kč, carel.fr
Mary Jane boty, Carel, 9950 Kč, carel.fr | Zdroj: Archiv firem
Tvídové sako, Mango, 2299 Kč, mango.com
Tvídové sako, Mango, 2299 Kč, mango.com | Zdroj: Archiv firem
Mini šaty, & Other Stories, 149 eur, stories.com
Mini šaty, & Other Stories, 149 eur, stories.com | Zdroj: Archiv firem
Tvídový co-ord set, & Other Stories, 149 eur a 79 eur, stories.com
Tvídový co-ord set, & Other Stories, 149 eur a 79 eur, stories.com | Zdroj: Archiv firem
Košile, Phix Clothing, 2985 Kč, phixclothing.com
Košile, Phix Clothing, 2985 Kč, phixclothing.com | Zdroj: Archiv firem
Kalhoty, Massimo Dutti, 1895 Kč, massimodutti.com
Kalhoty, Massimo Dutti, 1895 Kč, massimodutti.com | Zdroj: Archiv firem