Co je to patriarchát a jak škodí ženám i mužům? , Warner Bros / Grafika: Kateřina Špičáková

Co je to patriarchát a jak škodí ženám i mužům? , Warner Bros / Grafika: Kateřina Špičáková Zdroj: iStock.com

Co je to patriarchát a proč škodí nejen ženám, ale i mužům?

V dalším díle Feministického slovníčku si vysvětlíme, co je to patriarchát, který – navzdory tomu, co rád tvrdí strejda Milan nebo náhodný anonym na Twitteru – stále existuje. Proč a jak tento společenský systém škodí nejen ženám, ale vlastně úplně všem?

Co byl patriarchát dříve a čím je dnes?

Vznik patriarchátu sahá daleko do historie: v původním významu pod tímto pojmem rozumíme vládu muže-otce: ať už v roli hlavy rodiny, která je nadřazená jejím ostatním členům a určuje její chod, nebo například v rámci církevních společenství. Dnes patriarchát označuje společenský systém, v němž je upřednostňována mužská zkušenost, mužské prožívání a mužský pohled.

Muži v patriarchátu mají větší moc ve většině oblastí, obsazují prominentní pozice, výrazněji hýbou veřejným děním. To vše proto, že patriarchální svět je postaven na genderových stereotypech a ženy chápe jako slabší pohlaví. Cení si agresivity, vůdčích schopností, fyzické síly – vlastností typicky spojovaných s muži. Kdo je nemá, ten je v patriarchátu ostrakizován. Nejde tedy jen o ženy, ale třeba i o děti, seniory, osoby, které se neidentifikují ani jako ženy, ani jako muži, či lidi s jinou než heterosexuální orientací.

4 knihy, které vám pomohou pochopit patriarchát

  • Angela Saini: The Patriarchs: How Men Came to Rule. Nová radikální kniha britské vědecké novinářky Angely Saini jde do hloubky: pátrá po samých kořenech genderových nerovností ve společnosti a analyzuje, jak muži v průběhu historie postupně začali dominovat v podstatě celé zeměkouli.

  • Caroline Criado Perez: Neviditelné ženy. Nesmírně čtivé dílo britské feministické autorky na každodenních příkladech diskriminace ukazuje, že současný svět byl stvořen muži pro muže a ženy se mu musí přizpůsobovat téměř ve všech aspektech. Kniha v originále vyšla pod názvem Invisible Women, případně je k sehnání ve slovenském překladu.

  • Nawal El Saadawi: Woman at Point Zero. Strhující novela slavné egyptské feministky vypráví skutečný příběh prostitutky odsouzené k smrti za vraždu pasáka. Cesta ke svobodě ženy v patriarchálním islámském světě, jež je vykoupenA bolestí a postavenA na její vnitřní síle a nezlomné zásadovosti, poprvé vyšla v 70. letech – i dnes má ale sílu čtenáře silně zasáhnout.

  • Frederick Joseph: Patriarchy Blues. Americký spisovatel v souboru esejů, básní a osobních sloupků rozebírá témata spojená s moderní maskulinitou z pohledu muže tmavé barvy pleti. Rozebírá témata jako otcovství, psychické i tělesné zneužívání nebo urputnou snahu dostát úloze „opravdového muže“. Cenný pohled „z druhé strany“.

Proč patriarchát neškodí jen ženám, ale i mužům?

V souvislosti s diskuzí o svržení patriarchátu se často mluví o tom, že se jedná o boj žen s muži. Tak to ale není: na chodu patriarchátu se nepodílejí jen muži, ale všichni členové patriarchální společnosti. Zároveň patriarchát výrazně znevýhodňuje právě i muže – tlačí je do stereotypních rolí, skrze propagaci toxické maskulinity je nutí potlačovat emoce, nechovat se zženštile. Patriarchát muže učí, že mají být perfektními plodnými milovníky, posléze autoritativními manželi a otci a že jejich hlavní úlohou je dělat kariéru a zaopatřit rodinu. Je stále nezvyklé, že by se muž staral o domácnost a děti, zatímco žena chodí do práce. Patriarchální kultura je typická extrémním tlakem na výkon a není náhoda, že jde ruku v ruce s kapitalismem.

Důsledkem negativního vlivu patriarchátu na muže je, že nedokážou projevovat empatii, jakoukoliv citlivost se v sobě snaží zabít, stydí se plakat. Je dokázáno, že muži častěji než ženy neřeší zdravotní problémy, protože nechtějí působit slabošsky, ještě horší je to pak s péčí o duševní zdraví – podle průzkumů výrazně více mužů než žen končí sebevraždou a muži obecně umírají dříve než ženy.

Pro filmové fanoušky: 5 skvělých snímků o patriarchátu

  • Barbie, 2023. Filmový hit letošního léta v tomto výčtu nemůže chybět, i když to může působit trochu nadbytečně. Pokud jste komedii Grety Gerwig o tom, jak Barbie (Margot Robbie) řeší existenciální krizi, zatímco Ken (Ryan Gosling) za jejími zkroušenými zády v pohádkovém Barbielandu zavede patriarchát, stále neviděli, rozhodně to napravte.

  • Women Talking, 2022. Drama, za něž byla režisérka a scenáristka Sarah Polley letos oceněna Oscarem, diváky zavádí do izolované náboženské komunity ovládané muži – ženy v ní snáší dlouhodobé sexuální zneužívání. Když si několik z nich uvědomí, co se jim vlastně děje, musí si vybrat mezi útěkem a novým životem v neznámu, nebo dalším násilím a jistotou života starého. Intimní snímek odvrací pozornost od zločinu a ilustruje důsledky patriarchálního útlaku.

  • Men, 2022. Traumatizovaná žena (Jessie Buckley) po smrti manžela utíká na venkov, aby se dala dohromady. Místo klidu nachází nepřátelskou komunitu mužů (Rory Kinnear v několika rolích), která od mírného obtěžování přejde k agresivnímu teroru. Horor Alexe Garlanda ukazuje, jak muži v patriarchátu využívají ženy a vysávají jejich energii.

  • Šílený Max: Zběsilá cesta, 2015. Akční sci-fi diváky zavádí do post-apo světa, jemuž vládne diktátor – Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne). Hrstka odvážných žen v čele s nezlomnou Furiosou (Charlize Theron) se mu rozhodne vzepřít, tyrana zabít a místo hrůzovlády nastolit matriarchát.

  • Zmizelá, 2014. Proslulý thriller Davida Finchera jsme se rozhodli zařadit kvůli ikonickému monologu Amy (Rosamund Pike) o cool girl – holce, která dokonale naplňuje všechny mužské fantazie. Zároveň se ale jedná o film, který perfektně zobrazuje, co se stane, když toho žena začne mít jednoduše dost.