Největší výživové omyly podle Margit Slimákové: Neděláte je také?
Jídlo a stravovací návyky jsou opředeny tolika mýty, že je čím dál složitější najít správnou cestu. Nesmyslné vyřazování makroživin z jídelníčku, nucení se do pěti jídel denně nebo zbytečné odmítání lepku a laktózy – to vše jsou velmi časté výživové omyly, které našemu tělu nic pozitivního nepřinášejí. Margit Slimáková v dalším díle podcastu Restart časopisu Dieta radí, jak na změny ve výživě tak, aby to dávalo smysl.
Co se výživy týče, v průběhu minulých let se doporučovalo například vyhýbání se tukům, cholesterolu ve vejcích, vynechání lepku nebo omezování živočišných produktů celkově. Lidé ale začali tyto potraviny nesmyslně nahrazovat margaríny, ztuženými tuky a konzumací ještě většího množství sacharidů, protože hladověli. „V případě tuků to byl problém například proto, že se nejčastěji používaly ty, které měly v nadbytku omega-6 mastné kyseliny, které jsou v nesprávném poměru s omega-3 považovány za prozánětlivé,“ upřesňuje expertka na výživu Margit Slimáková v podcastu Restart.
TIP NA VIDEO: Podívejte se také na Restart s odborníkem na výživu Petrem Havlíčkem
„Největší chybou je vytrhávat z potravin jakési ,kousky‘, ty odsuzovat a vydávat podle nich nějaká rozhodující doporučení. Strava je mnohem komplexnější. A co teprve její fungování v těle každého z nás,“ říká Slimáková. Měli bychom jíst primárně skutečné jídlo: to znamená co nejpůvodnější potraviny bez velkých průmyslových úprav – zeleninu a ovoce, čerstvé maso, vejce, mléčné výrobky, klidně i máslo.
Druhou velkou skupinou omylů je hledání jediné správné a zdravé výživy. Ta totiž neexistuje. Známí jsou například zastánci nízkosacharidové stravy s nejvyšším příjmem energie z tuků, kteří by podle výživové pyramidy se základem v sacharidech snad ani neměli mít právo žít. Přitom prospívají, a dokonce pomocí stravování léčí své nemoci.
Slimáková dodává, že všichni nepotřebujeme svačinkovat a také nemusíme nutně všichni snídat. Dokud totiž nebudeme jíst skutečné jídlo a respektovat vlastní tělo, nikam se neposuneme.
A jak jsou na tom jednotlivé diety? Podle Slimákové jde hlavně o to, že většina z nich má společnou jednu věc: nutí nás si jídlo hlídat, místo abychom si ho užívali. Sedět nad talířem s kalkulačkou a dělat z jídla osobního strašáka ničemu nepomáhá. Jídlo je požitek, dodává nám živiny a v neposlední řadě je to také příjemná společenská záležitost. „Naše těla toho umí vážně hodně, zkusme je trochu víc vnímat. Sledování jednoho doporučení za druhým vás semele. Čím víc hledáte a skládáte dokonalý návod, tím více můžete na vlastní tělo zapomínat,“ uzavírá odbornice.
Tomu, jak být v pohodě, ve skvělé formě a cítit se dobře, se Margit Slimáková věnuje i ve své nové knize Osobní receptář pro zdraví a pohodu. Jde o pokračování jejího bestselleru Velmi osobní kniha o zdraví.
Celý rozhovor s Margit Slimákovou si můžete poslechnout na Spotify:
CODEX_SPOTIFY_PODCAST