Romantic young couple standing in mountain together and looking at view. Young man embracing his girlfriend and looking away.

Romantic young couple standing in mountain together and looking at view. Young man embracing his girlfriend and looking away. Zdroj: iStockphoto

Má váš vztah budoucnost? Zodpovězte těchto 15 otázek a budete mít jasno

I když ve vztazích existuje málo záruk toho, co přinese budoucnost, jsou oblasti, které dokážou odhalit, jestli bude vztah fungovat. Vaše jednoduchá odpověď ano, či ne pomůže při rozhodování, jestli do partnerství máte investovat čas a energii a neobávat se zlomeného srdce.

Drobná rozhodování zažíváme každý den. Kam jet na dovolenou, zda si koupit nové boty, nebo šetřit peníze či jednoduše, co si dát k večeři. A pak tu máme ta velká rozhodnutí, která ovlivní náš život na dlouhou dobu. Na vztazích nám záleží, a to hodně. Ovlivňují naše zdraví, jak dokážeme zvládnout náročné situace i náš celkový pohled na svět. Proto rozhodnutí, s kým budeme prožívat život, je jedno z nejnáročnějších a nejzásadnějších. Odpověď na správnou volbu partnera hledáme u kamarádek, rodiny, terapeuta a nejvíce u sebe.

TIP NA VIDEO: Honza Vojtko radí, jak poznat vážný vztah

Vnímat data i intuici

Existují dva způsoby, které nám mohou ve volbách pomoci. Vnitřní pocit zastoupený intuicí a data. Jak trefně poznamenal Malcolm Gladwell ve své knize Blink, rychlá rozhodnutí mohou mít překvapivou přesnost. Spoléhat se jen na pocity není dobré, ale intuice je důležitou součástí rozhodnutí, zejména týkajících se sociálních vztahů.

Lidé spoléhají na instinkty v různých situacích, jako je například rozhodování o tom, jakou práci přijmout, jak se o sebe starat či s kým trávit čas. Důvěřovat svým vlastním pocitům je někdy nutné, protože k odborným informacím je obtížný přístup,“ říká ve své knize Gladwell.

Ale i vědecká data podají obraz situace. Slavný basketbalový statistik Bill James vyvinul tzv. Keltnerův seznam otázek, aby posoudil, zda se z daného hráče může stát opravdová hvězda. Na otázky se odpovídá pouze ano-ne. Psychologové se jeho seznamem inspirovali a profesor Dr. Gary W. Lewandowski Jr., bývalý předseda katedry psychologie na Monmouth University věnující se vztahům, sestavil seznam 15 otázek, které odhalují, zda má vztah budoucnost. Tyto otázky vám nemají najít ideálního partnera na Tinderu či pomoct se rozhodnout během krátkého románku, zaměřují se na touhu mít dlouhodobé vztahy. Abyste se z tohoto cvičení něco opravdu dozvěděli, musíte být upřímní. Pokud si lžete, žádný vhled vám to do situace nepřinese.

Seznam otázek

Zvažte každou otázku a odpovězte pravdivě jednoduchým ano, nebo ne:

  1. Dělá z vás váš partner lepšího člověka a vy z něj totéž?

  2. Je vám i vašemu partnerovi příjemné sdílet pocity, spoléhat se na sebe navzájem, být si blízcí a nemáte obavy z odchodu druhé osoby?

  3. Přijímáte se s partnerem navzájem takoví, jací jste, aniž byste se pokoušeli změnit jeden druhého?

  4. Když dojde k neshodám, komunikujete spolu s respektem a bez opovržení nebo negativity?

  5. Podílíte se oba na rozhodování, moci a vlivu ve vztahu?

  6. Je váš partner vaším nejlepším přítelem a vy jeho?

  7. Přemýšlíte o vás dvou ve smyslu „my“ a „naše“ než „já“ a „moje“?

  8. Svěřili byste si navzájem hesla k sociálním sítím a bankovním účtům?

  9. Máte s partnerem pozitivní názory – aniž byste měli přehnaně pozitivní pohled?

  10. Myslíte si, že vaši blízcí přátelé mají vztah, který obstojí ve zkoušce času?

  11. Je váš vztah bez alarmujících vztahových problémů, jako je podvádění, žárlivost a neustálá kontrola chování?

  12. Máte vy a váš partner stejné hodnoty a názory, pokud jde o politiku, náboženství, podobu a povahu manželství, touhu mít děti (nebo ne) a jak se starat o rodiče?

  13. Jste pro sebe navzájem ochotni obětovat své vlastní potřeby, touhy a cíle, aniž byste museli potlačit vlastní osobu?

  14. Máte vy i váš partner příjemné a emočně stabilní osobnosti?

  15. Rozumíte si v sexuální oblasti?

Jak je to tedy s mým vztahem?

Ano, můžete si precizně zaznamenat za každou otázku jasnou odpověď, ale není to cílem. Možná potřebujete vědět, že 12 z 15 je dobré a partner posbíral pozitivní body. Ale, jak už jsme si řekli, vztahy jsou složité a jakýkoliv pokus o jednoznačnou a rychlou odpověď je příliš zjednodušující. Otázky slouží zejména k zamyšlení, jak to opravdu ve vašem vztahu funguje a zda převažují pozitivní odpovědi a ladění vztahu. Jaká energie z něj vychází a jak se v něm cítíte. Rychlá a energická „ano“ jako odpovědi na otázky jsou nejlepší, vypovídají o dobrém vztahu, který má základ vydržet. Pokud vás nějaká otázka zastavila a museli jste u ní přemýšlet nebo vedla k jasnému „ne“, pak je to oblast, která vyžaduje pozornost a zlepšení. Jestliže převažovalo „ne“ ve většině odpovědí, tak odpověď znáte sami. Budoucnost si malujte s někým jiným.