...

... Zdroj: iStock.com

Kdy a kvůli čemu se lidé doma nejčastěji hádají? Tohle vás možná překvapí!

Občasná hádka je součástí asi každého vztahu, přičemž pro vztah představuje hrozbu nikoli to, jak často se hádáte, ale jak probíhá.

Svět se kvůli hádce nehroutí...

Psychologové dokonce tvrdí, že může pročistit vzduch a je i zdraví prospěšná. „Hádka totiž uvolňuje nashromážděnou energii a čistí tak naši mysl,“ vysvětluje terapeut Lucian Kantor. A dodává, že základním pravidlem je upozornit na naše nenaplněné potřeby, ale nedávat přitom druhému nálepky. Zjednodušeně řečeno, neměli bychom používat formulace jako „ty jsi…“. Lepší je použít třeba „tohle se mě dotklo“. Vždy bychom měli mluvit sami za sebe a nepoužívat názory druhých jako štít. Nikdy bychom neměli útočit na věci či osoby, které má ten druhý rád.

Pozor na kritický den!

Výsledky nedávného britského průzkumu odhalily, že nejčastěji se partneři hádají ve čtvrtek večer. Psychologové to celkem logicky vysvětlují tím, že v ten den už jsou lidé z pracovního týdne unavení a nervózní. Když si to uvědomíte a nebudete mít jeden na druhého přehnané nároky, možná budou vaše čtvrtky klidnější.

Ohrožený druh

Ve většině hádek partneři zaujmou dva základní postoje. Buď člověk cítí nedostatek pozornosti ze strany druhého (častěji to bývají ženy), nebo má pocity ohrožení, kdy mu partner až příliš zasahuje do života (častěji muži). Ženy si stěžují, že se jim partner málo věnuje, netráví s nimi dost času nebo neprojevuje city, muži se cítí nespravedlivě obviňovaní nebo omezovaní.

Ženy to prožívají více

Partnerské hádky mají totiž na psychiku žen mnohem větší vliv než na tu mužskou. Muž umí na hádku zapomenout v podstatě během pár minut a bez problémů se začne věnovat jiným věcem, kdežto žena potřebuje k tomu, aby se emocionálně vzpamatovala, uklidnila a hádku vstřebala, třikrát déle času. V každém případě by ale oba partneři měli hádku směrovat hlavně k udobření a neměli by se bát přiznat i své chyby.

Neplatíš, tak nepřepínej

Domácí hádky se vedou dost často o malichernosti. Respondenti výše zmiňovaného výzkumu uvedli mezi nejobvyklejšími důvody hádek s partnerem tyto: chlupy v umyvadle, neustálé přepínání televizních kanálů, dlouhé čekání na partnera, sekýrování kvůli domácím pracím či zbytečně rozsvícené světlo. Zvlášť opatrní byste měli být v partnerské komunikaci ve třetím roce vztahu – pro ten je typické zvýšení počtu hádek. Důvod? Jednoduchý. Chování partnera, které vám na začátku mohlo připadat roztomilé, vás najednou začne vytáčet.

Další skvělé články najdete v únorovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie