.

. Zdroj: iStock.com

Jak se stát oblíbenou osobou a mít hodně přátel?

Určitě znáte nějakého člověka, kterého mají všichni rádi. Je sledován, obdivován, všude zván a málokdo na něm vidí něco špatného. Svatozář nemá, ale určitý způsob chování a naladění ano. Učte se od něj a budete mnohem populárnější osobou.

Mít víc přátel, nebýt tou přehlíženou osobou v kolektivu, setkávat se s větším zájmem druhých lidí, být zkrátka oblíbenou osobou, se kterou lidé tráví čas a možná touží být jako ona. Kdo by nechtěl být oblíbený? Musíte se narodit s nějakou magickou aurou, být dokonalí, nejkrásnější nebo nejchytřejší? Odpověď zní ne. Stačí být sama sebou a chovat se tak, aby lidem ve vaší společnosti bylo příjemně. V oblasti problematiky, jak pozitivně působit na lidi, byl inspirativní osobou bezesporu lektor a americký spisovatel Dale Carnegie, z jehož knih čerpá a učí se mnoho lidí. Někteří ho kritizovali za naivní a účelový optimismus. Možná v něčem býval, ale když poukazoval na způsoby chování oblíbených lidí, mýlil se minimálně. Dle něj existuje několik způsobů, jak se stát oblíbeným. Já jsem si zapsala tyto.

Opravdově se zajímejte o druhé

A to upřímně. Mezi jedno z mouder římského dramatika Publia Syruse patří myšlenka oboustranného zájmu: „Zajímáme se o druhé, pokud se oni zajímají o nás.“ Tento zájem, stejně jako jiné mezilidské vztahy, musí být upřímný. Musí platit nejen o straně, která projevuje zájem, ale i o té, která zájem přijímá. Jestliže chcete mít víc přátel a být oblíbení, zdravte lidi živě, se zájmem. Když vám někdo volá, mile ho pozdravte. Můžete být sebekrásněji oblečení, ale pokud váš výraz tváře značí nezájem a nudu, nikdo k vám nepřijde a nedá se do řeči. Kdykoliv budete vycházet ze dveří, narovnejte se, mějte hlavu hrdě vzhůru, zhluboka se nadechněte a dopřejte si dotek slunečního svitu. A nezapomeňte se usmívat.

Usmívejte se

Z mnoha výzkumů vyplývá, že lidé, kteří se smějí, mnohem lépe vyučují, řídí druhé, prodávají, a dokonce i vychovávají šťastnější děti. Nejde jen o úsměv, ale celkové naladění. Jestliže chcete, aby s vámi lidé rádi trávili čas a bavili se, musíte být nejprve vy sami dobře naladěni. Pro druhé je totiž úsměv znamením dobré vůle a je neskutečně nakažlivý. A lidé se chtějí cítit dobře. Úsměv nestojí nic, a znamená mnoho. Lepší je jít na oběd s pozitivně naladěnými kolegy než s partou mračounů, co si na něco neustále stěžují.

Zapamatujte si jména a život lidí

Lidé mají rádi svá jména a jsou na ně hrdí a moc rádi je poslouchají. Jenže většina lidí si při seznamování jména nezapamatuje, a když se loučí nebo chtějí danou osobu oslovit, najednou tápou. Proč? Protože se při seznamování soustředí na sebe, jak se sami budu prezentovat. Proto buďte soustředěným posluchačem, upřímně se zajímejte, váš společník to vycítí a tím mu složíte ten nejupřímnější kompliment, který můžete druhému dát. Za výborného posluchače byl považován Sigmund Freud, o kterém kdysi jeden z lidí kolem něj napsal: „Nikdy jsem v nikom neviděl tak soustředěnou pozornost. Nepatřil k těm, kteří vás očima probodávají, jeho oči byly mírné a moudré. Hlas měl laskavý a bohatý. Ocenil vše, co jsem mu řekl.“ Co si z toho odnést? Buďte pozornými posluchači, nemluvte jen o sobě a dávejte lidem otázky, na které budou rádi odpovídat.

Dejte druhému najevo, že si uvědomujete jeho osobní důležitost

A oni budou považovat za důležité vás. Hlavní podstatou lidské povahy je touha po uznání. Jak říkal americký filozof a psycholog John Dewey: „Touha cítit se důležitým je nejnaléhavější žádostí lidské přirozenosti.“ Všichni chceme být oceněni, uznáni, potřebujeme cítit důležitost. Zde platí jednoduché a tolik obemílané moudro: „Čiňme lidem to, co chceme, aby oni činili nám.“ Uznávejte i vy lidi kolem sebe, nechte je mluvit o sobě, nechte je zazářit, když mohou. Nejjistější cesta k jejich srdcím je, když upřímně uznáte jejich důležitost. Oni vám to oplatí.