.

. Zdroj: istock.com

Detox přátel. S kým dál kamarádit a komu říct sbohem?

Zelenou chlorellu už jste do svého jídelníčku zařadila dávno, detox těla probíhá. Na stole se vám kupí spousta motivačních knih, takže ani mysl nestrádá a dochází k očistě. A teď je čas se zaměřit na vztahy. Partnera, je-li dobrý, neměňte, ale možná se podívejte kolem sebe. Zaostřete na přátele, udělejte si v nich pořádek a nechte si jen ty opravdové.

Několik měsíců se vám neozvala, vlastně, když nezavoláte vy, neozve se vůbec. Na její narozeniny nikdy nezapomenete, zato ona vždy, výjimečně jí to Facebook připomene a pošle přes Messengera strohé „Všechno nejlepší“. Ona už s vámi zřejmě přátelství přerušila, ale vy si to ne a ne připustit. Ano, neradi ztrácíme ze svého života lidi, se kterými nás pojí společná minulost, a tak vztahy uměle udržujeme a udržujeme. Jenže víte, kolik nás to stojí sil, pocitů viny a hlubokého přemýšlení, proč se neozývá? Jste snad vy tak špatná kamarádka?

Kamarádi navždy?

Pokud zjistíte, že přátelé už nejsou přátelé, nebuďte v depresi. Mnoho přátelství vzniká díky určitým situacím, kdy máte mnohé společné, ale jakmile tento prvek vymizí, přátelství chladne až vyhasne. S mojí kamarádkou Monikou jsme byly na vysoké jedna ruka, přežily drsné rozchody, několikeré vyhazovy od zkoušek, užívaly si bujaré studentské večírky, byly jsme si družičkami na svatbě a člověk by řekl, že přátelství bude na věky. Jenže pracovní shon, životní povinnosti a taky bydliště v jiném městě nás lehce vzdalovaly.

Začala jsem vnímat, že pokud nezavolám nebo něco nezorganizuji, nikdy se neozve. Intervaly setkání se prodlužovaly a já začala svou iniciativu krotit. Ale pořád mi v hlavě běhalo, že jí zavolám, dáme kávu, vyrazíme nakupovat. Šok, který mě probral, následoval po tři čtvrtě roce, kdy mi naše společná známá oznámila, že je Monika těhotná, za měsíc rodí, rozvedla se a žije jinde. Tak zásadní věci, a já nevěděla nic!

Možná bych věděla, kdybych JÁ zavolala. Tahle skutečnost mě donutila zamyslet se nad tím, jací přátelé mi opravdu stojí zato. Za energii, čas, myšlenky a regulérně jsem se vrhla do detoxu přátel. Už tak máme život nabitý minutu po minutě, tak proč ztrácet čas a energii s udržováním přátelství, které už je dávno passé.

Je čas jít dál… s někým jiným

Jak řekl Dalajláma: „Nebuďme zklamáni z toho, že nás lidé zrazují. Staří přátelé odcházejí, noví přátelé se objevují. Je to jako s dny. Staré dny odcházejí, nové se objevují. Důležité je, aby pro nás měli smysl. Naši přátelé i naše dny.“ Odpojení není vždy jednoduché, ale v některých případech je dokonce nutné. Překročila kamarádka hranici tolerance? Manipuluje s vámi? Po každé schůzce se cítíte špatně, odcházíte negativně naladěná a úplně vysátá? Tento typ „toxických“ přátel se udržovat určitě nevyplatí. Buď je razantně ukončete, nebo nechte vyplynout. A když dojde na shledání, reagujte se zdvořilostí.

Změna je život

Ale pak tu máme přátelství, která nejsou toxická, nijak nám lidé neubližují, jen zkrátka vlivem životních situací přešla do jiného stádia. Je ale přirozené, že změna vaší životní situace vede ke změně přátel. Nebraňte se tomu. V nové práci potkáte lidi, u kterých zjistíte, že jsou vaší krevní skupinou, a tím, že s nimi trávíte mnohem více času, stávají se bližšími než ti, které už nevídáte.

Nebojte, o ty opravdové přátele nepřijdete, ty zůstávají navzdory okolnostem. Mám kamarádku Helenu, už dvacet let, i když s jejím bratrem už nechodím, odstěhovala jsem se sto padesát kilometrů daleko, jsem s ní v kontaktu a vídáme se víc než s kamarády, které mám za rohem. Protože obě o naše přátelství stojíme. Obě na něm pracujeme. Tu zavolá ona, tu já. Když má nápad, kam vyrazit, zavolá. A když nemůžeme najít termín setkání, kalkulujeme, přehazujeme, dokud to nevymyslíme. Ne všechna přátelství, u kterých se frekvence setkání snížila, stojí za to přerušit. Zamyslete se nad tím, která stojí za to znovu vzkřísit. Zkuste se ozvat, dejte tomu pár měsíců, buď zas naskočí, nebo jim ujede vlak. Třeba zvládnete navázat přesně tam, kde jste skončili, ani se vám nebude zdát, že je to tak dlouho, co jste se viděli naposled. Přátelství udržíte jen tak, že se o něj budete starat.

Vítězí kvalita

Zamyslet se nad svou sítí přátel můžete jednoduše. Plánujete oslavu kulatin nebo svatbu či jinou větší událost? Jména těch, které chcete pozvat, začnou naskakovat automaticky. Zjistíte, že ti, které jste pozvala před pěti lety na promoci, už možná ve vašem životě nehrají tak důležitou roli či z něj úplně vypadli. To je normální. Jejich místo zaplní ti aktuální. Nezapomínejte na to, že v případě přátelství není až tak důležitá kvantita, ale jde hlavně o kvalitu. Hledejte přátele a lidi, se kterými se budete cítit dobře a se kterými se budete vzájemně posouvat dál. Že se přátelé, čím jste starší, hledají těžko? Nikoliv. Oni přijdou. S novou prací, novým přítelem, s novou aktivitou. Přátelství není limitováno věkem. Není čas zavolat kamarádce?