...

... Zdroj: iStock.com

Co vám prozradí, že už do vás partner není zamilovaný?

Všichni toužíme po šťastných koncích jako ve filmu a lásce až navěky, ale někdy to zkrátka nevyjde. Možná právě jako vztah, ve kterém zrovna jste. Tušíte, že něco není v pořádku, ale nejste si jistá. Jak poznáte, že už do vás partner není zamilovaný a láska je pryč?

„Když přijdu domů, ani nezvedne oči od počítače. Když si u večeře začneme povídat, skončí to hádkou. Myslím, že už mě nemiluje,“ svěřovala se mi nedávno přes Skype kamarádka, která žije v dlouhodobém vztahu. Tak dlouhém, že všichni očekáváme, kdy přijde se zásnubním prstenem. Místo toho mi ne moc nadšeně popisuje situaci doma. V každém vztahu jsou období s mráčky na nebi, stresovými situacemi, kdy fungujeme pouze racionálně a vášeň či šimrání v břiše na chvíli ustoupí, ale vše by se po nějaké době mělo zase vrátit do láskyplného stavu. Někdy k tomu ovšem nedochází a začneme si klást otázku, zda jsme do sebe ještě zamilovaní. Jsou nějaká znamení, která nám dají odpověď?

Nepřibírá vás do konverzace

„Většina vztahů neumírá přirozenými příčinami, ale sobectvím, zanedbáváním, lží, nedostatkem ohleduplnosti a tajemstvím,“ říká Lizzie Natesky věnující se vztahovým problémům na serveru Medium.com. Jestliže se něco z toho ve vašem vztahu vyskytuje, prozradí to způsob, jakým vás partner zapojuje do konverzací s ostatními lidmi. Chrání si před vámi všechny texty, co si píše s ostatními? Nechce, abyste se zapojovala do jeho hovorů? V diskuzích s přáteli vás ignoruje? Nesmíte se dotknout jeho mobilního telefonu, natož se mu podívat přes rameno, když pracuje na počítači? Ve skutečně milujícím vztahu je čestné jednání v komunikaci základem. Podle doktorky Susan Krauss Whitbourne, PhD z University of Massachusetts Amherst pokud máte pocit, že se jedná o atypické chování vašeho partnera a není šílencem toužícím po soukromí, pak ano, rozhodně se snaží před vámi něco skrýt.

Často používá telefon, ale na vaše zprávy téměř nereaguje

Většina z nás tráví na telefonech dost času, neboť žijeme v době sociálních sítí, kontrolujeme aplikace, emaily, jsme součástí skupinových chatů, proto ne každé podívání se na telefon znamená, že vás partner nemiluje. Jako varovné znamení, že se něco děje, vnímejte, když musíte bojovat o partnerovu pozornost právě s telefonem. Na místě je otázka: „Co nebo kdo neustále udržuje jeho pozornost na displeji v době, kdy jste spolu?“ Odpovídá na notifikaci bleskurychle, ale když píšete nebo voláte vy, padáte do hlasové schránky či čekáte na odpověď několik hodin? Jestliže bývaly časy, kdy vás během společného času držíval za ruku, a teď v ní neustále třímá mobil, měla byste si dávat pozor.

Nesdílí s vámi život tolik jako dřív

Jednou z nejhezčích věcí, které vztah nabízí, je společné sdílení zážitků, pocitů a názorů, kdy si můžete povídat o čemkoli. Takže pokud s vámi dříve partner nadšeně sdílel nudný i perfektní den, který prožil, a najednou nic, je možné, že sdílení probíhá s někým jiným. Zkuste se zeptat, proč už s vámi nesdílí to, co prožívá? Jeho odpověď může odkrýt problém, který vznikl. Anebo to, co nechcete slyšet, že už ho tolik nezajímáte.

Nemiluje se s vámi

Jedním z nejhorších znamení, že vás partner už nemiluje, je nezájem o vzájemnou intimitu. Když ho obejmete, máte pocit, že je jinde. Objetí nevrátí anebo z něj cítíte chlad. I v dlouhodobém vztahu, kdy dávno vyprchala zamilovanost, intimita funguje. Nemusí to být každodenní sex, ale páry si projevují náklonnost doteky, líbáním, pohlazením a člověk cítí lásku. Jakmile i drobné intimní projevy mizí, neměla byste situaci ignorovat. Něco se děje.

Cítíte se citově podváděná

Podvádění není vždy jen fyzickým aktem. Ve skutečnosti můžete partnera podvádět také v emocionálním smyslu, což se obvykle děje prostřednictvím malých, ale intimních aktivit. Podle Tammy Nelson, PhD, psychoterapeutky a uznávané odbornice na sexuální terapii, je emoční podvádění charakterizováno chováním mikropodvádění, které by mohlo vést k intenzivnějšímu sexuálnímu chování. Může zahrnovat svěřování se s intimními věcmi někomu jinému než partnerovi nebo trávení volného času on-line komunikací s osobou, se kterou nemáte romantický vztah. Říká se, že když emocionálně podvádíte, cítíte emocionální spojení s druhou osobou. Pokud máte pocit, že se tímto způsobem partner chová, pravděpodobně vás už nemiluje. Je důležité a zdravé, aby páry měly vlastní koníčky a přátelství, ale pokud partner neochvějně odděluje svůj život od toho vašeho, může to být známka toho, že se od vašeho vztahu distancuje.

Stále vás porovnává s někým jiným

Theodore Roosevelt kdysi řekl pravdivou větu, že srovnávání je zloděj radosti. A to platí jak ve vztahu k sobě samému, tak ve vztazích. Byla jste dříve nejbáječnější ženou pod sluncem a najednou, ať uděláte cokoliv, není to dost dobré, případně je kolegyně Radka vždy lepší? Když vás partner neustále porovnává s konkrétní osobou, mohlo by to být známkou emocionálního podvádění z jeho strany a možná už do vás není zamilovaný. Není-li to konkrétní osoba, možná jen pro něj přestáváte být zajímavá.

Začíná zbytečné hádky

Začaly být hádky na denním pořádku? Když už vás někdo nemá v lásce, povede zbytečné hádky, ve kterých vás může dokonce obvinit, že jste to vy, kdo se chce rozejít. Přehazuje vinu na vás a tím odlehčuje svědomí, které ví, že v jeho srdci figuruje jiná osoba. Tímto způsobem hledá snadnou cestu ven. Chce, abyste rozhodnutí o rozchodu učinila vy. Dokonce na vás může zaútočit s tím, že má pocit, že vy podvádíte jeho a našla jste si někoho jiného.

Ve vaší přítomnosti je neklidný a nepříjemný

Partner, který už do vás není zamilovaný, se začne ve vaší přítomnosti chovat neklidně. Spíše bude vyhledávat společnost druhých, kde uvidíte, že se cítí uvolněně. Chvíle, kdy byste měli být o samotě, začne sabotovat. Raději zajde na drink s přáteli než být s vámi doma. Když navrhnete víkendový plán, najednou si není jistý, zda bude mít čas či peníze. Podle odborníků to může znamenat, že je ve fázi přemýšlení a zkoumání alternativ. Zůstat, nebo jít dál? „V tuto chvíli se s vámi z nějakého důvodu bojí rozejít. Není si jistý nebo není připraven. To, že si vás udržuje na dosah ruky, aniž by dával velké sliby, mu umožňuje emocionálně testovat někoho nového, zatímco vás má jako záložní známost. Tento druh vztahu však nakonec zlomí vaši sebeúctu,“ vysvětluje chování partnerů odbornice. Možná je čas najít si opravdu milujícího partnera.