Nikdo nepozná, že je mi pětatřicet

Nikdo nepozná, že je mi pětatřicet Zdroj: iStock.com

7 triků, jak vypadat a cítit se mladší

Ano, můžete vyrazit na nejbližší kliniku estetické medicíny a za své uspořené peníze si nechat aplikovat elixír mládí. Než se tam vydáte, zkuste pár malých triků, které vám uberou pár let a vyhladí vrásky. Nebudete to bolet, ba naopak, budete si je užívat.

V pětadvaceti si na anti-aging krém ani nevzpomeneme, pevnost, pružnost a svěžest našeho těla je ve vynikající formě, ale jak se na první místo našeho věku dostane trojka a čtyřka, nejde si nevšimnout nových vrásek kolem očí, šedivého vlasu či změny proporcí. Naštěstí s tím ale můžeme něco udělat a o pár let se omladit. Kdo by nechtěl dostat poklonu, že vypadá mladší a je od dvacítek k nerozeznání?

Hedvábné ruce

Na tvář můžete nanést spoustu krémů a make-upu a zakrývat a ubírat, ale jsou to ruce, které pak prozradí váš skutečný věk. Myslete na ně, tak jako na oční okolí, kterému dopřáváte ty nejlepší krémy. U rukou platí mazání. Investujte do speciálního krému, který vaše ruce zvláční, hydratuje, ale nezamastí. Používejte ho denně. Chodíte-li na různé kosmetické procedury, investujte i do té, která dodá svěžest pokožce na vašich rukách. Spojte zdravou pokožku vašich rukou a upravenou manikúru a máte z toho minimálně minus pět let.

Pokračování 2 / 7

Make-up triky

Jistě jste si všimla, že s přibývajícím věkem se mění nejen struktura vašeho obličeje, pružnost pleti, ale i barevnost a kvalita, a najednou získáváte pocit, že máte jiný výraz ve tváři. Make-up artistka a stylistka Adéla Anděla Bursová vysvětluje, proč tomu tak je a jak jednoduchými triky vrátit mladost tváři: „Co se týká barevnosti pleti, ta získává věkem spousty barevných změn (pigmentové skvrny, popraskané žilky, kapiláry, pihy), které mohou způsobit optické zestaření. Co se týče struktur obličeje, tak největší problém je u očních víček, tvorba kožní řasy nad pohyblivým víčkem, prohlubující se kruhy pod očima, klesání jablíček tváří a ztráta pevnosti rtů, které časem povolují a ochabují.

Optické narovnání těchto struktur je mnohem důležitější než zakrytí vrásek. Make-up, který má omlazovat, tedy prioritně vyrovnává tón pleti a navrací jí broskvové podtóny přirozené středoevropským ženám, překrývá prosvítající žilky a popraskané kapiláry, případně navrací přirozený, mladistvý jas pleti. Pomocí tmavších a matných tónů vytváříme optickou hloubku v tváři, např. převislé oční víčko opticky zvedneme, a naopak pomocí optických rozjasňovačů a světlých barev vytáhneme např. rýhy pod očima. Rtům navracíme plnou pigmentaci, to znamená, že líčíme celou jejich plochu včetně světlé kontury kolem rtů. Nový a zajímavý bod omlazujícího make-upu může být v umístění tvářenky, neboť tváře věkem padají, což znamená užití svěží barvy o malý kousek výš, než aktuálně přirozená líčka jsou.“

Pokračování 3 / 7

Obličejová jóga

Denně svůj obličej vídáme v zrcadle, a když už si ho tak prohlížíme, proč nevyužít tento čas ke cvičení. Ne, žádné kliky a leh sedy, ale obličejovou jógu. Mrkněte na stránky věnující se tomuto typu jógy či absolvujte „obličejový“ workshop a naučte se jednoduché cviky na svaly ve tváři, které vlivem stárnutí ochabují stejně jako jiné části těla a potřebují posílit. Široké úsměvy, špulení rtů, vykulené oči a další cviky, které omladí a rozveselí.

Pokračování 4 / 7

Spokojená mysl

Ať budete natírat, masírovat a špulit, jak chcete, bez nastavení mysli to nepůjde. Negativismus, nuda, nespokojenost se svým tělem a životem vám vrásky nalajnují velice rychle. To, jak se cítíte, se odráží ve vaší tváři, proto je důležité při procesu omlazení začít v hlavě a probudit své tělo a smysly, jak doporučuje Lucie Harnošová, zakladatelka projektu alchymiezeny.cz: „Ženy, které mají ve svém těle rozvinuté potěšení, září míle daleko, a ať mají jakýkoliv věk, vždy vypadají mladě. Jak se k takovému potěšení dostat? Nejlepší cesta je přes probouzení našich smyslů. Dovolíme si naplno prožívat krásu květin okolo nás, příjemných zvuků, lahodné chuti. Obklopujeme se příjemným prostředím a všímáme si, kdy takové chvíle potěšení během dne prožíváme. Může nám pomoci i vytvořený seznam, kde si takové mini chvilenky, které v nás probouzí radost, sepíšeme. První doušek lahodné kávy, vánek, který si pohrává s našimi vlasy a ty nás hladí po krku...“ Víte, co vás dokáže příjemně naladit a udělá vám radost? Seznam takových chvil co nejvíce rozšiřujte.

Pokračování 5 / 7

Krása oblečení

Když už je hlava nastavená, hrajte si s vaší vnější schránkou a nebojte se do hry omlazení zapojit oblečení. Jeho široká nabídka, rady jak kombinovat, nové materiály, to vše vám umožní podtrhnout, co je na vás krásné, a zakrýt nedokonalosti. Nevzdalujte se od podpatků, výstřihů, kratších šatů, výraznějších barev, správnou kombinací můžete nosit cokoliv. Větu „To je pro mladší“ si zakažte. Tak jako Kamila Boudová, odbornice na udržitelnou módu, autorka knihy Falešná Pařížanka, jež své profesní módní zkušenosti načerpala v Mekce módy Paříži, kde studovala a pracovala: „Já na to jdu přes mladistvý vzhled. Bořím v sobě stereotyp toho, jak by měla žena vypadat ve třiceti, jak bych měla vypadat a oblékat se jako „matka” a funguje to skvěle. Hodně mi v tom pomohla Paříž, a dokonce jedna úplně konkrétní žena, která jednou přednášela s bříškem na konferenci. Když jsem ji potkala na jiném semináři o rok později, nevěřila jsem, že je „matka”. Měla malou moderní designovou kabelku, boty na vysokých platformách, sukni podle posledních trendů. Výrazné líčení a energii pětadvacetileté holky. Tak mi otevřela obzory a zbořila hranice, které jsem si v sobě sama postavila.“

Pokračování 6 / 7

Stylové brýle

Když už jsme u stylingu a módy, trendem posledních let jsou brýle. Když se kolem sebe rozhlédnete, mladého člověka se stylovými brýlemi uvidíte na každém kroku. Proč i vy byste nemohla nasadit brýle. S přibývajícím věkem se zrak zhoršuje, takže taková preventivní prohlídka u očního lékaře není od věci. Neděste se, že vám najde i půl dioptrie, alespoň si budete moci vybrat zajímavé brýle a nejen zrak omladit. Pozor ale na správný výběr obrouček. Vyzkoušejte jich hodně, ať najdete, které vás omladí. Jděte po moderním designu a u černých obrouček zbystřete, mnoha tvářím přidávají léta. Navíc brýlemi přestanete mžourat a vyrábět si vrásky kolem očí a na čele.

Pokračování 7 / 7

Sex, láska, spokojenost

Láska, zamilovanost, spokojenost v partnerství a sexu člověku moc prospívá a neskutečně ho omlazuje. Užívejte si svou lásku, nebojte se zamilovat do mladšího a rozhodně nezanedbávejte sex, ba naopak pracujte na tom, aby byl lepší a vy z něj čerpala energii, což doporučuje ženám i Lucie Harnošová, autorka projektu alchymiezeny.cz: „Tím, že známe své tělo a to, co nás otevírá, dokážeme rozproudit naši sexuální energii. Až příliš často ženy čekají jen na to, co s nimi partner udělá. Ale jak by mohl vědět, co nám dělá dobře, když to nevíme my? Důležité je začít od sebe. Sama poznávat své tělo, sama zkoumat, co mi dělá dobře, naprosto jistě vědět, jaký dotek kdy potřebuji a cítím se v bezpečí, abych se mohla do prožitků rozkoše ponořit. Mějme stále začátečnickou mysl a s nadšením zkoumejme to, co nám přináší slast a radost.“