Já se rozmluvím

Já se rozmluvím Zdroj: iStock.com

Jak mluvit před lidmi a být klidná. Jde to naučit?

Tak na vás ten úkol padl také. Je jedno, jestli máte prezentovat svůj projekt nebo promluvit na třídní schůzce. Musíte mluvit na veřejnosti. Dost na to, aby se spousta lidí vyděsila. Ale vy nemusíte! Stačí se naučit pár strategií a svůj přednes hravě zvládnete.

Patří to k častým nočním můrám: Vidíte se stát přede všemi, desítka párů očí vás bedlivě sleduje a napjatě poslouchá, co z vás vypadne. Za stolem u počítače se z vás slova jen sypou. Ale noc před oficiální prezentací procházíte všemi stavy žaludečních nevolností? Máte pocit, že co porada, to jeden šedivý vlas z obrovského stresu? Nejste v tom sama. Z výzkumů dokonce vyplývá, že promluvit před publikem je ve skutečnosti v Americe strach číslo jedna. Až po té následuje strach ze smrti.

Strach z kritiky, zesměšnění, odmítnutí a nedostatečnosti umět zablokovat jazyk a způsobit pěkný trapas. Jenže mluvení na veřejnosti je součástí našeho života a práce. U někoho více, u jiného méně. A pokud si nechceme dobrovolně vybrat izolaci, je potřeba tento strach či blok eliminovat. Jak na to? Učit se od těch v mluvení zběhlých, například od autorky knihy How to Write and Give a Speech, Joan Detz, která se specializuje na trénink mluvení. Co tedy dělat?

1. Předem navštivte pódium nebo místo konání

Postavíte-li se tam, kde budete přednášet, získáte přehled. Cílem je omezit nejistotu a seznámit se s prostředím. Jak dlouho vám bude trvat dojít od vchodu k pódiu? Bude tam pultík? Jak velká je místnost? Budete mít mikrofon, nebo musíte křičet? Máte možnost mít tabuli? Jak se budete pohybovat? Zvládnete rozdávat materiály k prezentaci? Bude místo v uličkách, kolem stolu? Zkuste si to, ať vás nic nepřekvapí. Budou vidět vaše poznámky, nebo se raději řeč naučit perfektně nazpaměť?

2. Postavte se, když nacvičujete

Trénovat si přednes předem se rozhodně vyplatí. A při nácviku si stopujte čas. Řeč nebo prezentace vždy trvá déle, než si myslíte. Při nácviku mluvte tak hlasitě, jak budete mluvit naostro – upravujte svůj tón, zrychlujte, zpomalujte, určitá slova řekněte výrazněji pro lepší efekt.

3. Zkoušejte před lidmi

Pokud vám opravdu jde o zásadní věc, posaďte na gauč kamarádky, děti, rodiče či partnera a trénujte. Podle uznávané studie zesnulého polsko-amerického psychologa Roberta Zajonce pouhá přítomnost dalších lidí zvyšuje vaše vnímání. Pokud nacvičujete o samotě, nebudete mít možnost se tomu přizpůsobit.

4. Používejte tělo

Když si Ivanka Trump trénovala proslovy v kampani svého otce, učila se triky od Johna Paula Engela, který začal svou řečnickou kariéru v Kongresu. Sám říkal, že se během své práce naučil řadu prvků práce s tělem. Určitě musíte stát pevně chodidly na zemi pro lepší rovnováhu a sebevědomí. Když říkáte novu informaci, udělejte pohyb – krok dopředu a lehký úklon k publiku, jako byste jim říkaly tajemství, nebo zvednutí tří prstů, když chcete říct tři věci.

5. Dostaňte se do nálady

Jak říká Joan Detzová ve své knize: „Je to to nejdůležitější, když mluvíte před lidmi. Zklidnit se a vytvořit si chvilkový tichý prostor, než vystoupíte před lidi. Pročistíte si hlavu, všechno si v duchu zopakujete a dodá vám to pozitivní energii.“ Takže si najděte v práci klidné místečko a než se vydáte řečnit na poradu, dejte si tam chvilku klidu.

6. Projděte si novinky

Vše, co se v blízké době týkalo vašeho tématu projevu, je dobré si prostudovat. Prezentaci jste si připravovala před několika dny, ale během těch se mohla řada věcí změnit, zejména aktuální čísla, poslední připomínky, projděte si emaily týkající se tématu, zprávy, zkrátka buďte vždy aktuální.

7. Trénujte a trénujte

Tak jste se naučila jezdit na kole, řídit, mluvit cizím jazykem a s mluvením na veřejnosti je to to samé. Cvičte, využívejte možnosti mluvení, neschovávejte se. Pokaždé to možná nedopadne na sto procent, ale tréninkem se šance zvyšují.