Tak teď si vůbec nevěřím

Tak teď si vůbec nevěřím Zdroj: iStock.com

Co odhalí, jaké máte sebevědomí? To, jak stojíte

Vejde do místnosti a vám je hned jasné, že tenhle člověk ví, co chce. A to ještě nepromluvil. Co vám to prozrazuje? Jeho postoj, který říká: Stojím pevně nohama na zemi a zpříma. Může opravdu postoj ovlivňovat to, jak se cítíme?

Mám jednu kamarádku Lucku. Vzdělaná, sportovkyně, na šéfovské pozici, s krásnými havraními vlasy. Říkáte si, tak ta musí mít sebevědomí v malíku. Jenže když kráčí k našemu kavárenskému stolečku, i přes hezké oblečení a účes vidíte holku, která si zas tolik nevěří. Svěšená ramena, lehce nahrbená záda, váhavý krok a těkavý pohled. Má za sebou tolik úspěchů, ty však nevidí. Vždy se do popředí dostává vše negativní, co se kolem ní děje. Její postoj už zdálky mluví za vše. Podobně to bylo donedávna i u kolegyně Lenky. Shrbený postoj a hlava zapadlá mezi rameny. Tady byl důvod jiný. Její přítel byl o trochu menší než ona, zato o to větší dirigent. Aby ho Lenka nepřevyšovala, nejen vzrůstem, začala se hrbit. Po jejich rozchodu zas vyrostla o pět centimetrů a na svět se dívá se zvednutou hlavou. Obě mají jedno společné. To, jak se cítily uvnitř, dávaly najevo svým postojem. Víte, jak působíte vy? Zkuste si stoupnout před zrcadlo. Co vidíte? Jak jsou ohnutá vaše záda? V jaké pozici je vaše hlava? Už rozumíte tomu motivačnímu heslu „hlavu vzhůru“, když potřebujete dodat odvahu?

Hlava, ramena, záda

Tak tahle svatá trojice nám o tom, jak se cítíme, říká nejvíc. Stará přísloví tu nejsou jen tak. Pochopíme-li jejich smysl, můžeme si rychleji uvědomit, co se děje. Pokaždé, když mě bolí záda v oblasti beder, připomene se mi „na svá bedra si nakládá příliš“ a je mi jasné, že jsem to s tím To Do seznamem přepískla. Při úspěchu vás „poplácají po zádech“. Že se necítí úplně dobře, prozrazují lidé se svěšenými rameny připomínající ptáky se zplihlými křídly, nesoucí velké břímě odpovědnosti. Nebo naopak, člověk který se prezentuje, že je pánem situace, „dělá ramena“. Naivní idealista „má hlavu v oblacích“, nad hledáním řešení si doslova „lámete hlavu“, a proto tak bolí. Jak vidíte, spojení naší psychické a fyzické stránky je absolutní.

Na principu propojení emocí a těla například pracuje tradiční čínská medicína. Avšak tato interakce byla podložena i vědecky. To, jak spolu souvisí duše a tělo, vám dokonale poskytne kniha Nemoc jako řeč duše od proslulého terapeuta Ruedigera Dahlkeho, který při svých výkladech vycházel z chorobopisů pacientů. Úzkou souvislost mezi naší psychikou a tělem rozebírá i náš významný český psychiatr Radkin Honzák ve své knize Psychosomatická prvouka. Pojďte se tedy dozvědět víc.

A jak je to s tím sebevědomím?

Změna postoje dokáže s vaším sebevědomím zázraky. Jestliže se svým sebevědomím máte dobrý vztah a jen někdy potřebujete dodat víc víry v sebe, není nic jednoduššího než napřímit postoj, dát hlavu vzhůru, vypnout prsa a zhluboka se nadechnout a takto vykročit, kamkoliv chcete. Znáte to, jak se najednou cítíte líp? Máte pocit, že dokážete všechno? I taková mírná změna vašeho postoje může mít příznivý efekt na vaši náladu a promítá se i do hlasu. Takže, jestliže chcete působit při telefonním hovoru sebejistěji, narovnejte se, uvolněte ramena a klidně si položte ruku na břicho. „Během dne řešíme spoustu situací a možná si ani neuvědomíme, jak při tom sedíme, stojíme či chodíme. A právě tento postoj ovlivňuje naše naladění a míru sebevědomí,“ říká klinická psycholožka, která se specializuje na pozitivní psychologii a zlepšování života, Angela Faith, která zároveň i poukazuje na zdroj našeho postoje. „Možná, že už si svůj shrbený postoj nesete z mládí, kdy jste se v období psychického a fyzického růstu potýkali s mnoha nejistotami, ať už kvůli své výšce, váze nebo problematické pleti. Vše vás vedlo k tomu se spíše uzavírat do sebe a tím uzavírat i tělo, choulit se do sebe, chránit své srdce a svůj život.“

V takovém případě je dobré na držení těla zapracovat vědomě. Ať už s pomocí cvičení, jako je třeba jóga, které vaše tělo otevře, narovná, a to zejména v oblasti zad a krční páteře, nebo návštěvou odborníka, který vám pomůže s vaším vlastním kritikem a vnitřním dítětem. Začít můžete tím, že v sobě najdete šťastné okamžiky, úspěchy, pochvaly, ocenění, které si budete připomínat, a ty vám pomohou překonat každodenní výzvy. Nevěříte si, že dokážete mluvit na veřejnosti před skupinou lidí? K posílení vaší víry v sebe a dodání odvahy pomůže, když se narovnáte a dáte hlavu vzhůru. Zkuste toto jednoduché cvičení, kdykoliv si potřebujete věřit.