Jak uniknout rutině?

Jak uniknout rutině? Zdroj: Unsplash.com

15 způsobů, jak uniknout každodenní rutině. Začněte ještě dnes!

Máte pocit, že váš život uvízl ve stereotypu? Děláte každý den to samé a nebaví vás to? Nečekejte, že si vás dobrodružství najde. Zařiďte si ho sami, v rámci svého každodenního života. A začít můžete už dnes. 

1. Jděte do toho

Možná se toužíte osvobodit od každodenní rutiny, ale už jen když si představíte, že byste to doopravdy udělali, se trochu vyděsíte a utečete zpátky do svých vyjetých kolejí. V tom případě může vaše cesta za každodenním dobrodružstvím začít ve chvíli, kdy se doopravdy osmělíte něco změnit. „V hlavě nám často krouží spousta myšlenek, které začínají slovy ,měl bych‘,“ říká kouč a terapeut Jacqui Marson . „Zkuste zaměnit ,měl bych‘ za ,mohl bych‘ a uvědomíte si, že máte na vybranou.“

2. Změňte ranní rituál

Může jít o úplnou drobnost, která vám do vašeho všedního rána vnese novou, drobnou radost. Například si můžete místo obvyklých televizních zpráv, které zapínáte ještě skoro poslepu, pustit cédéčko s oblíbenou hudbou. Anebo vyrazit o pár minut dřív a nasnídat se na zahrádce blízké kavárny. Případně změnit trasu, kterou míříte do práce, či ujít kus cesty pěšky a dívat se kolem sebe.

3. Pořiďte si vlastní galerii

Když jste ponoření v každodenních povinnostech, může se stát, že ani nevnímáte proměny ročních období. Jak zůstat ve všedních dnech víc v kontaktu se světem okolo? „Skvělý trik je každý den si v rychlosti udělat fotku něčeho, na co venku narazíte. Může to být strom, louže, nebe nad střechami, cokoli, co vám připomene, že přírodou jsme obklopeni i ve městě,“ navrhuje kouč Hugo Whately. „Cílem je začít si uvědomovat přírodní rytmy a proměny,“ dodává.

4. Vyzkoušejte nový recept

Existuje jídlo, na kterém jste si pochutnali v restauraci či na dovolené? Šťavnatý steak, sushi, tiramisu… Tak právě něco z toho si zkuste udělat doma. Nešetřete na ingrediencích a dopřejte si dost času na přípravu. Jak řekl dalajlama: „Lásce a vaření se oddávejte bezstarostně, bez ohledu na nebezpečí.“

5. Dejte si tajné rande

Že se svým partnerem žijete už léta, ještě neznamená, že si nemůžete dát schůzku na neobvyklém místě, například v hotelu, jako byste byli tajní milenci. Do vašeho vztahu to rozhodně vnese trochu vzrušení.

Pokračování 2 / 3

6. Udělejte to, co odkládáte

Velkou dávku energie může do všedního dne dodat okamžik, kdy uděláme něco, k čemu jsme se dlouho odhodlávali a zároveň to s obavami odkládali. Třeba se objednejte k zubaři nebo konečně zavolejte na finanční úřad, případně si promluvte s kamarádkou, ze které už dlouho cítíte podivné napětí.

7. Do lesa… v úterý

Asi nemusíme citovat četné medicínské i psychologické studie, které dokazují, že pobyt v přírodě má na naši psychiku blahodárný vliv. Ještě dokonaleji to ale funguje, když se do lesa ve svém okolí vypravíte v naprosto neobvyklou dobu. Ne v sobotu odpoledne, kdy tam nejspíš potkáte zástupy městských výletníků, ale například v úterý brzo ráno, před cestou do práce. Pár minut strávených v tichu a v tetelivém světle paprsků pronikajících mezi větvemi pro vás bude o to výjimečnějším zážitkem. Ponesete si je s sebou celý den a budete z nich moci čerpat energii i zpětně.

8. Meditujte jako indiáni

Únik z rutiny najdete i na tom nejnečekanějším místě: uvnitř sebe samých. Zkuste techniku indiánů z kmene Apačů. Začněte několika hlubokými nádechy a výdechy. Zaměřte pozornost na srdce, dokud nezačnete vnímat jeho tlukot. Pokračujte dalším nádechem a výdechem. Spolu s tlukotem srdce se snažte vnímat, jak pulz prostupuje celým tělem. Soustřeďte se na oběhový systém, který přivádí krev do orgánů a končetin. Představte si, jak jimi proudí krev. Zkuste s tímto pocitem vykonávat jednoduché činnosti, třeba umýt nádobí.

9. Dobrodružství i v posteli

Podělte se se svým partnerem o nějakou sexuální fantazii, o které jste mu dosud neřekla. Samozřejmě že už jen začít o tom mluvit, je jisté vybočení z rutiny, k němuž potřebujete sebrat kus odvahy. „Sex je v současném životě jedním z mála okamžiků, kdy se vzdáváme neustálé snahy mít všechno pod kontrolou,“ říká sexkoučka Ghislaine Paris.

10. Seznamte se

Dát se do řeči s cizími lidmi je často zaručený způsob, jak se osvobodit z každodenní rutiny. Stačí překonat nutkání dívat se jinam a držet se zásady, že s cizími lidmi se nemluví. Člověk, kterého jste nikdy neviděli, a nejspíš už ho nikdy znovu neuvidíte, může být ideálním důvěrníkem, anebo vám rozšíří obzory.

Pokračování 3 / 3

11. Vnímejte umění

Dobře víme, že detektivka od Joa Nesboa nebo televizní seriál je 11 ve shonu všedních dnů někdy tak maximum kultury, ke kterému se naše unavená mysl dokáže přimět. Zkuste ale na sobě zaexperimentovat a nechte na sebe působit „vysoké“, avantgardní či alternativní umění, třeba i žánr, který je vám docela cizí. Ať už to bude koncert současné vážné hudby, velmi nezávislý film, anebo třeba výstava abstraktního malířství. Zkuste umění vnímat bez předsudků, jen se mu vystavte a čekejte, co to s vámi udělá.

12. Pomozte někomu, kdo to nečeká

Spontánně pomoci někomu, kdo s vaší pomocí vůbec nepočítá, třeba někomu úplně cizímu, není tak altruistické, jak to na první pohled vypadá. Když poradíte cizincům, hledajícím cestu v ulicích Prahy, anebo starší dámě vynesete do schodů její kufr, váš mozek dostane instantní dávku hormonu štěstí dopaminu.

13. Přestěhujte nábytek

Pozměnit dávno zavedené uspořádání svého bytu nebo pokoje může být snadné, a zároveň vám to na pár dní přinese úplně nový pocit z vašeho starého známého domova.

14. Naučte se něco nového

Můžete se zapsat do kurzu španělštiny, poprvé po letech zkusit uplést šálu nebo se konečně naučit používat všechny funkce na vašem kávovaru. Každopádně, proniknout do nějaké nové činnosti vám přinese radost.

15. Pozvěte neznámé známé

Skvělým způsobem, jak vybočit z rutiny a zažít něco nového, je uspořádat doma večírek a pozvat pár lidí, kteří se navzájem neznají, z různých okruhů vašich známých. A nebojte se, že vaši přátelé si s lidmi z jiného prostředí nebudou mít o čem povídat. Však oni si poradí! Jen jim namíchejte drinky a nechte se překvapit.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie.