.

. Zdroj: iStock.com

Fenomén bushcraft: Jak si užít přírodu všemi smysly a přitom šetrně?

Bushcraft využívá dovednosti a znalosti k tomu, abychom se v lese, divočině cítili dobře. Nepleťme si ho s přežitím. Jeho hlavním cílem je získat dost informací a schopností, abychom v přírodě v různých situacích nemuseli přežívat, ale zkrátka si dokázali poradit.

Slovo bushcraft se poprvé objevuje v Austrálii jako označení křovácké dovednosti. Hojně se s ním setkáváme i v Anglii a skandinávských zemích díky jednomu z nejznámějších představitelů, kterým je Ray Mears. V USA je známý a uznávaný například Dave Canterbury. Dá se říci, že každá země má někoho, kdo se tímto uměním zabývá a točí naučná videa anebo se soustředí na předávání dovedností a informací formou kurzů a výuky.

TIP NA VIDEO: Jak zaléčit bodnutí hmyzem?

Video placeholde

V České republice existuje bushcraftportal.cz. Skupina specialistů zde zveřejňuje různé návody, jak se v přírodě chovat a osvojovat si dovednosti, díky kterým si pobyt v přírodě užijeme. Zabývají se také prodejem a testováním k tomu potřebných produktů (bushcraftshop.cz). Tomáš Böser díky dědovi trávil odmala většinu času v lese a přes táboření se dostal až k bushcraftu. Málokdo tou dobou věděl, co to vůbec znamená. Dnes čím dál víc lidí utíká zpět do lesů, ale někteří bohužel nevědí, jak se tam chovat. „Covid vytáhl ven masy lidí a sám jsem několikrát viděl, co dokážou udělat. Chce to přemýšlet a vždy se řídit pravidlem: Co si do lesa donesu, to si také odnesu,“ říká Tomáš, který se s námi podělil o spoustu důležitých rad a tipů.

Fine dining v divočině

„Někomu vyhovuje pouze oheň, klacek a špekáček, ale když si v lese chceme užít trochu vaření a dobré gastronomie, jsme schopni tu připravit skoro vše. Já osobně mám rád maso. Když je dostatek času a více se táboří, než chodí, tak mi ve výbavě nechybí pánev, nějaká lahvička na máslo nebo olej, vidlička a prkénko,“ říká Tomáš. „Velice rád si připravuji hovězí pupek, který dělám zprudka na přímém ohni, uhlících nebo na pánvičce. Po zatáhnutí masa se snažím udržovat menší teplotu a potírám ho máslem. Potom přidám sůl, a když mám možnost najít nějaké čerstvé bylinky, tak jimi maso posypu,“ doplňuje.

Na své si přijdou i milovníci kávy. Zapomeňte na sáček s rozpustnou a vezměte si s sebou kvalitní zrnka, malý mlýnek a moka konvičku nebo filtr na překapávání, jako to dělají všichni z bushcraftu.

Potraviny na cestách

„Když jdeme nějaké dálkové přechody, moc netáboříme a přizpůsobujeme tomu i jídlo. V Norsku jsme s sebou měli dehydratovanou stravu a kousek slaniny. Tam bylo důležité dostat do sebe co nejvíce energie, ale taky bylo potřeba, aby to co nejméně vážilo,“ vysvětluje Tomáš.

V lese s rodinou

Tomáš Böser chodí do lesa i se svými dětmi Anetkou (8) a Maxmiliánem (2) a manželkou Míšou. Starší Anetka už je zkušená a šikovná, kolem 4. roku ji Tom začal učit práci s nožem a dostala svůj vlastní nožík se zaoblenou špičkou. Má také svůj batůžek na spacák, oblečení a láhev s vodou. Tomáš říká, že cestu dětem vždy rád ukáže, ale kráčet už musejí samy. Nechce, aby to dělaly pro něj, ale aby se jim pobyt v přírodě líbil a užívaly si ho. Pokud táboří i s rodinou, hlavním cílem je najít bezpečné místo, kde dětem nehrozí úraz. Pak se vrhne do přípravy dříví na oheň. Maminka Míša se většinou věnuje nejmenšímu a Tom s Anetkou chystají vše potřebné. „Máme to tedy tak trošku rozdělené v tom, že Míša vaří doma a já venku,“ směje se Tomáš.

„Každý nůž má své určení. Já mám osvědčenou dvojku, a to je větší pevný nůž, kterým jsem schopen připravit veškeré dříví na oheň, a pak menší nožík. Buď zavírací, nebo pevný. Ten používám na přípravu chlupatých dřívek na podpal ohně a na potraviny. Ale další kombinací může být menší sekyrka a menší nůž,“ radí Tomáš. Záleží na tom, co komu vyhovuje a jak s nástroji umí pracovat.

Bez nože to nejde

Zásadní bushcraft dovednosti

Potrava Umět si v přírodě obstarat jídlo, to znamená dobře znát rostliny, živočichy a být schopný si je upravit tak, aby byli pro člověka poživatelní. V České republice samozřejmě nemůžeme lovit, tak alespoň využíváme možnosti sběru plodů a rostlin. Maso si bereme s sebou a připravujeme na ohni mnoha způsoby.

Voda Potřebujeme znát dvě základní věci, jak vodu najít a jak ji vyčistit. I v přírodě je možné sestavit filtr, kterým ji zbavíme nečistot a bakterií.

Přístřeší Když máme osvojené předchozí dovednosti, potřebujeme vědět, jakým způsobem si v přírodě nebo divočině vybudujeme přístřešek nebo tábor, kde budeme schopni nějakou dobu fungovat.

Nástroje Nejzajímavější a nejzábavnější dovednost snad pro všechny bushcraft nadšence. Patří sem práce s nožem, sekerou a pilkou, umění vyřezat lžíci nebo misku a dál se v dovednosti práce se dřevem zdokonalovat.

Oheň Jeho rozdělávání se dá trénovat různými technikami (firesteel, bow drill, hand drill, ocílka, pazourek, železná vata atd.). Další dovednosti, které se vám určitě budou hodit, jsou výroba a používání uzlů, navigace v přírodě a zdravověda.

Rady pro začátečníky

1. S přespáváním venku začněte nejlépe v létě doma na zahradě. Postupně pak mimo domov a v různých ročních obdobích.

2. Vyberte kvalitní karimatku a spacák. Co nejmenší a nejlehčí, s dobrým teplotním komfortem. Na webu bushcraft portal.cz najdete spoustu recenzí.

3. Nechte doma nazouváky a sandály, obzvlášť do hor vezměte pohorky. Vyplatí se investovat do těch s membránou GORE-TEX a samozřejmě také do ponožek, které je dobré často měnit.

4. Než vyrazíte do hor s novými botami, nějakou dobu je noste, abyste si byli jistí, že dobře fungují a nikde netlačí.

5. O pohorky se dobře starejte, jednou za čas je umyjte a naimpregnujte. Pokud jsou z kůže, musejí být pravidelně vyživovány.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Dieta 09/2021
Dieta 09/2021 | Zdroj: Lucie Robinson