Odmítám lepek

Odmítám lepek Zdroj: iStock.com

Život bez lepku, když nejste celiak: Cesta ke štíhlosti, nebo hazard se zdravím?

V poslední době si mnozí lidé pochvalují, jak se jim bez lepku změnil život k lepšímu. S kily dolů jde často ruku v ruce i celkové zlepšení zdravotního stavu - od trávení po lepší soustředění. Lepek vynechávají i ti, kteří nemají diagnostikovanou celiakii nebo alergii. Je to ale zdravé? Jaký na to mají názor odborníci?

Bezlepková dieta je prvotně určená pro lidi, kteří trpí celiakií a potravinovou alergií na lepek. V těchto případech musí být dieta důsledná a celoživotní. Život bez lepku si ale pochvalují i ti, kteří ani jednu z výše uvedených diagnóz nemají. Kila dole, lepší trávení, méně bolestí břicha nebo žádné, to jsou jen některé z benefitů, které jim život bez lepku přináší.

Začínat s bezlepkovou dietou, aniž by měl člověk stanovenou diagnózu, ovšem odborníci nedoporučují. „Pokud je strava správná a s dostatkem vlákniny, zdravá střeva si umí s lepkem bez potíží poradit. Jestliže trpíte po jídle obtížemi, jako jsou nadýmání nebo bolest břicha, ještě to neznamená, že byste měli rovnou přejít na bezlepkovou dietu. Tyto obtíže mohou mít úplně jinou příčinu. Například se může jednat o potravinovou intoleranci, na kterou provádíme u klientů genetický test,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová z NUTRIADAPT Weight Management Clinic.

Je bezlepková dieta zázrakem na hubnutí?

Velmi často je hlavním důvodem vyloučení lepku z jídelníčku snaha zhubnout. „Od svých klientů často slýchávám, že bezlepková dieta funguje. Pravda je taková, že vyloučení jedné ze základních součástí každodenního jídelníčku téměř vždy vede k omezení příjmu potravy a tím i k odlehčení jídelníčku. Snížení hmotnosti tak není nic neobvyklého,“ říká Monika Bartolomějová.

Pokud chcete zhubnout, lepší než rovnou vynechat lepek je zaměřit se na celkový životní styl. Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou kvalitních raw produktů, poukazuje zejména na nekvalitní spánek, stres, nevědomé pojídání, nedostatečný pohyb, tělesné omezení či toxické stravovací prostředí. Zmiňuje se ale i o tom, že mnozí se zaměřují spíše na centimetry a kilogramy místo toho, aby se snažili být zdraví.

Raději méně a kvalitně

„Mým neustále omílaným doporučením je jíst skutečné kvalitní a celistvé potraviny. Na druhou stranu ale nemá smysl jíst utrápeně syrovou mrkev. Člověk si musí najít způsob stravování, který mu bude dlouhodobě vyhovovat, a musí to brát tak, že dělá pro sebe a své tělo to nejlepší. Jakmile se takhle naučíme všichni přemýšlet, hubnutí a štíhlá postava přijdou jako vedlejší účinek,“ radí Tereza Havrlandová.

Za problémy se zažíváním často stojí psychika

Mnohdy jde i o správné nastavení v hlavě. Lepek je často spojován s pečivem a těstovinami a ty zase s více kaloriemi, a tím pádem kily navíc. Podle Kateřiny Hollerové, hlavní trenérky fitness centra Contours, je zdravým přístupem omezení výrobků z bílé pšeničné mouky, ale obiloviny nevynechávat úplně. „Zaměřte se na kroupy, jahelné kaše, rizota, žitné a kváskové chleby anebo pohankové palačinky,“ doporučuje trenérka.

A pokud už máte nějaké závažné nevysvětlitelné nebo nevyléčitelné zdravotní problémy, dispozice v rodině nebo lékařem doporučenou bezlepkovou dietu, zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. „Dejte si pozor na bezlepkové vysoce průmyslově upravované polotovary. Jedná se o deriváty, které jsou složitými procesy zbavené lepku. Raději jezte ty, které neobsahují čtyři nejběžnější lepkové suroviny, což jsou zrna pšenice, ječmene, žita a ovsu,“ uzavírá Tereza Havrlandová.