...

... Zdroj: iStock.com

Už na vás zase něco leze? Vyzkoušejte 7 tipů na posílení imunity

Všichni jsme pod neustálým stresem, což je velmi zákeřný nepřítel, který zásadně narušuje naši imunitu. Je prokázáno, že stres je hlavní příčinou mnoha různých onemocnění.

Schopnost imunitního systému je nám do jisté míry určena genetickými dispozicemi. Základ naší imunity tedy dědíme po rodičích, ale významnou měrou se na ní podepisuje i životní styl a vlivy zevního prostředí. V každém případě můžeme imunitnímu systému pomoci tím, že ho jednoduchými tipy dostaneme zpět do rovnováhy.

Vsaďte na adaptogeny

Jde o látky přírodního původu, které jsou schopné bojovat se stresem a odolávat mu. Doslova ladí naše tělo do normálních fyziologických hodnot. Mají na první pohled protichůdné účinky. Například aktivují náš mozek, tím nás nabudí, lépe se koncentrujeme a zároveň nás tlumí, takže jsme klidnější.

Imunitu vyvažujte, ale neposilujte!

Pokud někde uvidíte reklamu na posilovač imunity, buďte raději ve střehu. Základem vyvážené imunity jsou Th1 a Th2 buňky v rovnováze. Pokud je Th1 systém „aktivnější“, dochází ke vzniku autoimunitních onemocnění, glutenové intolerance nebo k nedostatku vitaminu D. Na druhé straně jsou alergické stavy, rakovina, astma, atopický ekzém a další spojovány se zvýšenou činností systému Th2. A to je důvod, proč tyto systémy buněk musejí být v rovnováze.

Přizvěte na pomoc korejský ženšen

Korejský ženšen obsahuje na 180 účinných látek. „Dokáže“ vyvážit imunitní systém, který poté funguje správně. Je ovšem velmi důležité ho konzumovat pravidelně. V České i Slovenské republice je jediný dostupný rostlinný přípravek obsahující unikátní kombinaci adaptogenů korejského ženšenu a jujuby ten s názvem KOMBE. Je nadávkován tak, že ho můžete užívat dlouhodobě. To je i žádoucí, protože má řadu dalších bonusů – bojuje proti stresu, dodává životní energii, snižuje psychickou únavu, libido a napomáhá zlepšení erekce.

Dostatečně spěte

Studie ukazují, že kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je pro tělo velmi ozdravný a klíčový. Měli byste denně spát aspoň 7 hodin.

Cvičte

Pravidelný pohyb je pro tělo nezbytností! Pomáhá ho chránit před infekcemi. Stačí dopřát si třeba třicet minut svižné chůze každý den.

Otužujte se

Nemusíte hned chodit do klubu otužilců. Pro začátek postačí mít v bytě teplotu 20 až 22 stupňů a v ložnici 18 stupňů. Postupně můžete přejít ke spaní s otevřeným oknem a k otužování vodou.

Jezte zdravě

Zdravá strava není jen zelenina a ovoce, ale třeba také omezení přísunu cukrů. Po několika sklenicích limonády na několik hodin paralyzujete imunitní systém. Měli byste jíst potraviny bohaté na vitaminy C a E – citrusy, jablka, červené hrozny, kapustu, špenát a mrkev.

Další skvělé články najdete v prosincovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie