.

. Zdroj: Archiv Gabriely Peacock

Výživová specialistka Gabriela Peacock: Češka na svatbě Harryho a Meghan

Gabriela Peacock vlastní řadu výživových doplňků a s výživou radí nejen úspěšným byznysmenům a celebritám, ale dokonce i členům královské rodiny. Není tedy divu, že i ona dostala pozvánku na královskou svatbu Meghan a Harryho. Na svém Instagramu ukázala šaty od návrhářky Emilie Wickstead, kterou zbožňuje i vévodkyně Kate. Jak se k této práci snů vlastně dostala?

Jak se člověk dostane od modelingu ke studiu výživy?

Modeling vás nutí řešit, co jíte. Nutí vás zkoušet různé diety, o kterých slyšíte. Chcete vypadat hubeně. S postupem věku chcete být štíhlá a hlavně zdravá… Ve chvíli, kdy mě modeling přestal naplňovat, jsem zatoužila po studiu a v podstatě mě nic jiného tolik nezajímalo. Už v šestnácti mi někdo v Paříži řekl: „Zhubni!“ A že prý mám jíst lusky a já to udělala. Tam možná pramení můj zájem o to, co se v našem těle děje a proč to tak je.

Jaký obor přesně máte vystudovaný?

Health Science na Univerzitě ve Westminsteru.

Gabriela Peacock na svatbě Meghan a Harryho.

AND ITS HAPPENING 🎉🎉🎊 #LoveIsInTheAir #DayOfJoy #RoyalWedding

Příspěvek sdílený Gabriela Peacock (@gabrielapeacock),Kvě 19, 2018 v 1:09 PDT

Pomohlo vám ve vaší praxi to, že jste dříve dělala modeling?

Myslím, že ano. Modeling jde ruku v ruce s módou, kosmetikou. Měla bych být klientům příkladem. Tahle dvě povolání se dobře prolínají.

Jak vypadá váš styl práce?

S klienty začínáme dvouhodinovou vstupní konzultací, kdy je vyzpovídám, co je trápí, jak vypadá jejich jídelníček, jak jsou během dne unavení, kdy mají naopak energii, jak jsou na tom s pohybem. Mají-li nějaké léky, nemoci… Podle toho je pak pošlu na krevní a jiné testy – třeba na alergie a intolerance. Velmi běžné jsou stresové testy. Celý den klientovi měříme uvolňování kortizolu. U někoho je to zase štítná žláza. Pak výsledek vyhodnotím, navrhnu jídelníček a doplňky stravy. Spolupracuji s klinikou. Výsledky hodnotím s kompetentními lékaři.

Radíte lidem jen s hubnutím, nebo i upravujete jídelníček?

Jistěže upravuji, ale ne tak, že bych jim ordinovala: „Dejte si 20 g papriky a 10 g tvrdého sýra…“ Spíš hledáme problém a ten se snažíme eliminovat. Třeba špatné návyky. A nejde pouze o hubnutí. Když se tělo s něčím pere, nemá energii a může se i zpomalit metabolismus. Například astmatik by neměl jíst mléčné výrobky, naopak mu doplním magnezium.

Jaké dnes podle vás mají lidé nejčastější prohřešky?

Nejedí se dost bílkoviny. Zejména ty rostlinné (obsažené třeba v quinoi, hnědé rýži či luštěninách) jsou pro tělo nesmírně zdravé a důležité. Ani mozek bez bílkovin správně nefunguje, jsou totiž důležité pro správnou funkci mozkových receptorů. Pak si lidé dávají stimulanty na prázdný žaludek (alkohol, káva). To vám rozhodí hladinu cukru v krvi a vy jste chvíli nabuzená, ale pak brzy přijdete o energii a máte útlum. Totéž dělá nepravidelné stravování. A dále lidé pijí moc „nebio“ kravského mléka a jedí moc vyšlechtěné pšenice. Jsou alternativy, zkuste je.

Myslíte si, že ještě pořád existuje trend diet, nebo už se spíše řeší to, co jíme?

Člověk by neměl držet „dietu“ takovou, aby ji nemohl dodržovat celý život. Takže správně, máme řešit to, co jíme, upravit jídelníček a přistupovat k tomu tak, že takhle je to napořád. Jakékoli krátkodobé diety, kdy něco máte z jídelníčku vypustit a podobně, jsou nezdravé.

Gabriela Peacock
Gabriela Peacock | Zdroj: Archiv Gabriely Peacock

Praktikujete své rady i na sobě a své rodině, na kamarádech?

Samozřejmě, můj manžel měl v ledničce sýr a šampaňské, když jsme se potkali. Se mnou zhubl asi osm kilo. Na zdraví mých nejbližších mi záleží nejvíce. Doufám, že je to se mnou ale k vydržení.

Co děláte pro to, abyste si udržela postavu?

Mimo vyvážené stravy cvičím pilates a jógu.

Máte nějaké „desatero“, které dodržujete?

Všechno je o rovnováze, to je mé desatero. Důležité je mít v každé stravě vyvážený obsah bílkovin a sacharidů. A když zhřeším, svému tělu pomůžu doplňky. Pro to, aby správně fungovalo, potřebujete přísun určitých vitaminů a minerálů a z dnešní běžné stravy je již bohužel jen tak nezískáte.

Vy jste vystudovala nejen výživu, ale zajímáte se také o chemii, a tak jste vyvinula vlastní doplňky stravy. Proč?

Protože jsem kolem sebe měla spoustu lidí, kteří tvrdí, že nemají čas zajít k nutričnímu specialistovi. Chtěla jsem něco, co vám bude život usnadňovat, ne komplikovat. Proto jsou doplňky variabilní, kombinovatelné, naměřené tak, že je ráno jen hodíte do kabelky – žádné odměřování, vážení.

Na co jsou doplňky zaměřené? Moje doplňky stravy, které mám pod značkou GP Nutrition, jsou programy pro zaměstnané lidi, kterým není jedno, co se děje s jejich tělem. Je to program na hubnutí Slim me, Restore me na dodání energie, na uvolnění pro ty, kteří jsou ve stresu a nemůžou spát, a dále Clean me detox na posílení imunity. Jako doplňující je tu protein Boost me, který se může brát jako podpora zmíněných programů nebo i samostatně.

Patříte k předním výživovým specialistům v Anglii. Jak jste si takový post vybudovala?

Myslím, že je to mým lidským přístupem. Přijde za mnou třeba člověk, který je zvyklý vypít dvě láhve vína denně – kdybych mu řekla „přestaňte pít“, už se u mě neukáže. Já mu vysvětlím, jak jeho tělo dostává zabrat, že je potřeba dávky alespoň snížit, ale hlavně že to tělu musí nějak vykompenzovat. Pomoci játrům a podobně. Ke každému přistupuji jednotlivě, odhadnu jeho vůli, možnosti, psychiku.

Radíte i svým přátelům, když přijedete do Čech? Nechystáte si i zde otevřít praxi?

Ráda bych do budoucna praktikovala i v Čechách. Byla bych tady třeba jeden týden v měsíci. Uvidíme.

Prozraďte, jaké jsou podle vás nejdůležitější zásady zdravého životního stylu.

Rovnováha, pravidelná strava, doplňky stravy a samozřejmě pohyb. A doplnit můžeme smích, lásku, sex…

Předpokládám, že i vám se podaří zhřešit…

Samozřejmě že hřeším! Co bychom z toho života měli. Mám moc ráda víno, čokoládu, ale snažím se jíst tmavou. V mé kabelce má vždy své místo protein Boost me a Clean me drink a kapsle jako SOS po večírku. GABRIELA PEACOCK

– narodila se a vyrostla v Pardubicích

– od patnácti let se věnovala modelingu a působila v Paříži, Miláně, Mnichově, fotila pro Elle, Cosmopolitan a další módní lifestylové magazíny

– od dvanácti let žije v Londýně. Vystudovala obor Health Science na Univerzitě ve Westminsteru a nyní pracuje jako nutriční specialistka na prestižní klinice v Londýně, a stará se dokonce o členky britské královské rodiny

– díky zájmu o chemii a zdravý životní styl vyvinula ucelenou řadu výživových doplňků GP Nutrition zaměřených na hubnutí, energii, detox a doplnění proteinů

On-line zpravodajství z královské svatby sledujte zde.

Článek vyšel v časopise DIETA. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Darou Rolins, velké téma o celulitidě a řada dalších skvělých tipů.

Kupte si aktuální číslo přes sms:

...
... | Zdroj: red